top of page

Wijnpakket april; Elzas, Luberon en Ardeche.

Elzas, Elders Zitten, Ali Sazzo, "zij die aan de andere kant wonen" (aan de andere kant van de Rijn).

Oorspronkelijk werd Elzas bewoond door Alemannen (uit Allemagne) die behoorden bij het Frankische rijk.

Tussen de 8ste en de 17e eeuw lag Elzas binnen het Heilige Roomse Rijk, waarna het door Frankrijk werd ingelijfd tussen de 17e en 18e eeuw.

Na de Franse revolutie ging het gebied echt tot de Franse eenheidsstaat behoren, met Frans als enige officiële taal. De kerk handhaafde de Duitse dialecten waardoor dit hele gebied tweetalig werd.

Napoleon III vergiste zich in de sterkte van Pruisen. Zo ontstond het Duitse keizerrijk en werd Frankrijk weer een republiek. Echter, de Elzas werd weer Duits. Dat bleef natuurlijk wel knagen, stel je voor dat heel Limburg opeens niet meer Nederlands zou zijn..

Na de verschrikkingen van de 1e wereldoorlog werd in het verdrag van Versailles besloten dat Elzas-Lotharingen weer Frans was. Nu was een deel van de bevolking het wel een beetje beu. Er was zelfs sprake van het uitroepen van een Elzasser republiek! Dat ging niet door, Elzas was Frans en bleef Frans.

Toen kwam Hitler.

Frankrijk werd deels bezet, maar de Elzas werd ingelijfd in het Duitse rijk, waardoor de inwoners Duits staatsburger werden. Het gevolg hiervan was, dat de jongens vanaf 18 jaar werden opgeroepen voor de Wehrmacht en moesten vechten tegen hun eigen landgenoten.

Door dit ellendige lot werden na de 2e wereldoorlog 45.000 inwoners van de Elzas geïnterneerd en duurde het nog jaren voordat het stemrecht weer voor iedereen gold.

Elzas wijkt nog steeds in een paar dingen af van de rest van Frankrijk.

Hier een paar leuke weetjes:

De treinen rijden rechts, in plaats van links

Goede Vrijdag en 2e Kerstdag zijn vrije dagen

Geestelijken worden door de staat betaald

Er hangen kruisbeelden in de rechtszaal

Er is godsdienstles op de openbare school

Ook in de wijn zijn er uitzonderingen: de druivenrassen waarmee wordt gewerkt en die op de etiketten worden vermeld, de flessen, de manier van bewerken. Alles meer Duits dan Frans. Maar,...er zit wel degelijk een heel aparte kant aan Elzasser wijn. Deze is namelijk niet te vergelijken met Duitse, noch met Franse wijn. Het microklimaat tussen Vogezen en Rijn is zo bijzonder, dat de wijnen een sterk eigen karakter hebben.

Helaas zit de klad er een beetje in. Door de grote vraag naar goedkope asperge- en kaasfonduewijn verdween ook een stuk kwaliteit. Inmiddels is de markt in Nederland behoorlijk ingestort en worden de wijnen ingehaald door broertjes en zusjes uit Duitsland en Oostenrijk.

Gelukkig zijn er nog genoeg wijnboeren die unieke wijnen maken, die het typische terroir weergeven van deze mooie en interessante streek. Ook culinair altijd een feest om heen te gaan! Leuk , een choucroute royal eten in een kitscherige weinstube a la Hans en Grietje. Echt een stukje buitenland in Frankrijk.

Wij importeren sinds jaren de wijnen van één van de meest eigenzinnige en talentvolle wijnboeren uit de hele streek, Laurent Barth.

Ieder jaar zijn de wijnen anders en er wordt geen enkele concessie gedaan aan kwaliteit. Als een wijn niet bevalt (zoals Riesling 2014), dan gaat het gewoon het riool in. Weg ermee! Laurent werkt helemaal alleen op zijn enkele hectaren grote domaine. Het grootste deel van zijn wijn wordt verkocht aan Japan. Zijn wijnen en de Japanse keuken, een schot in de roos!

Vorige week kwam dan de 2015 binnen. Pinot d'Alsace van pinot blanc en pinot noir en de Racines Métisses van riesling met pinot blanc, aangevuld met een pietsje muscat en gewurztraminer.

Wat een jáár! Ik denk dat ze nooit zo lekker waren als nu. Perfecte rijping, duizend smaakjes en echt wijnen om te combineren met uiteenlopende gerechten. Super culinair, zuiver en vol.

Beide wijnen in het april pakket!

Vorige week kwamen eindelijk de wijnen van Domaine Le Novi binnen! Weet u nog? Ik schreef er over in september, oktober. Het zijn de wijnen van Romain Dol uit Luberon. Alle wijnboeren van belang was ik langs geweest om te proeven, alle wijnkaarten van restaurants in de buurt had ik nageplozen of er nog iets tussen zat. En alles,..alles was middelmaat. Totdat ik op een mooie ochtend mijn banden stuk reed op de steenweg naar Domaine Le Novi, waar Romain al begonnen was met de voorbereidingen van de oogst 2016. Wat een mooie en schone kelder! Wat een schitterende moderne apparatuur! En wat een aardige en deskundige jongen, Romain. Afgestudeerd in de wijnkunde op de universiteit, stages in alle delen van de wereld. De perfecte voorbereiding dus.

Stomverbaasd proefde ik de wijnen. Wat een weelderige, maar ook mineralige witte en wat een bizarre rode! Deze rode, van klassieke Rhône druiven (grenache, syrah, cinsault) is een vriendenwijn! Je kan 'm zelfs koelen! Wat een lekker sap!

Ook deze wijnen in het pakket.

En tot slot de nieuwe wijnen van Domaine du Chapitre!

Frédéric is een stap verder gegaan! Compleet nieuwe cuvées van zijn hand. Tot nu toe kochten we alleen de Bon Plaisir, de (allerlekkerste) rosé en de Ariá bij hem. Maar dit jaar hebben we de nieuwe wijnen Exsultate en No. 7. Een witte en een rode wijn die zo uitzonderlijk lekker, apart en geniaal zijn, dat u daar echt even de tijd voor moet nemen.

De Exsultate (Verheug!) van muscat, roussane en bourbelenc ruikt naar een net opengesneden verse meloen. De No.7 is een "single barrel", een wijn van één enkel vat. Wat een geweldenaar.

Nou ja, proef zelf maar. Ik denk dat uit Ardeche een hoop moois komt, maar niets zo mooi als dit.

De Mistral zorgt voor een droge, koele wind, waardoor biologische wijnbouw een gegeven is. Frédéric heeft gewoon nog nooit hoeven spuiten tegen insecten of schimmels.

Deze zes wijnen kosten in april, inclusief korting €.61,50

Een dubbel pakket kost, met 10% korting €.117,50

Verzenden via DPD kost 7,95 voor een enkele en 13,- voor een dubbel pakket.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page