top of page

Witte Bourgognes met een verhaal

De wijnen van juni 2021


Witte Bourgognes met een verhaal, bekend en onbekend.


De bekendste, duurste en meest nagemaakte wijn ter wereld is witte wijn uit Bourgogne.

Overal ter wereld wordt de witte chardonnay druif geteeld uit dit langgerekte (330 kilometer!) gebied tussen Joigny en L’Arbresle.

Over zo’n afstand heb je natuurlijk verschillende grondsoorten en klimaten.

In Nederland is het eenvoudig. Noord is kouder dan zuid. Overal waar heuvels en bergen zijn ligt dat anders. Zo is het in Chablis warmer dan in Meursault en is het in het Morgon, ongeveer het zuidelijkste deel van Bourgogne, alleen in de maanden juli en augustus warmer dan in het uiterste noorden in Joigny. Irancy en Pommard? Precies hetzelfde weerbeeld qua temperatuur. Hoogtes en microklimaten zorgen voor verschillen die je niet zou verwachten.

De grote verschillen zitten in de ondergrond. Onzinverhalen dat de druiven in Chablis niet rijp kunnen worden hoor je wel eens tijdens blabla proeverijen. Wat er mee wordt bedoeld, is dat Meursault voller en vetter smaakt dan de meeste Chablis. Dat klopt. Dat komt omdat Chablis op pure kalk staat en dat het overweldigende houtgebruik ook nog wel eens een smaakje meegeeft in Meursault wat wordt verward met rijpheid.

Bourgogne is qua bodemgesteldheid en ligging extreem divers en daardoor, ondanks dat er maar met één witte druifsoort wordt gewerkt, heel uiteenlopend in smaak.

Eén druifsoort?

Neeee!

Behalve chardonnay vind je overal wel perceeltjes met halfzusje aligoté en in Saint-Bris móet de wijn zelfs gemaakt zijn van sauvignon blanc! In Bouzeron, ook een AOC Villages, moet de druif ook echt aligoté zijn, anders mag het geen Bouzeron heten.

Verder nog uitzonderingen?

Jazeker! De vin gris van pinot gris én de geblende wijn van de Côte Saint-Jacques in Joigny met 50% pinot blanc en 50% chardonnay.


Deze maand hebben we zes witte Bourgognes met een uitzonderlijk verhaal. Hier komen ze:Côte Saint-Jacques, de noordelijkste Bourgogne.


Bourgogne “La Collinière” van Alain Vignot komt van een wijngaard die geheel uit vuursteen bestaat. De rest van de Bourgogne bestaat uit (een combinatie van) kalk, klei en wat graniet. De vuursteen geeft deze aller-aller-noordelijkste Bourgogne een licht gebrande en rijke smaak.


Na de allernoordelijkste Bourgogne, een fles uit het zuidelijkste deel. Een witte Beaujolais van Christophe Pacalet. Deze vin naturel-pionier maakt uitzonderlijke wijnen. Deze, van klei-graniet ondergrond is rijk, vol, vettig, maar óók mineraal!Beaujolais, waar vette en intense witte Bourgogne vandaan komt.


Om de pure kalk, dus de intense mineraliteit van Chablis te kunnen begrijpen doen we een uitzonderlijk goede biologische Chablis van Domaine La Soeur Cadette in het pakket. Beetje houtrijping, lage rendementen, zeer streng gecontroleerde (rijpe!) druiven. Zó hoort een goede Chablis te smaken!


Bourgogne Aligoté zie je in Frankrijk volop in de supermarkt staan. Witte Bourgogne rond een tientje! Jazeker, maar het glazuur springt van je tanden, als je de verkeerde pakt. Voor deze is Crème de Cassis bedacht. Een zwarte bessen likeur die je bij de Aligoté doet. Zo krijg je het drankje Kir. Een goede, hele goede Aligoté? Die doen we in het pakket. Van Domaine Bersan. Wauw!


De Bourgogne Côte Saint-Jacques van Alain Vignot is gemaakt van gelijke delen pinot blanc en chardonnay. Heerlijk romige wijn waarmee je iedereen aan tafel verrast. Wij verkopen hem als de ultieme aspergewijn. Slechts drie wijnboeren maken deze wijn. En van die drie, exporteert er maar één. En alleen aan ons. Schaars? Ja dus!


Tenslotte de wijn die bij ons ook wel de schuilkelderwijn wordt genoemd. Wat neem je mee bij een atoomaanval? Saint-Bris!

De meest gewaardeerde witte wijn uit ons assortiment, al 17 jaar.

Dit is de mooiste uitzondering in Bourgogne. Sauvignon met een unieke smaak. Mensen die niet van sauvignon houden, smullen van Saint-Bris. Iederéén smult van Saint-Bris. En zéker van die van Jean-Christophe Bersan.Saint-Bris, vlakbij Chablis


Deze zes witte Bourgognes kosten deze maand €.95,00


Voor twaalf flessen betaalt u €.187,00


Opsturen kost helaas geld. €.7,95 voor zes flessen, €,13,00 voor twaalf.
Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page