top of page

Wijnpakket Juli 2016 staat klaar!

Omdat wijn kópen tot de belangrijkste taak van een wijnkoperij behoort, hebben we afgelopen maand weer een aantal wijnen binnen gekregen die we wel móesten toevoegen aan ons assortiment.

Deze maand bestaat het pakket uit extreem schaarse en bijzondere wijnen, in augustus stellen we het zomerpakket samen met onze lekkerste huiswijnen. Wat u nu uitgeeft, bespaart u dus volgende maand!

Hieronder wijnen van een nieuw domaine waar we op maandag 13 juni voor de deur stonden, in Bray. Van domaine Mamaruta nieuwe bottelingen die we nog niet hadden, de passetoutgrain van Bersan en uit Estézargues eindelijk weer de witte van Pierredon.

Een doos vol vins naturels! En rekening houdend met een zonnige maand, zomerse wijnen.

1.Bourgogne Terre de Chazeux 2014, La Vigne Mouton

Begin mei waren wij op de jaarlijkse samenkomst van wijnboeren van "Chai l'un, Chai l'autre", afwisselend bij Olivier de Moor, Montanet-Thoden/de la Cadette en Nicolas Vauthier. Dit samenzijn van wijnboeren is meer een weekendje proeven van elkaars wijnen, dan dat het een georganiseerde beurs is. Als een talent wordt ontdekt door de collegae vignerons mag deze komen en zo wordt wijn en ervaring uitgewisseld. Er wordt een varken geslacht, glazen rondgedeeld, een paar "cavistes" uit Parijs en één uit Breda uitgenodigd en tegen een uur of elf ploppen en knallen de kurken. Het is zeker zo idyllisch als het klinkt, Asterix en Obelix kunnen zo aanschuiven. Hier stond een leuk stel met hun wijnen van La Vigne Mouton uit Bray (Bourgogne). En wat bleek,...op een gegeven moment stonden alle wijnboeren (stuk of twintig) bij hun te proeven en te proosten en te smakken en te knikken en te pas mallen. We kochten wat flessen wit, chardonnay natuurlijk, en hun twee rode cuvées, pinot noir en gamay. Thuis bij pa en ma in La Croix Pilate en later in Breda proefden wij nog eens.

Dit-is-fantástisch!

Meteen een bestelling gemaild en een afspraak gemaakt om in Bray langs te gaan om de wijntuin te zien, de kelder te bezoeken en de 2015 te proeven. Na twee weken nog geen antwoord. Nog een mailtje eruit, want de telefoon werd niet opgenomen. Wanneer de transporteur langs mocht komen en of wijzelf op maandagmorgen 13 juni verwacht werden. Ja! Mail terug! Leuk!

Er stond alleen, "hoe laat?" met daaronder, "er is geen wijn te koop, slechts 15 doosjes".

De zondag ervoor naar pa en ma gereden, op tijd voor de lunch met lam, wijn en groenten uit eigen tuin en de volgende morgen naar de Maconais. Half elf zou Delphine ons ontvangen. Delphine heb ik nog steeds niet gezien. Na een telefoontje kwam wel Sébastien uit een wijnveld hollen en konden we de wijnen proeven. Ik geloof niet dat ik ooit zulke fantastische Bourgogne geproefd heb uit die streek bij Fuissé en Saint Véran. De witte 2015 doet nog blub-blub, maar wordt eind juli gebotteld. De lekkerste witte Bourgogne ooit? Ik vind nu van wel!

De rode wijnen van gamay en pinot en van gamay, pinot en chardonnay roze (unieke mix met een druif waar ik nog nooit van had gehoord), stuk voor stuk hemels.

Deze maand de Terre de Chazeux in het pakket, de pinot noir van grote, grote klasse. Als u geduld hebt, hij mag nog liggen. Als u net als ik met een kurkentrekker op zak geboren bent, maak open! Wel even in een karaf en grote glazen gebruiken. Eind augustus wordt de pallet met alle cuvées opgehaald, we houden u op de hoogte! O ja, witte Bourgogne is onbetaalbaar geworden? Dat verzinnen de handelaren. Bij ons gaat deze wereldtopper €.16,50 kosten. De gamay (Mouton Noir) wordt waarschijnlijk €.15,50 en de Terre de Chazeux, in dit pakket is €.19,50. Voor De Loods behoorlijk aan de prijs, maar in kwaliteit ongeëvenaard.

