top of page

Domaine Olivier & Alice de Moor 2017

De wijnen van januari 2019, de wijnen van Domaine Olivier & Alice de Moor!

Er zijn wijnboeren die er echt toe doen in Frankrijk. Er wordt goede wijn gemaakt door steeds meer jonge, goed opgeleide jongens en meisjes die niet schrikken van de vooruitgang en van nieuwe technieken om hun wijnen te verbeteren. Vaak wordt stage gelopen bij domaines in de Nieuwe Wereld om ook daar eens een kijkje te nemen hoe het wel of juist niet moet.

Wij, van Wijnkoperij de Loods, werken uitsluitend met wijnboeren die net even verder gaan dan lekkere wijn maken. Ikzelf noem dat “Het Randje”. Wijn met een randje is wijn die net wat extra’s heeft. Dus heel goed gemaakt, technisch dik in orde. Maar óók met dat beetje extra’s wat de wijn onderscheidt van die van de buurman.

Olivier de Moor, het genie van Chablis.

En dan zijn er maar enkele wijnboeren, die het verschil maken tussen grote wijnen en exceptionele wijnen. Wijnboeren die kosten nog moeite sparen om een perfect product te maken. Wijnboeren die nul procent concessie doen.

De wijnboer die in de 5000 hectare grote regio Chablis zo werkt is Olivier de Moor. Hij is de allerbeste wijnboer anno 2019 van die wereldberoemde appellatie.

Raveneau is geweldig, Vincent Dauvissat ook, Thomas Pico kan heel goed wijn maken en Jean-Christophe Bersan ook. Maar er is nu maar één die de meest schone, kristalheldere en exacte precisiewijn maakt en dat is Olivier.

En laten wij die wijnen nou importeren sinds 2004.

Olivier laat de ene wijn wel op hout lageren, de andere niet. De ene wijn vergist op barrique, de andere op foudre. De ene weer op fut, de andere op roestvrijstaal. Alles heeft zijn reden, maar wij stervelingen begrijpen er niets van.

Soms stopt de alcoholische vergisting op vat ergens in oktober om pas in maart weer door te zetten. Er mag en kan geen haast zijn met dit soort wijnen.

Pech hebben ze wel gehad, de laatste jaren. Hagel en vorst hebben de oogst tussen 2015 en 2017 gedecimeerd. Dit helpt natuurlijk ook niet om een volle pallet wijn te krijgen!

Gelukkig is ook hier in Courgis de oogst van 2018 geweldig goed gegaan.

De wijn die ik hieronder beschrijf en u kunt kopen, is de net gebottelde 2017.

Toen Olivier nog niet zo beroemd, maar al wel heel goed was, was het voor ons best moeilijk om zijn wijnen te verkopen. Ze zijn immers best aan de prijs. En wie is dan die wijnboer wiens Chablis twee keer zo duur is als die van een goede andere wijnboer?

Inmiddels krijgen de importeurs wereldwijd in december een lijstje met wat er dit jaar afgenomen mág worden.

Wat kunnen wij voor heel Nederland ophalen?

96 Bourgogne Aligoté, 24 Bourgogne Chitry, 36 Chablis “L’Humeur du Temps” en 72 Vin de France “Caravan”.

Ik heb het over flessen, he, geen dózen!

In het voorjaar kunnen we dan nog 2x48 flessen chablis 1e cru kopen. Mont de Milieu en Vaux de Vey.

Omdat wij het zo leuk vinden om ook de particuliere markt te bedienen en niet alleen restaurants, heeft u nu de mogelijkheid om een samengesteld doosje te bestellen. Korting kan er helaas niet vanaf, maar het is wel zo dat de wijn meteen meer waard is als u het in uw bezit heeft. Huh? Jazeker. Wij verkopen de wijnen met gewone marge, maar omdat de wijn zo schaars is, gaan er op internet vele euro’s overheen per fles.

Goed, de wijnen.

In het pakket van deze maand zitten 2 flessen Bourgogne Aligoté, 2 flessen Vin de France “Caravan”, 1 fles Bourgogne Chitry en 1 fles Chablis “L’Humeur du Temps”.

Dit zijn allemaal witte wijnen, rode wijn heeft Olivier niet.

Alice laat de wijnen van 2017 proeven.

1. De Bourgogne Aligoté 2017, van de aligoté druif, is een volle, frisse en heldere wijn. Gastronomisch, met een subtiele kracht om iedere kabeljauw met vette saus naar de hemel te tillen.

De druiven komen van eigen gaarden bij Courgis.

2. De Vin de France “Caravan” is een unieke wijn. Sinds vorig jaar koopt Olivier bij wat bevriende wijnboeren verschillende druiven op om een speciale cuvée van te maken. Dit jaar een blend van:

Clairette uit de Drome, chardonnay uit Ardèche, pinot blanc en een beetje riesling uit de Elzas, chardonnay en sauvignon gris uit Bourgogne (Brionnais) en een beetje aligoté van eigen gaard om het áf te maken.

Nou, alleen deze wijn is al een reden om dit pakket aan te schaffen. Wauw!

3.Bourgogne Chitry.

Chitry ligt vlakbij Chablis en mag vanwege het daar heersende microklimaat en bodemgesteldheid de naam van het stadje op het etiket zetten. Bourgogne, dus chardonnay.

Kracht, zuiverheid (wéér) en veel souplesse.

Typisch de Moor is de bergbeekachtige schoonheid van de wijn. Ja joh, dit is gróóts!

4.Chablis “L’Humeur du Temps’.

Een keer de lekkerste (of één na lekkerste, de 1e cru komt begin mei) Chablis ooit proeven?

Et voilá. Helderder, schoner, kristalleriger en mineraliger wordt het niet hoor. Dit is Chablis in alle facetten in ultieme perfectie.

En zo kan ik echt uren doordraven over de wijnen van De Moor. Het taalgebruik wordt er niet mooier op, de wijn wordt er niet lekkerder van. Die moet u zelf proeven.

Het enige wat ik u kan vertellen is dat deze zes flessen iedere euro meer dan waard zijnEr is kans dat de wijn uitverkocht is als u wat later reageert. Dan nemen wij contact op voor een andere samenstelling.

Een doos met zes flessen Domaine de Moor kost €.161,00 een doos met twaalf flessen het dubbele.

Versturen kost helaas geld. Zes flessen €.7,95 en 12 flessen €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page