top of page

Wijnpakket maart 2016

Wijnpakket Maart 2016

Ook deze maand hebben wij weer zes wijnen geselecteerd uit ons assortiment. Omdat we een nieuw, waanzinnig gaaf domaine importeren (Domaine Mamaruta), zetten we hiervan drie wijnen in. Verder de aller-lekkerste en meest bijzondere Touraine blanc van Puzelat-Bonhomme, een pinot d'Alsace van drie pinots (?!) van Barth en een rosé van Frédéric die misschien toch geen rosé is.

Mamaruta wordt begin maart door Nicolaas Klei besproken in Elsevier, een extra reden deze (de wijnen en de Elsevier) in huis te halen.

Het pakket van 6 flessen kost deze maand, inclusief 5 % korting €.67,00

Twee pakketten, 10% korting, kosten in maart €.128,00

De verzendkosten bedragen €.6,95 voor 1 en €.13,00 voor 2 pakketten.

Wilt u bestellen? Stuur even een mailtje. Wij sturen u dan de factuur. Zo gauw het bedrag binnen is, versturen wij de wijn met de wijnbeschrijvingen en eettips!

De wijnen van maart:

1. Domaine Mamaruta VDF, "Kézako"

2. Domaine Mamaruta VDF, "Les Tondeuses"

3. Domaine Mamaruta AOC Fitou, "Le Coupe Soif"

4. Domaine Puzelat-Bonhomme AOC Touraine

5. Domaine du Chapitre, Cotes du Rhone rosé

6. Domaine LAurent Barth, Pinot d'Alsace

Dit domaine is gestart in 2009 door Marc Castan, voormalig wijnmaker van de coöperatie van Fitou.

De wijngaarden heeft hij overgenomen van zijn grootvader en bestrijken 9 hectare in de AOC Fitou, net boven Perpignan. De maritieme invloed is hier stekt aanwezig, de wijngaarden liggen tot aan zee.

De meeste wijngaarden van Marc liggen aan een lagune, de Etang van La Palme, met een ondergrond van kiezel en kalklagen.

De rendamenten zijn zeer laag, door rigoureuze snoei en de ouderdom van de stokken. Eventuele schimmel of andere aantasting van de planten worden verholpen door kruidenextracten.

De vinivicatie is eigenlijk heel simpel, geen oenologische interventie, geen filtering en een kleine toevoeging van koolzuur voor de houdbaarheid. Hierdoor kan het sulfietgebruik tot een minimum worden gereduceerd.

De oogst begint heel vroeg, half augustus. Hierdoor zijn de druiven tegen de rijpheid aan en daardoor nog vol frisse zuren. In de contreien, waar over het algemeen heel zware en rijpe wijnen worden gemaakt een unicum. Ook het alcoholpercentage blijft hierdoor lager dan gewoon in Fitou.

De wijnen liggen tot de volgende lente op eiken, behalve de Kézako, die wordt gemaakt volgens de Beaujolais methode (macération carbonique) en rijpt op glasfiber.

Sulfiet wordt enkel en in zeer lage doses gebruikt bij de botteling. Niet bij de vinivicatie.

Het spreekt voor zich dat er alleen met natuurlijke gisten uit eigen wijngaard wordt gewerkt.

Wij, van Wijnkoperij De Loods, zijn door het dolle, dat we na 12 jaar wijnimport de parel van het zuiden hebben ontdekt. Nooit eerder zijn de wijnen van Marc geëxporteerd, we zijn de eerste ter wereld. Wedden dat z'n frisse, volle, boerse en dorstlessende producten binnen vijf jaar wereldberoemd zijn? In Amsterdam en Breda zijn binnen een week na binnenkomst van de wijnen al restaurants die ze schenken.

1.De Kézako? Is een belachelijk fruitige en frisse wijn, gemaakt volgens het principe van macération carbonique. 100% carignan zet je te denken, zware meuk? Maar nee! Picknickwijn, middagwijn, Goddelijke doordrinkwijn!

