top of page

Vercheny en 1021 kilometer Loire

Loire, 1021 kilometer landschap.

De Loire is 1021 km lang. De afstand Bordeaux-Beaune is 650 km lang. Als je uit Breda vertrekt naar het zuiden, ben je 1021 km verder in Avignon. (Naar het oosten ben je dan in Wenen, het westen in Galway en naar het noorden in Oslo).

De bron van de Loire ligt in de Ardèche en ontspringt bij een heel gekke vulkanische berg. De Mont Gerbier de Jonc.

Gekke berg waar de Loire uit ontspringt.

En ja, langs de hele Loire worden druiven geteeld. Van gamay in Forez tot melon aan de Atlantische kust. Klimatologisch is er grote verscheidenheid, net als de ondergrond. Van basalt tot zand, van klei tot kalk, van vuursteen tot kiezel.

Je kunt dus nooit zeggen: “ik hou wel/niet van wijnen uit de Loire”.

Dit is het gigantische Chambord. Ergens op een leitje op het dak staat mijn naam nog, vrees ik.

Als we het over “De Loire” hebben, bedoelen we meestal het gebied in de Touraine, waar de bekende kastelen staan. Denk dan aan Montlouis, Vouvray, Chinon, Bourgueil en helemaal in het oosten Cheverny.

Deze maand kiezen we wijnen uit dit deel van het Loiregebied.

In dit pakket zitten twee Chinon, een Montlouis, twee Touraine en een Cheverny die geen Cheverny mag heten.

Hoe heet de Cheverny dan wel? Vercheny! En waarom heet de Cheverny dan Vercheny? Omdat de wijnboer dat leuk vindt. De wijn mag namelijk geen cheverny heten volgend de wet van de appellatie Cheverny. Deze schrijft voor, dat de rode wijnen uit dit plaatsje voor een bepaald deel uit gamay en een bepaald deel uit pinot noir moet bestaan.

Pierre-Olivier, de wijnboer, vindt het zonde om de druiven zijn mooiste perceel pinot noir te vermengen met gamay. Hij vindt de pinot noir daar zó goed, dat hij er een aparte wijn van wil maken! En dat heeft hij gedaan. En omdat de wijn dan geen Cheverny mag heten noemt hij de wijn dan Vercheny.

De verschillende wijnen uit dit min of meer zelfde wijngebied worden gemaakt van verschillende druiven.

Eerst de Montlouis (AOC).

Montlouis is een witte wijn van de druif chenin blanc. Bij de meeste druifsoorten weet je wel ongeveer wat je kan verwachten als het uit een bepaalde streek komt, bij chenin niet. Een chardonnay uit Chablis is altijd wel mineralig en droog. Soms heel lekker, vaak heel vies, maar wel altijd droog en mineralig. Bij chenin weet je het gewoon niet. Er is echt zoete wijn van chenin en er is steendroge wijn van chenin (droge steen, zo heet de druif in Zuid-Afrika).

Dus hoe kom je er achter of deze Montlouis droog of juist zoetig is gevinifieerd? Proeven! Maar dát is leuk! Je weet het nooit van te voren, dus een wijn uit Montlouis is altijd een verrassing! Deze, uit het gehucht La Closerie is de allerbeste ooit. “Ja, dat zeg je alleen omdat je die wijn zelf importeert”, hoor ik u al zeggen. Nou, dat klopt wel, maar ik vind dat wij de beste wijnen per appellatie importeren, vandaar.

Domaine Jaulin-Plaisantin weet van deze wijn een kanjer te maken. Wat een subtiliteit en levendigheid. Echt groot hoor! Op de achterkant (backlabel) kan je wat extra informatie vinden over lagering en gebruik van sulfiet. In deze wijn 20 milligram per liter, wat heel laag is. Ook zie je dat de wijn twee jaar op grote nieuwe eikenhouten vaten is gelagerd en van een bodem van vuur- en tufsteen komt.

Van dezelfde wijnboer de Chinon. Les Hauts & Les Bas, de hoge en lage wijngaarden bij het plaatsje Cravant-les-Coteaux. Chinon wordt gemaakt van cabernet franc, de altijd wat stalig smakende druif. Als ie goed rijp is, kan deze één van de allerlekkerste wijnen ter wereld voortbrengen. En wát is deze Chinon ongelooflijk lekker. Echt een geweldige vondst, dit domaine!

Rest ons nog een witte Loire, het nieuwe jaar Touraine van Bonhomme. Heerlijk rijpe sauvignon blanc. Ook hier helemaal puur natuur en ongefilterd. Dit is sauvignon en hoé!

Ieder jaar verrast Pierre-Olivier ons weer met hoe de wijn is uitgepakt. Wel heel leuk hoor. Vaak zijn opeenvolgende jaren in de wijnwereld redelijk constant. Bij deze wijnboer schelen ze soms echt als dag en nacht. En dit jaar is hij weer geslaagd.

Wist u wel dat de bekende Bordeaux-druif cabernet-sauvignon een kruising is van Loire druiven sauvignon blanc en cabernet franc?

Monding van de Loire in de Atlantische Oceaan, 1021 kilometer van de gekke berg.

Dit pakket met zes heel diverse wijnen uit de streek rond Tours kost inclusief proefkorting €.81,50

Een dubbel pakket met twaalf flessen en 10% korting komt dan op €.155,50

Verzenden kost helaas geld. €.7,95 voor zes en €.13,00 voor 12 flessen per DPD.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page