top of page

Beaujolais op z´n best!

Wijnpakket februari 2017

Beaujolais? Bourgogne?

Hoe zit het nou precies met die Beaujolais? Wij wijnhandelaren wringen ons in alle bochten om de consument duidelijk te maken dat uit Beaujolais meesterlijke wijnen komen. Misschien wel de lekkerste wijnen van heel Frankrijk.

Wat zeggen wij bij een mooie Morgon? Dat het een grote Bourgogne is, zo lekker. Want Beaujolais, dat hoort toch bij Bourgogne? Of toch niet?

Veel wijnboeren in Beaujolais vinden van wel, wijnboeren in Bourgogne vinden vaak van niet.

En wat vind ik? Ik vind dat het een onzinnige discussie is. Het overkoepelend orgaan van Bourgogne heeft besloten van wel. Prima, Beaujolais valt onder Bourgogne.

Maar wel met een eigen identiteit. Tien gemeente -appellaties voor uitsluitend rode wijn gemaakt van de druif gamay. Verder bestaat er Beaujolais Villages en tenslotte gewoon Beaujolais en Beaujolais Blanc. O ja, er is ook nog zoiets als Beaujolais Primeur. Dat is (was?) een aardigheidje om te schenken in de bistros van Parijs en Lyon om de herfst een beetje dragelijker te maken.

Maar ik wil toch altijd even kijken hoe het echt zit.

We hebben het over geografie. Bourgogne kan je wel groter willen maken dan het is, maar dat is toch een beetje oneerlijk. Of toch niet? Ik bedoel, als je tussen 1384 en 1482 wijn maakte op Texel, Marken of in Breda, het was allemaal Bourgogne!

Het huidige Bourgogne bestrijkt de departementen Yonne, Nievre, Saone et Loire en Cote d'Or. Dat is Bourgogne en alles wat daarbuiten valt is dus géén Bourgogne.

Nu weer even op de kaart kijken. Welke appellaties in Beaujolais vallen binnen Saone et Loire? Eéntje helemaal! Eén Beaujolais is een echte Bourgogne! En nog wel die met de mooiste naam, Saint Amour. Dat is leuk! Wat vinden wij nog meer op de kaart. Moulin-a-Vent, Chenas en Juliénas vallen binnen de Bourgogne, maar ook binnen het departement Rhône!

Verder liggen Cote Brouilly, Brouilly, Régnié, Morgon, Fleurie en Chiroubles allemaal in het departement Rhône. En weet je welke wijnen ook in dit departement liggen? Condrieu en Cote Rotie! Dat is toch geweldig? Is Cote Rotie dan ook Bourgogne? Natuurlijk niet! Syrah is hier de druif, en viognier!

Condrieu Bourgogne? Echt niet!

De overgang tussen Beaujolais en Rhône is zo groot, dat ik wel kan begrijpen dat is gekozen voor deze oplossing. Beaujolais is Bourgogne.

En weet je wat? Dat klopt ook gewoon als je naar de huizen kijkt. Vanaf Lyon zie je al Provençaalse daken, de kleuren van de stenen zijn anders en het landschap verandert dramatisch van lieflijk naar ruig.

Bij Brouilly, daar lijkt het op Bourgogne!

Rhône, Bourgogne en daar tussenin Beaujolais.

Syrah, pinot noir en gamay. Overeenkomsten? Soms. Hoe dan? Moet je maar eens proeven. Als je de Régnié van Charly Thévenet drinkt, dan zou dat best wel eens een fijne syrah kunnen zijn. Als je de Morgon van zijn vader Jean-Paul proeft, dan heeft het toch echt wel wat weg van een fijne Chambertin! Hoe dit nou weer kan?

Gamay en pinot noir zijn ergens wel een beetje familie. Syrah en die twee hebben echt niets met elkaar temaken. Terroir kunnen ze wel delen, daar moet het in zitten. En de hand van de wijnboer.

Nu zijn we er wel achter hoe het zit met die beaujolais, maar hoe komt het dan toch dat de wijnen bij het grote publiek als dunne limonade wordt gezien? Door die primeur wijnen natuurlijk, de nouveau est arrivée en de koppijn ook! Hoe een ogenschijnlijk grandioos commercieel succes een heel wijngebied de kop heeft omgedraaid. Nu begrijp je wel dat een wijnboer in pak 'm beet Morgon liever "grand vin de Bourgogne" op zijn etiket heeft staan, dan trots vermeld dat het Beaujolais is.

Gelukkig weten wij wel beter. Goede Beaujolais kan frivool zijn, fris, stevig, vol, sappig, nou ja,..goede Beaujolais verveelt nooit en je kan je leven er mee vullen. Er zijn veel goede wijnboeren, een paar hele goede. In dit pakket wijnboeren uit de top tien van de hele Beaujolais.

Alle wijnen in dit pakket zijn gemaakt van gamay.

Even over die druif. Dat is een harde groeier en is veel sterker dan zijn halfbroer pinot noir. De bessen zijn groter, hij brengt meer op en is veel minder vatbaar voor ziektes. Toch heeft Filips de Stoute in 1395 besloten dat die verfoeilijke druif is verbannen uit Bourgogne, weg ermee! Schadelijk voor de gezondheid!

