top of page

WIJNKERSTMENU VAN DE LOODS!

Vorig jaar ben ik begonnen met het samenstellen van een wijnmenu. Handig voor kerst. U bestelt uitmuntende wijnen bij de Loods, met tips wat je er het best bij kan eten.

Omdat er zes flessen in een pakket gaan, maken we een menu van zes gangen. Niet te zwaar allemaal, natuurlijk, want de volgende dag moet er waarschijnlijk wéér gegeten worden.

Wellicht heeft uzelf grote plannen voor een ingewikkeld menu. Lekker doen hoor, als u dit vaker doet en het leuk vindt om lang in de keuken te staan. Wilt u lekker relaxt kerst vieren? Dan komen bij de volgende wijnen onze suggesties die makkelijk, lekker en verrassend zijn!

Al we uitgaan van vier personen, dan zijn zes flessen precies genoeg. Bent u met meer of heerst er grote dorst in huis, dan kunt u een dubbel pakket bestellen.

Men neme,..

Zeeuwse platte oesters. Gewoon wel doen. Creuzes zijn goedkoper, zeker. Maar het is kerst!

Op de verse oester hoeft geen peper, geen citroen en geen frambozenazijn. Op de verse Zeeuwse Platte hoeft niets.

Wij schenken hierbij een Champagne 1e cru van Nicolas Maillart.

Deze oesters met deze Champagne, van de Montagnes de Reims, van 1e cru wijngaarden…helemaal áf!

Nicolas Maillart, die van echte wijn Champagne maakt. Voortaan denkt u heel anders over de bubbels uit Reims!

Tweede gang.

De tweede wijn is een Macon-Bray van Les Vignes Mouton (Domaine Boisseau) uit 2017, van wijnstokken uit 1900. Daarom heet de wijn 117 Mouton Blanc. De oeroude stokken geven bijna geen fruit meer, maar wát er aan komt is heel krachtig en geconcentreerd en complex. Doordat de wortels zich heel diep hebben gegraven in al die jaren, zit er een heel breed spectrum van mineralen in de wijn wat hem springlevend en fris maakt. Heerlijk!

Hierbij eten we lekker slakjes! Koop bij een goede speciaalzaak escargots in de schelp uit de vriezer. Het beste zijn de petit gris uit Bourgogne. Zes of twaalf de man. Stokbrood erbij, klaar!

Sébastien en Delphine Boisseau van Les Vignes Mouton in Bourgogne.

Derde gang.

Cassis, de lekkere witte wijn uit Provence, is gemaakt van ugnie blanc, clairette blanche en een beetje sauvignon. Deze, van Chateau Barbaneau, is de beste die er te krijgen is, dus dat treft! Door de kalkgrond, de nabijheid van de Middellandse zee en de invloed van de koele Mistral, is de wijn fris, ziltig en rijk.

Hierbij eten we een stukje vis van de barbecue! Geen gedoe in huis, maar wel een fikkie buiten! Voor iedereen twee sardines op het vuur. Super makkelijk, erg lekker en gezellig!

Wijnvelden van Chateau Barbaneau met huisezel bij Cassis.

Tussen de derde en de vierde gang zet je een grote bak met botersla op tafel. Maak een goede, wat zure dressing, peper en zout, klaar.

Vierde gang.

Dit is het hoofdgerecht waar rode wijn bij komt.

Dit jaar beveel ik de magische wijn aan van La Ferme des Sept Lunes aan. De rode Vin de France uit Saint-Joseph. Dit is wijn waar geurtjes aan zitten die je meenemen naar elders.

Weet je wat we hier bij eten? Een rundersukade uit een zakje! Haal bij de goede slager (of Hanos, Hocras,..) een vacuüm verpakte rundersukadelap. Die leg je drie uur lang op 50 graden in de oven, in die zak! Als je aan deze gang toe bent haal je de zak uit de oven, maakt hem open, haalt de sukadelap er uit en bakt hem kort op hoog vuur aan twee kanten bruin. Serveer met spruiten, gegratineerde aardappels of frieten. Malser dan mals, super smaakvol en weer,…heel erg makkelijk!

En dan dus die heerlijke syrah erbij! De wijn heet Vin de France, omdat de wijngaarden net buiten de appellatie liggen. Dat scheelt in prijs, niet in smaak!

Jean Delobre van La Ferme des Sept Lunes in de syrah!

Vijfde gang.

Kaas!

Zet voor de liefhebbers de restjes witte wijn op tafel om bij de kaas te drinken. Voor rodewijnliefhebbers hebben wij het volgende bedacht..

Bandol!

Heerlijk zachte mourvedre met alle smaakjes uit Provence. Heel herkenbaar Bandol, rijk, rijp en smaakvol.

Oogst in Bandol bij Domaine des Baguiers.

Zesde gang,…

Toet!

Koop een mooi taartje! Waarom zelf doen als de patissier het zoveel beter kan?! Koop een waanzinnig mooi en lekker taartje en serveer daarbij een glas Crémant de Bourgogne van Domaine Bersan. Deze is gemaakt van chardonnay en pinot noir uit de buurt van Chablis. Niet zo strakdroog als de Champagne, dus lekkerder bij de taart. Beginnen met Champagne en eindigen met Crémant, top!

Wij wensen u allen een geweldige decembermaand!

Bas, Marlies & Ted.

Een ALLELAAIENLOS Kerstpakket kost €.118,00

Een dubbel pakket met extra korting komt op €.225,-

Verzenden kost helaas geld, €.6,95 voor zes en €.13,00 voor twaalf flessen.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page