Sébastien Boisseau zei nog: "nu heb ik een importeur in New-York en eentje in Breda, dat lijkt mij wel genoeg zo"..

2.Amassa 2015, domaine Mamaruta

Drie rode en één witte druif samen in een soort rode wijn die in de koelkast mag. Dat is de Amassa van domaine Mamaruta (Fitou). Een neus vol bloemen en een mond vol fruit. Een gezonde en biologische variant op dat Spaanse drankje met al die troep erin. Een wijn die tegen het middaguur open kan en wordt doorgedronken tot het diner op tafel komt en de serieuzere wijnen open moeten.

Of drinkt u deze gewoon dóór? Volgens mij kan je er niet eens dronken van worden. Ik hoor wel eens van wijnkenners dat je niet mag zeggen dat een wijn lekker is. Nou, deze dus wel!

3.Bourgogne passetoutgrain 2015, Domaine Bersan

Op de terugweg uit de Maconais ging ik natuurlijk nog even wijn laden bij Christophe Bersan. Het eeuwen oude domaine lag er nogal vreemd bij. Alle ramen lagen er uit! Ik had via de app al wat contact met hem gehad in verband met de vorst en hagel die 80% van zijn wijngaarden verwoest heeft. Maar nu ik zag wat er echt is gebeurd, de wanhoop zag bij de altijd vrolijke Christophe, schrok ik me helemaal de pleuris. Die raampjes zaten er al minimaal 100 jaar in, dus wat hier gebeurd is, dat heeft nog niemand meegemaakt. We zijn de wijnvelden ingegaan,..geen blaadje meer aan de stokken, geen druifje te bekennen. Alles weg. En het is nog niet voorbij, vertelde hij. Wat er nog staat is aangetast door meeldouw. Dit kan je alleen met kopersulfaat (Bordeauxse pap) behandelen, een smerig goedje wat ook in biologische wijnbouw mag worden gebruikt. Alleen blijft het maar regenen en dat spoelt die meuk weer van de planten. Je kan en wilt dit middel ook niet eindeloos blijven spuiten, dus het einde is nog niet in zicht. Met 99% zekerheid kunnen we zeggen dat de 2016 niet gemaakt kan worden. Deze vorm van schade beperkt zich niet alleen in en rond Chablis, in alle delen van Bourgogne (behalve in Macon-Bray lijkt wel,..) en andere streken in Frankrijk is het een drama. Wij zorgen in elk geval dat we van 2015 over gaan op 2017. Met 2016 word het helemaal niets bij een grote groep wijnboeren.

Maar goed, zoals een aardappelboer in Annapalowna zou zeggen, een misoogst overkomt iedereen wel eens! Hierbij wel de aantekening dat er geen potje subsidie klaar staat voor een wijnboer.

Terug naar de wijn, want van al die ellende krijgen we dorst.

Hoe jong kan je passetoutgrain drinken? Nou, zo uit het vat! Lekker joh, tweederde gamay, aangevuld met pinot noir. Even de koelte in, die fles, en Bourgogne ontvouwt zich in al haar glorie en weidsheid. Heuvels met druifstokken, cafés met voor-hoofd-kaas-na menuutjes voor €.13,- en vide greniers om over te slenteren, met de blik spiedend vooruit naar een terras waar ze dit schenken. "Boerenland Bourgogne" met echte smaak. Geen opgesmukte massawijn, maar een wijn waar je fluitend een mooie droge worst bij snijdt.

4.Cotes du Rhône blanc, Domaine de Pierredon.

Ik vind viognier vies, ook dure Condrieu. Bah!

Deze zin bezigde ik tot vorig jaar aan iedereen die het horen wilde. Stomme wijn! Viognier, klinkt lekker chique, maar heeft veel teveel smaak en stuift het glas uit als een overrijpe witte wijn van geïrrigeerde wijngaarden uit de Nieuwe Wereld. Tot wij dus bij domaine de Pierredon deze inschonken kregen. De rode Pierredon hadden we al, de witte dus nog niet. Goedemorgen! Wat is dit? Ongefilterde en ongekend frisse viognier uit Gard.

