top of page

Clos Sauvage, Bourgogne-Beaujolais


De wijnen van oktober 2021Domaine Clos Sauvage


Het is niet voor niets dat wij een wijnkóperij zijn. Dat impliceert al dat wij al onze wijnen zelf kopen aan de bron, bij de wijnboer zelf. Een zelfstandige wijnimporteur ben je dan.

Dat betekent dus ook dat wij continu bezig zijn parels te zoeken en te vinden in het land waar al onze wijnen vandaan komen: Frankrijk.

Soms denken mensen dat wij daarom niet van Italiaanse, Duitse of Spaanse wijnen zouden houden. Alsof je, als je voor Frankrijk kiest, tégen Italië moet zijn.

In ons geval is dat zeker niet waar en juist omdat wij Frankrijk zo goed kennen, zijn wij realistisch genoeg om geen “francofiel” te zijn.


Wij kiezen wél nadrukkelijk voor Franse wijnen, omdat wij denken daar wat meer van te weten. We kennen de weg, spreken de (wijn)-taal en niet geheel onbelangrijk,.. álle Nieuwe Wereldwijnen worden gemaakt van Franse druiven. Dat communiceert wel makkelijk, als je iets over een druif vertelt.

Verder is het zo, dat wij met Franse wijnen zijn begonnen en er nog láng niet klaar mee zijn. Want wat zijn de verschillen groot!


Tijden het zoeken naar een nieuw domaine in het zuiden van Bourgogne, de Mâconnais, (Les Vignes Mouton is verkocht) vond ik en werd ik gewezen op een nieuw en piepklein domaine in Leynes. Dan gaan de oren open, want Leynes is beroemd om het perfecte klimaat en de diverse ondergrond op een scheiding van klei, kalk en graniet. De kenners onder ons zien hierin ook de scheiding tussen Bourgogne en Beaujolais. En dat klopt. Aan de ene kant wordt chardonnay voor witte Bourgogne verbouwd, aan de andere kant staat de gamay voor Beaujolais Leynes en Saint-Amour.


Dit kleine domaine van 4,5 hectare timmert in korte tijd flink aan de weg. De naam (sauvage betekent wild) verwijst naar de overwoekerde staat waarin de wijnvelden zich bevonden toen David en Sophie Devynck (Frans-Vlaamse voorouders) het kochten.

Planten tot 80 jaar oud werden netjes teruggesnoeid en er ontstonden wijngaarden met vieille vignes waarmee ze aan de slag konden.

Het resultaat is verbluffend. Geen masqué van hout, maar kerngezonde druiven van lage opbrengst die schitterend sap opleveren. De wijnen zijn van zulke hoge kwaliteit dat wij er echt heel, heel erg van onder de indruk zijn.


De wijnen:


AOC Bourgogne blanc “Vertige” 2020.

Deze cuvée is afkomstig van de wijngaard Clos des Rochettes, een uniek terroir gelegen op de zijkant van een klif waar de wijnstokken direct op de kalk en granieten bodem staan.

Hiervan kan je echt eindeloos proeven. En doe dat ook. Geef er aandacht aan, want dit is heel erg goed. Intense mineraliteit en toch zacht.


AOC Beaujolais Leynes “Fauve” 2020.


Rond de boerderij staat 1 hectare 40 jaar oude stokken gamay voor de Leynes, op zuidelijke hellingen op graniet. Het is geheel omringd door bomen en wildernis.

Vergisting op lage temperatuur. Een lichte, maar heel karaktervolle rode wijn die nog best wat lucht mag hebben. Dus grote glazen of het liefst in een karaf mikken. Heerlijk!

Wat goed weer om een moderne variant van de wijnen uit deze streek te proeven.


AOC Saint-Amour “Cocagne” 2020.


Een kanjer van een wijn. Wat een krachtig fruit van de gamay. Wat een weelde en mineraliteit.

Drie vaten oud eiken van 400 liter, dat is het. Schaars en fantastisch. Planten uit 1941 op klei en graniet. Mooiste cru Beaujolais die wij ooit hebben geproefd. Piepjong, hou er rekening mee. Wie geduld heeft legt weg, wie dat niet heeft (zoals wij) maakt de fles vroeg open om te “luchten”.

We hebben ook wat magnums ingeslagen.


De achter-etiketten geven nog wat extra informatie. Zelfs, en dat zagen wij nog nooit, wat je erbij moet lúisteren!


Wij zijn heel verguld met dit nieuwe domaine.

Met de wijnen van Clos Sauvage wordt ons assortiment weer geweldig verrijkt.

En de sfeer rond de boerderij, de ontzettend sympathieke wijnmaker, de hangmat tussen de platanen waar Ted in mocht liggen, terwijl wij oeverloos zaten te babbelen over druiven, vergisting, snoeien en simpel geluk, het uitzicht, alles is fantastisch.


Het logo op de etiketten zijn de twee in elkaar vergroeide platanen op de cour.


Deze maand doen we van de drie cuvées elk twee flessen.

Dit komt, inclusief proefkorting op €.110,-

Een dubbel pakket, dus 12 flessen kost €.215


Versturen kost helaas geld. €.7,95 voor zes en €.13,00 voor twaalf flessen.

Comments


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page