2.Les Tondeuses, van 100% grenache, ..belachelijke diepgang, echt. Als je 'm open maakt en de stallige en fruitige geur ruikt denk je misschien heel even aan een rode Loire. Huh? Dat kan niet, dat ligt 650 kilometer noordelijker. Vijf minuten later ruik je iets heel anders. Diep rijpe frambozen en bramen? Raar gepraat altijd, wijn is gemaakt van druiven. Niet van leer, bramen, stallen of stront. Je ruikt wilde gisten, gisten uit de wijngaard en fris, tegen het rijpe aan fruit, daardoor is de wijn doordrinkbaar. Je ruikt wijn, echte wijn!

3.Fitou, Le Coupe Soif, gemaakt van 70% grenache en 30% carignan. De meest "serieuze" van het stel, de duurste, de meest chique..

Karaferen of ontgassen staat op het etiket bij de wijnen van Castan, "Vin Vivant", levende wijn! De Fitou komt ook echt tot z'n recht als je 'm even in een decanteerkaraf doet. Even goed schudden kan ook, of pak van die mega glazen die nauwelijks af te wassen zijn. Hoe staat het met deze wijn na drie dagen open? Als een huis! En toch he, die frisheid, die hebben we nooit bij een Fitou geproefd. Lekkerste ooit!

4. Domaine du Chapitre, rosé

Duizenden druifsoorten zijn er, veel familie van elkaar, maar elk met een eigen karakter. Natuurlijk zijn er blauwe en witte druiven, dat weet iedereen. Maar weet u ook dat er druiven zijn die er een beetje tussenin zitten? Jazeker! Een hele bekende is de pinot gris bijvoorbeeld. Dan is er nog de grenache gris, iets minder verspreid. Maar clairette rose? Dat is rosé aan een plant! Gewone rosé wordt gemaakt van blauwe druiven die maar heel kort inweken en dan geperst worden. Heel lichte rode wijn dus. Maar wijn van clairette rose is altijd rosé. Of je moet er witte wijn van willen maken natuurlijk. Bijna nergens staat deze druif. Hier, bij Frédéric Dorth in Ardeche wel. Hij voegt er een klein beetje mourvedre aan toe voor de "Bandol toets". Heerlijk!

5.Pinot d'Alsace, Domaine Laurent Barth.

Onze vriend uit de Elzas maakt al sinds de oprichting van De Loods wijn voor ons van ongekende kwaliteit. Waar hij de winebars ter wereld verovert en in Japan een cultstatus heeft bereikt, rekent hij bij ons nog ongeveer dezelfde prijzen als in 2004. We hebben hem namelijk een beetje geholpen beroemd te worden. Omdat dit jaar de asperges lekker vroeg komen, deze pinot alvast maar in het maart pakket. Wat maakt deze wijn nu zo uitzonderlijk? Gemaakt van 80% pinot blanc, 15% pinot noir en 5% pinot gris. Drie keer pinot is scheepsrecht en dit is het resultaat. Ook hier weer zeer lage rendementen, puur natuur en een wijnboer die niet aan geld maar aan het hoogst haalbare denkt. Hij keurt liever een heel vat af, dan dat er iets op fles gaat waar hij niet 100% achter staat..

6.Touraine, sauvignon blanc.

Wilt u liever sauvignon of chardonnay? Dat is tegenwoordig vaak de vraag van een horecamedewerker aan de gast. Dan nog liever de aloude vraag, zoet of droog? Daar heb je nog wat aan. Dat de ene sauvignon de andere niet is moet u maar eens beoordelen met deze van Puzelat-Bonhomme, de bekendste bioboeren van Touraine. Heeft u vorige maand de Saint-Bris geproefd? Geen vergelijk, net als met de sauvignons uit Sancerre van Riffault, die we ergens verder in het jaar in een pakket gaan doen. Dit is sauvignon die in geen boekje voorkomt, dit is diepgronderige oerwijn, dit is een naar een wijngaard-na-een-zomerbui ruikend glas wijn. Wat een grootheid. Wat een maartwijn!

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
!
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page