top of page

Rode Bourgogne uit Yonne

De wijnen van mei 2021

Zes keer rode Bourgogne uit Yonne.

De bekendste en beroemdste rode Bourgognes komen uit het gebiedje tussen Dijon en Beaune. Hier ligt de Côte de Nuits, waar flessen wijn van 25 tot 8000 euro (dus 8000 euro voor een kilo uitgeperste druiven..) vandaan komen. Dat de wijn zo duur is slaat nergens op, maar tot een euro of 100 is wel te verklaren vanwege de schaarsheid en omdat er wijnen tussen zitten die gewoon ontzettend lekker zijn.

Gelukkig wordt niet alleen in dát deel van Bourgogne rode wijn gemaakt. Ook in de (Bourgogne)-departementen Yonne en Saône et Loire groeit de edele pinot noir. Want daar hebben we het deze maand over. Pinot noir, het druifje waar rode Bourgogne van wordt gemaakt!


Ik noem het expres een druifje, want de bessen zijn klein en compact. Verder heeft de pinot noir een dunne schil, waardoor de wijn altijd wat licht van kleur is. De plant is zeer gevoelig voor ongeveer alle ziektes die in noordelijke gebieden voorkomen. En dat, terwijl het een druif is die juist dáár en nergens anders echt goed tot zijn recht komt. Een lastig te verbouwen, gevoelige druif met weinig opbrengst.

Omdat deze noordelijke druif relatief vroeg uitkomt, om een lang seizoen te kunnen rijpen, is deze ook niet erg geschikt voor aanplant in warmere, zuidelijke gebieden. Daar zal de druif te snel rijpen en overdadig suiker produceren. Pinot noir uit die regionen is eigenlijk altijd een beetje vies.

Voor grote productie nemen wijnboeren daar liever makkelijker te telen druiven als grenache, merlot of cabernet sauvignon.


Het best komt de druif dus tot ontwikkeling in Champagne en Bourgogne. De duurste uit Côte de Nuits, lekkere doordrinkbare van de hellingen van Givry en Santenay in Côte de Beaune en Saône et Loire en héél diverse uit mijn lievelingsdepartement,..Yonne!

In de hele Yonne is maar één rode wijn die de plaatsnaam van de betreffende gemeente op het etiket mag zetten, Irancy. Dat is best raar natuurlijk, want er komt een behoorlijke plas rood uit dit stukje Bourgogne. Meer wit, dat wel. Maar met Chablis binnen de grenzen gaat dat hard natuurlijk. Toch zijn er meerdere appellaties met gebiedsaanduiding voor rood, maar dan met de vermelding Bourgogne ervoor. Zoals Bourgogne Côtes d’Auxerre of Bourgogne Chitry. Met kwaliteit heeft dit allemaal niets te maken, het zijn beslissingen waar wij niet over gaan. Zo heet witte wijn uit Vézelay Vézelay en rode wijn uit Vézelay gewoon Bourgogne.Irancy

Omdat Irancy wel de sjiekste is van allemaal, doen we deze maand twee flessen uit dit beeldschone stadje in het pakket. Eén van Domaine Colinot en één van Domaine Bersan. Beiden 100% pinot noir. Er mag tot 15% van de druif césar worden toegevoegd, maar dat laten deze twee jonge helden achterwege. De Irancy van Jean-Christophe Bersan heeft houtrijping gehad, die van Stéphanie Colinot alleen inox. Zij zegt: “jamais de bois pour Irancy, jamais!”

De Irancy van Stéphanie komt van werelderfgoed “climat” Les Cailles, de druiven van Jean-Christophe staan bovenop de heuvel met uitzicht op Irancy én Saint-Bris.


Van Alain Vignot uit Joigny doen we zijn mooiste rode cuvée in het pakket. Een wel heel schaarse wijn, waar de pinot noir niet op kalk en klei is geteeld, maar op vuursteen! Deze Bourgogne Côte Saint-Jacques is hout gelagerd, geconcentreerd en voornaam. Echt een heerlijk complete en complexe Bourgogne.


De Bourgogne Côtes d’Auxerre, van de heuvels tussen Auxerre en Saint-Bris, is weer van de familie Bersan. Een o zo lekkere pinot. Eerlijk, sappig, rijk, zuiver en helder. Mjam!


De Bourgogne Coulanges, uit het gelijknamige dorp aan de overkant van de rivier de Yonne, van Irancy uit gezien, is dan weer van Stéphanie.

We hebben deze wijn zelf opgehaald, afgelopen weekend. We konden de laatste 2018 kopen. Wat een feest! Goede Coulanges heeft altijd een streepje voor gehad bij mij, heerlijk!
Coulanges


En dan als laatste de rode wijn die uit eigen (papa) gaard, Domaine Montanet-Thoden. Bourgogne Garance uit Vézelay. Zelden een lekkerder Bourgogne geproefd, maar dat spreekt vanzelf.

De wijnmaker, Nicolas, heeft bij de groten der aarde kennis opgedaan en past deze nu toe in Saint-Père-sous-Vézelay. Zijn kunde en de minutieus met perfectie onderhouden wijngaarden met uitzicht op de wereldberoemde basiliek van Sainte-Madeleine kunnen alleen maar mooie wijn voortbrengen.
VézelayZes verschillende pinot noirs, zes verschillende rode Bourgogne.

Een bijzonder pakket.

De doos kost, met proefkorting €.112,50

Een dubbele kost dan €.225,-

Verzenden kost helaas geld. €.7,95 voor zes flessen en €.13,00 voor twaalf.
Comentários


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page