top of page

Onbekend wit, klassiek en grote slokken.

Wijnpakket juli 2017

Over onbekend wit, klassiek rood, grote slokken en biodynamisch en ongezwaveld uit Faugeres.

Bandol is een wijn die echt niet mag ontbreken in de wijnkelder. De krachtige rode wijnen uit dit plaatsje aan de Middellandse Zee zijn gemaakt van de druif mourvedre. Er is naar mijn mening geen wijn die zo herkenbaar is. Nu ben ik geen voorstander van de alom vertegenwoordigde beeldspraak over wijn, maar om uit te leggen wat je er van kan verwachten is het soms noodzakelijk om andere termen dan “druif” te gebruiken.

Ik vind zelf namelijk dat een goede wijn ruikt naar de druif waarvan deze is gemaakt. Een witte Bourgogne van streng gesnoeide wijngaarden, dus van lage rendementen, ruikt naar geconcentreerde chardonnay. Maar in wijntijdschriften en op proeverijen worden dan vaak termen gebruikt waar ik mijn vraagtekens bij zet. Nu ruikt een rode Bandol ook voornamelijk naar mourvedre uit Bandol. Het terroir en de druif geeft die geur. Je zou kunnen zeggen dat een combinatie van laurier en zwarte olijf wat weg heeft van de geur van mourvedre uit Bandol. Maar goed, om niet te flauw te zijn, ..een goede Bandol ruikt en smaakt naar de keuken van de Provence. Kruidig, vol, een beetje salmiak, die laurier en de olijfjes en ja,..mourvedre.

Dit is een fijn baaitje bij Bandol. Het restaurant serveert de beste visjes en fruits de mer en heeft houten vlonders tot aan het water. Perfect voor zandhaters!

Bandol is spannend, robuust, stevig en sappig. Bandol is als het meezit ook nog fris en heeft zelfs nog wat zuren om verteerbaar te zijn. Geen zoete houtbak, maar één en al fantastische grote rode superwijn voor een avond relaxed babbelen met vrienden onder de sterren.

Bandol is chique, Bandol is verfijnd, Bandol is ontzettend lekker!

Bij Domaine des Baguiers doen ze niet flauw. Ze bewaren de rode wijnen een jaar of 3,5 op eiken om te forse tannine af te zwakken, want jonge Bandol kan je niet drinken. Als de familie Jourdan de wijn oké vindt om te drinken gaat ie in de fles en wordt deze in een vrachtautootje van de firma de Wit uit Hillegom naar Breda gebracht.

Mocht je een keer in Bandol zijn.. rij een stadje verder en eet in Sanary-sur-Mer bij La Ptite Fabri'k. Daar kunnen ze kóken, fantastisch.

Dan de witte wijn uit Bandol! Slechts 5 % van de wijngaarden zijn voor witte wijn en deze wordt bijna voor 100% opgedronken bij de visjes uit de zee. Een klein deel is voor de export en wij hebben net voor het eerst de witte van Domaine des Baguiers is ons assortiment. Cassis, uit het nabijgelegen Cassis, is één van mijn lievelingswijnen, maar witte Bandol is ook geweldig! Gemaakt van clairette en bourbelenc. Heerlijk fris, beetje kruidig en zuiver natuurlijk. Daar zoeken wij onze wijnen op uit. Zuiverheid en geen toevoegingen om smaak naar voren te halen (enzymen) of smaak te vernietigen (sulfieten). Echt een pareltje deze witte. Schenken bij een stukje varkensvlees, een kruidig worstje of een vette kip.

Bij Baguiers wordt al héél lang wijn gemaakt!

Ten derde natuurlijk de Bandol rosé. Misschien bij het grote publiek nog wel beroemder dan de rode broer. Rosé uit Bandol is de beste rosé ter wereld. Iedereen die rosé maakt wil de kwaliteit van Bandol een beetje benaderen. Dit komt ook weer door de ligging van de wijngaarden tussen Middellandse Zee en de bergen. De verkoeling die hierdoor ontstaat, de altijd aanwezige zon, de droogte, de ondergrond van zandsteen en kalk,…allemaal niet te kopiëren, maar slechts te benaderen.

Er is vaak nog wat onduidelijkheid over rosé. In het kort; rosé is vroeg afgetapte rode wijn. De schillen van de blauwe druiven vergisten maar even mee om kleur te geven. Niet te lang, want dan zou er teveel tannine inkomen. Heel licht gekleurde rosé heeft dus maar weinig contact gehad met de schillen, donkere rosé wat meer. Als je blauwe druiven ineens perst, dan krijg je witte wijn. Dit zie je vooral terug in Champagne.

In iedere streek wordt wel rosé gemaakt. De ene druif is daar geschikter voor dan de andere. Ik blijf bij Provence voor het beste gebied hiervoor. Dit vooral door het terroir en de druifsoorten. Cinsault en mourvedre zijn heel geschikt voor rosé. In Bourgogne krijg je wel eens een goedbedoelde Bourgogne rosé (pinot noir). Dat is eigenlijk nooit een succes.

Voor de volgende wijn blijven we in het zuiden, maar wel een heel stuk naar het westen toe, naar Faugeres!

Puur natuur bij Clos Fantine.

Mooi hoor, een dorp met nog geen 450 inwoners, een grote coöperatie en 47 zelfstandige wijnboeren. Dan moet toch 99% van de inwoners iets met de wijn te maken hebben. Als je tussen de 47 wijnboeren de beste wilt vinden is dat in dit geval niet zo moeilijk. Domaine Clos Fantine is de onbetwiste nummer één. En laten wij die nou net importeren.

Hier wordt zonder enige concessie gewerkt volgens natuurlijke methodes. Géén toegevoegd sulfiet bij het wijn maken, ook niet bij de botteling. Hele oude stokken grenache en carignan zorgen voor weinig, maar geconcentreerd rijp fruit.

Biodynamisch, en hoe!

Na alle kracht, kruidigheid en complexiteit, lusten we wel weer een wijn uit noordelijker streken. Nou ja, noordelijk.. uit het zuidelijkste puntje van Bourgogne, de Beaujolais.

Deze week kwam de 2016 binnen uit Circié. Als er nou wijnen zijn waar ik ieder jaar reikhalzend naar uitkijk zijn het wel die van Christophe Pacalet. Ieder jaar anders, ieder jaar verschrikkelijk lekker!

Zijn witte Beaujolais is een lekkere variant op veel wijnen uit de onbetaalbaar geworden Meursault, zijn rode Villages een wijn om per doos in huis te halen. Gamay om van te watertanden.

Wel gevaarlijker dan Bandol, dat wel. Een fles Bandol is met z’n tweeën een avondvullend plezier. Een fles Villages van Pacalet, tsja… waar is de kurkentrekker?!

Bij Pacalet,..geen moderne fratsen!

Witte Beaujolais is, net als witte Bandol, schaars. Slechts 4% in Beaujolais is beplant met chardonnay. Dan moet je ook nog een goede wijnboer vinden... De kans op een echt goede is dus heel erg klein.

Gelukkig werken wij alweer bijna 15 jaar samen met Christophe en kunnen we altijd wat kopen. En echt, wát een Bourgogne is dit.

Dit wijnpakket met zes echt bijzondere wijnen kost inclusief de proefkorting €.85,00

Een dubbel pakket, waar 10% korting op zit kost €.162,-

Verzenden kost helaas geld. Voor één pakket is dat €.7,95 en voor een dubbel pakket €.13,50

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page