Wat er nog staat in Bourgogne (en dat is best veel) wordt vaak vermengd met pinot en heet dan Bourgogne Passetoutgrain. In de Maconais mag het gewoon Macon heten, of Bourgogne Grand Ordinaire. Bij de laatste mag daar dan ook weer pinot in zitten. Maar voor de rest, er bestaat geen gemeente appellatie in Bourgogne met gamay, behalve (daar gaan we weer) in Beaujolais.

Wat doet een goede wijnboer om van die gamay een grote wijn te maken? Snoeien! Omlaag met die hectoliters per hectare! Verder is het van groot belang om de druif te telen om de voor gamay best denkbare grondsoort. Graniet en zand, dat is de beste ondergrond.

Dan heb je nog het maken van de wijn zelf natuurlijk. Vaak wordt de techniek macération carbonique gebruikt. Er wordt koolzuur over de hele trossen druiven gespoten, zodat de gisting binnenin de bessen begint, waarna deze openspringen. Door het extreme contact met het vruchtvlees en de schillen, ontstaat een wijn die veel fruit geeft. Of het moet? Nee hoor, lang niet alle wijnboeren willen een heel fruitige wijn. Dat is weer het leuke, iedere wijn van iedere wijngaard is weer anders en de goede wijnboer maakt er iets moois van. Met of zonder hout, met of zonder sulfiet, voor iedereen wat wils.

Hier zie je het sulfietgebruik per soort wijn, deze zes in het pakket zijn allemaal AVN

In de jaren tachtig kwamen enkele wijnboeren in Beaujolais bij elkaar om het over een hele andere boeg te gooien. Hun bedoeling, sulfietvrije wijnen maken van ongekende kwaliteit. Dit experiment werd een groot succes. Er was sprake van "de bende zonder zwavel, de bende van vijf, de bende van zes,.. In navolging van deze groep wijnboeren ontstond zelfs een landelijke club van biologisch werkende wijnboeren die zich gingen inzetten voor natuurwijn. Het terugdringen van sulfietgebruik en het zoeken naar oplossingen om toevoegingen weg te laten uit hun wijnen, dit werd de Association des Vins Naturels, kijk maar eens op hun site.

De wijnen!

1. In dit pakket twee flessen Chateau Cambon van Marie Lapierre. Het jaar 2015 was voor Beaujolais ongekend. De mooie nazomer zorgde voor een geweldig goede rijping en zorgde voor een wijn die op alle vlakken de perfectie benadert.

Marie Lapierre is de weduwe van Marcel Lapierre, één van de grondleggers van natuurwijnen uit Beaujolais. Met haar eigen domaine maakt ze ieder jaar verrukkelijke Beaujolais. Twee flessen plezier voor bij ongeveer alles wat op tafel komt.

2. Morgon 2015 van Jean-Paul Thévenet, de oude rot tussen deze wijnboeren. Veel beter dan dit wordt het niet in Morgon. Deze wijn hebben wij blind op een Chambertin proeverij gezet, waar hij als beste uit kwam...als Chambertin! Maar nee, geen pinot noir, maar subtiele gamay uit wat wordt aangenomen beste appellatie van Beaujolais.

3. Régnié 2014 van Charly Thévenet.

Is dit de allerbeste beaujolais? Ik vind van wel, wat een kracht en concentratie! Dit nijgt toch wel naar Rhône hoor, wat een wijn! Geteeld op graniet, zeer lage opbrengst en heel uitgesproken. Dit moet u eens hebben gedronken om ieder vooroordeel over Beaujolais weg te nemen.

De Saint Amour van Pacalet op vat.

4. Hé, dat is leuk! Deze moet open op 14 februari, op Valentijnsdag! Saint Amour! Ook deze uit 2014 (wat volgens mij een referentiejaar is. Waar 2015 een excessief jaar is qua suikers, is 2014 een perfect jaar om de subtiele verschillen te proeven van de verschillende appellaties. Deze, van Christophe Pacalet is een wijn om van te watertanden. Dit s zo'n fles waar je veel te snel achter komt dat ie leeg is.

Christophe is een supertalent en dat blijkt dan ook uit zijn klantenkring van over de hele wereld.

Nog even kijken wie die Saint Amour was. Sint Amor kwam uit Aquitaine en is terechtgekomen als kluizenaar in de buurt van,..Maastricht! Op het huidige Sint Amorplein, middenin het centrum heeft zijn kapel gestaan waar hij begraven is. Later zijn zijn relieken overgebracht naar de Sint Servaas basiliek. Saint-Amour, 0,75 liter romantiek!

5.Chriboubles 2014, Christophe Pacalet.

Hartverwarmende wijn voor bij een lekker worst uit Lyon, of een vette karbonade. Heerlijk, de combinatie met deze wijn en varkensvlees. Een goede paté? Chiroubles!

Een zondagmiddag met natte sneeuw? Chiroubles van Pacalet!

Waar ik de Chiroubles het laatst bij dronk? Bij een wild eendje, geschoten in de Noordpolder tussen Muiden en Muiderberg.

Deze zes flessen zijn geen aanslag op uw portemonnee, dit is een cadeau voor uzelf in deze maand februari, waar u zes keer heel veel plezier van heeft. Zes flessen wijn waar je vrolijk en positief van wordt. Zes keer bewijs dat Beaujolais een geweldige wijnstreek is, tussen noord en zuid.

Het pakket kost, inclusief 5% krting voor één pakket €.87,50

Een dubbel pakket, met dubbele korting komt op €.167,-

Verzending, €.7,95 voor 1 pakket, €.13,00 voor een dubbele.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page