Jammie! Vive Viognier!

Het blijkt weer, ..altijd blijven proeven en geen vooringenomen -dat lust-ik-niet- gebazel. Altijd proeven! De 2015 is gisteren (23-6) binnengekomen en vind al gretig aftrek. er stonden zelfs mensen op de wachtlijst,..Echt heel, heel erg goed en belachelijk netjes geprijsd. (€.13,00).

​​

5.Touraine Thésée, Domaine Puzelat-Bonhomme

Thésée is een dorp in Touraine (aan een Romeinse weg) waar het terroir nogal bijzonder is, dus de plaatsnaam mag op het etiket. De druif, sauvignon, is een rare. Dat heb ik al vaker gezegd en geschreven. Sauvignon heeft echt meerdere gedaantes. Natuurlijk heb je de sauvignon van "wilt u sjardonnee of soviejon" uit Neerlands Horeca. Verder heb je lekkere en vieze uit Sancerre, Bourgogne, Bordeaux, Zuid Frankrijk en de hele verdere wereld. Sauvignon is net als chardonnay alleen lekker als het uit noordelijke of hooggelegen gebieden komt. De druif heeft koelte nodig en rijpt vroeg, zodat bij teveel zon de suiker en smaakproductie uit de klauwen loopt. Ik zeg het nog maar eens, neem een wijn van een druif die oorspronkelijk uit die streek komt. Dan ben je al een eind op weg.

Sauvignon voelt zich dus uitstekend thuis in Touraine, een groot wijngebied aan de Loire. De gemiddelde wijnboer maakt hier gemiddelde wijnen, de goede wijnboer hele lekkere en jongens als Thierry Puzelat en Olivier Bonhomme maken een fantastische wijn! Deze, de Thésée, is voordat ie op fles ging drie jaar op stal gebleven. Dat proef je! De druiven komen van de oude velden van Michel Augé, ex domaine Maisons Brulée. Wat een geweldenaar deze wijn, klasse!. Heeft aandacht nodig hè, geen 't is vier uur en we hebben zin in een glaasje wijn-wijn!!

6.Trafalgar, domaine Mamaruta.

Trafalgar? Wat heeft Horatio Nelson of Napoleon te maken met deze wijn?

Nelson en Bonaparte waren beiden klein, Nelson zelfs nog een kop kleiner dan Napoleon. De wijn Trafalgar is gemaakt van muscat a petits grains,..kleine besjes! Nee, dat kan het niet zijn.

Napoleon werd door Nelson verslagen op zee voor kaap Trafalgar bij Cadiz. Horatio staat op bekende Trafalgar Square in Londen op een sokkel. Je ziet dat ie op dezelfde manier z'n steek draagt als de Corsicaan. Nelson liet het leven bij deze slag, maar de Engelsen wonnen en hiermee was het einde van het Franse en het begin van het grote Britse rijk een feit. Een donderslag!

Dat is het! Een bom! Als je de wijn ruikt denk je echt aan een explosie van geuren. En wat zo fijn is,..als je m proeft is ie niet zoet, maar fris en vol. Troebeler dan deze witte wijn zie je ze niet vaak. Advies dus om de fles even rechtop te zetten voordat je m uitschenkt. Ongefilterd, dus meer smaak. Dat leggen wij uit aan angstige wijnkopers bij ons in de winkel. Troebele appelsap is lekkerder dan "gewone", espresso lekkerder dan filterkoffie en ongefilterde wijn dus lekkerder dan gefilterde. Bij rode wijn valt het niet zo op. Bij deze dus wel!

En lekker dat ie is!!!

Boem! HMS Victory vuurt op de Fransen, deze wijn komt net zo hard aan!

En,..de Victory bestaat nog steeds, ze ligt in Portsmouth en is tot op de dag van vandaag het vlaggenschip van de Britse marine,..

O ja, nadat Nelson dodelijk was getroffen hebben ze hem in een vat rum gelegd, zodat ie door de alcohol goed geconserveerd thuis in Engeland aankwam. Troebele rum!

Het wijnpakket Juli kost inclusief 5% korting €.76,00

Vanaf 2 pakketten 10% korting, dus twee pakketten €.145,50

Versturen kost €.6,95 voor 1 en €.13,00 voor 2 pakketten.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page