top of page

Duitse stijl, maar Frans gastronomisch.

Onze nieuwe wijnen van Camille Braun uit Orschwihr, Elzas.Biodynamische weelde met precisie.

Alsace, Elzas, Ali-Sazzo, zij die aan de andere kant wonen. (Elders, else en gezeten, zitten, zetel).

Tot in de 17e eeuw hoorde dit land, tussen Rijn en Vogezen, bij het Heilige Roomse (Duitse) Rijk. Vanuit Duitsland gezien, wonen de Elzassers aan de “andere kant”, over de Rijn.

Vanaf 1648 kwamen de gebieden achter elkaar bij het Franse koninkrijk en na de revolutie van 1789 werd het hele gebied verfranst door het centrale onderwijs en door “kolonisatie” vanuit andere delen van Frankrijk.

Na de verloren oorlog tegen Duitsland in 1870 werd de Elzas afgestaan aan het nieuwe Duitse Keizerrijk en pas weer na de Eerste Wereldoorlog teruggegeven. Vervolgens werd het in 1940 weer ingelijfd door Nazi-Duitsland en na de bevrijding in 1945 werd de Elzas definitief Frans.


De kapel waar de etiketten op zijn gebaseerd.


Toch wordt er tot vandaag door veel inwoners onder elkaar Alemannisch gesproken, een Opperduits dialect. De namen van dorpen, steden en families doen allemaal meer Duits dan Frans aan. Maar vergis je niet. Dit is wel degelijk Frankrijk en de bewoners voelen zich ook 100% Frans.


De wijnen uit dit gebied zijn net zo “anders” als alles in dit gebied. Er bestaan geen gemeente appellaties, maar er wordt geduid op druifsoort en wijngaard.

Bijvoorbeeld Alsace Riesling Grand Cru Pfingstberg.


Op zoek naar een voor ons passend domaine is dan ook veel ingewikkelder dan het zoeken naar een goede wijnboer in pak ‘m beet Chablis. Hier in de Elzas heb je een groot gebied met 51 grand crus, talloze biologisch werkende wijnboeren, véél verschillende druifsoorten en,… veel verschillen in vinificatie. De ene wijnboer houdt van het kenmerkende “zoetje”, terwijl de andere meer de Duitse stijl aanhangt en meer kiest voor een hogere zuurgraad en mineraliteit.

Via mijn goede vriend Jean-Yves, wijnboer uit Nice, kwamen wij op Domaine Camille Braun. Na een eerste proefsessie in Montpellier en een tweede van opgevraagde proefflessen hier in De Loods waren wij het eens.

Domaine Camille Braun maakt waanzinnig mooie wijnen. Schitterend in balans. Mooie zuren, mineraliteit en onwijs veel lengte. De zogenaamde Duitse stijl dus. Geen wollige plak, maar schone en duidelijke wijnen met iets heel eigens wat ik in ieder geval nog nooit geproefd heb.

De lakmoesproef was voor ons echter de pinot noir.

Als je in de Elzas een naar mijn mening perfecte wijn van pinot noir kan maken,.. dan ben je geslaagd.

En allemachtig, wat kan Christophe (de huidige Braun) een fantastische rode Elzasser maken van deze Bourgognedruif.

Behalve de “gewone” cuvées en de wijnen van de Bollenberg-wijngaarden, maakt Christophe Braun Grand Cru wijnen van de Pfingstberg, natuur- en maceratiewijn (orangewine) en Crémants.
Bij Braun werken ze op hun 15 hectare sinds 2005 biodynamisch en voor de vinificatie wordt gewerkt met amfora en hout.


Wij beginnen deze zomer met de pinot blanc Marguerite Anne, de riesling Bollenberg, de Melting Potes (edelzwicker), de pinot noir Bollenberg Cuvée Camille én de Lune Rousse. De laatste is een gewurtztraminer waar de schillen in zijn mee vergist. Dit heet overal “orange wine”, maar in Frankrijk heet dat macération (pelliculaire). Door de aanwezige tannine in de schil kan op deze manier een witte wijn worden gemaakt zonder dat er sulfiet hoeft worden toegevoegd om de wijn te stabiliseren en conserveren.


Deze maand (vanaf dinsdag 30 mei) maken wij een pakket met:


2 flessen Melting Potes, 1 fles Riesling, 1 fles Pinot blanc, 1 fles pinot noir en 1 fles “Orange” Lune Rousse macération Gewurtztraminer.


Dit pakket kost met wat proefkorting €.120,-

Een dubbel pakket komt dan op €.235,00


Opsturen kan, maar kost helaas geld.

€.10,50 voor zes flessen en €.14,50 voor twaalf flessen.
コメント


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page