top of page

De Loire af tot aan Muscadet.

De lange, lange Loire.

Deze maand over witte wijn langs de langste rivier van Frankrijk, meer dan 1000 kilometer!

De Loire wordt gevoed door talloze zijrivieren, beekjes en stroompjes. Deze nemen allemaal voedingsstoffen mee vanuit de heuvels en bergen waar deze wateren zijn ontstaan. Je zou dus kunnen zeggen, dat hoe verder stroomafwaarts, hoe meer mineralen van diverse gesteenten in het dal worden aangetroffen. De rivier passeert kalkformaties, kleigronden, kiezel, graniet, zand... Allemaal beetjes terroir met eigen kenmerken voor de wijnbouw. De diverse druifsoorten langs de rivier zijn afgestemd op klimaat en bodem. Van chardonnay tot melon de bourgogne met daartussen sauvignon en chenin.

Over 1000 kilometer kan je moeilijk een lijn herkennen van een overeenkomstige eigenschap van “de Loire wijnen”. Wat wel overeenkomstig is, is dat in iedere witte wijn, van begin tot eind, van droog naar zoet, een flinke dosis mineraliteit zit.

Deze maand hebben we zes verschillende Loire wijnen in het proefpakket. Twee van samengestelde druiven en vier monocépages.


Uit Saint-Pourçain, in de Bourbonnais, hebben wij van simpelweg het beste domaine uit die AOC twee wijnen in het pakket. Op Domaine Terres de Roa werkt Lauren Tisserand sinds jaren biodynamisch en verbouwt chardonnay en tressallier voor haar witte wijnen. Deze twee druiven móeten in Saint-Pourçain zitten, maar het percentage mag je zelf uitdokteren. Als er maar minimaal 20% van de één of de ander in zit.

De Cuvée Solaire bevat 80% chardonnay en is hout-gelagerd. Een behoorlijk krachtige en rijke wijn. Bijzonder! De Cuvée A bevat 80% tressallier en is strak, diep mineraal en is op roestvrijstaal vergist. Hier, in Saint-Pourçain, staan de druiven op zandgrond, met her en der wat klei.
Een stuk verderop de Loire komen we langs één van de beroemdste wijnstadjes ter wereld. Sancerre! Hier is sauvignon blanc de druif die heerst! Natuurlijk is “onze” Sancerre van Domaine Girard afkomstig van de grand cru gaard Monts Damnés, die volledig uit kalk bestaat. Dit geeft de mooiste kenmerken mee aan Sancerre. De “nieuwe wereld-achtige” Sancerre van wijngaarden aan de rivier laten wij links van ons liggen. Die stuivende, bloemige sauvignon van de vuursteengronden is veel lekkerder aan de overkant, in Pouilly.
Sancerre


We tuffen weer een stuk stroomafwaarts en moeten een zijrivier nemen naar Domaine Sauvète, waar wijnen worden gemaakt onder de AOC Touraine Chenonceaux. De sauvignon van Mathilde Sauvète, ook weer een biodynamisch werkende wijnboerin, is intens schoon, rijk en met een geweldige diepgang. Wát een kanjer!


Dan komen we in het land van de edele druif chenin blanc. Hier, in Saumur, wordt knetterfris-zure wijn gemaakt voor bij vette vis. Bij Chateau de Chaintres kunnen ze er wat van hoor. Dit is geen wijn voor beginners, maar voor echte liefhebbers van multi-mineraal!


En dan komen we bij de monding van deze schitterende rivier. Hier wordt de druif melon de bourgogne geteeld voor de grote plas Muscadet. Deze wijn is altijd drinkbaar, ook als ie heel goedkoop is. Maar van een echt goed huis als Domaine de la Pépière, is de wijn zalig. Deze dus.


Zes flessen witte Loire, zes druifsoorten. Een heerlijk zomers wijnpakket.


Het pakket juli kost €.95,50 voor zes en €.190,00 voor twaalf flessen.

Opsturen kost helaas geld. €.7,95 voor 1 pakket, €.13,00 voor een dubbele.Comments


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page