top of page

Natuurwijn uit Bourgogne

De Natuurwijnen van Aurélien Febvre uit Bourgogne.


Wat is nou precies natuurwijn of vin nature?

Dat is wijn die bij de vergisting en in de opvoeding alleen maar wordt begeleid, maar waar niets aan wordt toegevoegd. Ook worden deze wijnen niet gefilterd. Er mag maximaal 10 mg sulfiet per liter worden toegevoegd, maar liever helemaal niets.

Als je als wijnboer op deze manier wijn wilt maken, moet je heel goed weten hoe de processen van de oenologie werken. Omdát je niets mag toevoegen, moet je beschikken over een gedegen opleiding om te weten hoe in te grijpen als er iets mis gaat. Je houdt je veel bezig met temperatuurmanagement, met materiaal als amfora, hout, rvs,..Op de achtergrond de pinot noir, moet nog worden gesnoeid.


Maar 90% wat je doet is het werk in de wijngaard. Door een gezond ecosysteem en het gebruik maken van de natuurlijke omstandigheden, kan je sterke druiven kweken waar goede wijn van kan worden gemaakt.


Aurélien Febvre, met 2 hectare onze “kleinste” wijnboer, geeft les op de wijn-universiteit van Dijon. Ook is hij consultant bij maar liefs 48 wijndomaines, van Champagne tot Rhône.


Maar wat hij op zijn kleine domaine maakt, dat maakt hij zelf, zonder enige toevoegingen. Zijn oudste druifstokken zijn 70 jaar oude planten chardonnay. Verder heeft hij pinot noir en gamaret staan. Dit alles ín de Bourgogne Côte d’Or, maar buiten dat AOC gebied. Hier, in Thorey-sous-Charny, heet het IGP Coteaux de l’Auxois.
De Cave


Wij hebben een ontzettend leuk bezoek gehad bij Aurélien. Na een toertje door de wijngaarden met waanzinnig uitzicht, hebben we alle wijnen uit fles, amfora en vat geproefd.

Ook hebben we meteen een voorraadje gekocht en meegenomen.

Eerlijk, de wijnen zijn bepaald niet goedkoop. Maar het werk wat hier in zit maakt dat gewoon noodzakelijk. Niets aan te doen.


We hebben twee chardonnays meegenomen voor witte wijn. De ene is opgevoed op hout en heet “Cuvée En Aparté.” Deze heeft een lichte oxidatie, zoals de betere wijnen uit Jura. Hier moet je even aan wennen, maar als je aandachtig proeft, ontdek je een heel soort nieuwe wijn. Prachtig astronomisch en rijk.

De andere, opgevoed op aardenwerken amfora, is zacht, delicaat en heeft wat zuurstof nodig, dus in de karaf of gebruik grote glazen.


Aanvankelijk hoefde ik de rosé eigenlijk niet te proeven, maar tjonge! Daar kreeg ik spijt van. Wat een heerlijke wijn! 50% gamaret met 50% pinot noir. Een troebel feest van smaken. Dit is écht lekker hoor!


Dan de rode kanjer van pinot noir met gamaret. Ook opgevoed in amfora. Dit geeft de wijn een heel klein beetje kans om te ademen en zo te stabiliseren. De losse bestanddelen slaan niet neer op de bodem zoals bij een houten vat, maar blijven door de wijn heen circuleren door de vorm van de amfora. Deze wijn is vol, boers, krachtig en heeft geen spoortje “brett”, wat wel veel bij andere natuurwijnen aanwezig is.


In onze wijndoos van deze maand doen we 2xrood, de witte licht geoxideerde op hout, twee van de witte op amfora en de rosé.


Dit pakket kost, met een beetje proefkorting €.165,00

Een dubbel pakket komt op €.330,00


Opsturen kost helaas geld. Voor zes flessen vragen wij €.10,50 en voor twaalf flessen

moeten wij €.16,00 rekenen.


Comments


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page