top of page

Rhône en Saone & Loire, de Swing States.


De graven van Lyon en Forez waren de baas. Maar de hertogen van Bourgogne ook. En toen de familie Bourbon het gebied in bezit kreeg, verviel het aan de Franse Kroon.

Beaujeu was de hoofdstad. Een hoofdstad met (nu) 2100 inwoners. Beaujeu is ook naamgever van het gebied. Bellum Jugum, mooie berg.

Het gaat hier natuurlijk over Beaujolais!

De Beaujolais ligt voor de helft in Bourgogne-Franche-Comté en de andere helft, departement Rhône, ligt in Auvergne-Rhône-Alpes.

Het noordelijk deel is het gebied met de beste wijngaarden. Alle tien crus liggen hier, evenals de appellatie Beaujolais Villages. 39 gemeenten mogen deze naam voeren.

De gewone “tout court” Beaujolais ligt in het zuiden.

De tien crus zijn AOC-communals, de plaatsnaam staat voor op het etiket. Denk dan aan Fleurie, Morgon, Juliénas etcetera.

In een poging de slechte naam van Beaujolais te zuiveren schrijven alle importeurs vlammende stukjes over de geweldige wijnen die dit gebied voortbrengt. Vergeet de Primeur, de Nouveau, proef eens een échte Morgon, bijvoorbeeld.

Steeds vaker zie je dat Beaujolais bij Bourgogne wordt gezet, om de status hoger te krijgen.

Wítte Beaujolais zou vanaf komend jaar zelfs Bourgogne gaan heten, uit commercieel oogpunt niet heel dom, natuurlijk.Beaujeu, de hoofdstad met 2100 inwoners.

Maar als we nou eens gewoon eerlijk zijn en geen onzin verkopen. Dan komen we nog eens ergens. Beaujolais is Beaujolais. Alle rode wijnen worden gemaakt van gamay en de twee witte toegestane druifsoorten zijn aligoté en chardonnay. De aangrenzende Bourgondische regio Maconnais heeft dezelfde druifsoorten, maar daar komt dan nog de pinot noir bij.

In Beaujolais tref je geweldig terroir aan met veel graniet. De korte heuvels wemelen van de mineralen en zijn “zuurder” in de ondergrond dan in de Bourgogne. Dit komt door de afwezigheid van kalk.

Ook liggen de wijngaarden hoger dan bij de sjieke bovenbuur.

De Beaujolais ligt dus geografisch voor de helft in Bourgogne, de wijnen mógen bij de Bourgogne worden geteld, maar de wijnen hebben een heel eigen karakter. En dat is fijn.

Er bestaat een techniek om jonge wijn drinkbaar op tafel te krijgen, twee maanden na de oogst. Dat kan bij druiven als carignan, cinsault en gamay.

Hele trossen gaan in een open bak, er wordt koolzuur over gespoten en in deze dan zuurstofvrije omgeving gaan de druiven zichzelf opeten, van binnenuit vergisten.

Door dit extreme contact met het fruit krijg je een heel smakelijk en fruitig resultaat wat kan worden gedronken onder de naam “primeur’.

Deze wijn hebben wij niet in ons assortiment.

Er kan dus ook op een normale manier wijn worden gemaakt van de gamay-a-jus-blanc. Met normaal bedoel ik dan op de manier zoals rode Bourgogne wordt gemaakt.

Open cuves, vergisting met inheemse gisten uit de eigen wijngaard en kelder en geen haastige spoed.

Sinds een jaar of 25 worden er geweldige wijnen gemaakt door een hele rits beroemde wijnboeren. Velen worden echt als trendsetters gezien in het natuurlijke wijn maken. Denk aan mannen als Marcel Lapierre, Philippe Jambon en Jean-Paul Thévenet. Maar inmiddels (de wijnwereld is dynamisch!) zijn er veel meer jongens en meisjes die op een geweldige manier bezig zijn. Staar je niet blind op de geijkte namen, zoek, probeer en proef bij jonge wijnmakers. Deze zijn allemaal zoveel beter opgeleid dan hun voorgangers..

Neemt niet weg dat de wijnen van de grote namen nog steeds geweldig zijn! Wij importeren al jaren de wijnen van vader en zoon Thévenet. Eerst als twee verschillende domaines en nu, sinds een jaar, zijn ze echt samen gegaan. Domaine Charly en Jean-Paul Thévenet.

Wij vinden hun Morgon de meest verfijnde die wij kennen. Een wijn die zó goed smaakt bij al het lekkers uit “De Buik van Frankrijk”, zoals de streek rond Lyon heet.

Hiervan twee flessen in het pakket van deze maand.Morgon

Dan hebben wij van de beroemde en ontzettend aardige Christophe Pacalet een witte Beaujolais en een Beaujolais Villages.

De Villages zit barstensvol fruit en is zuiver, smaakvol en sappig.

De witte? Een dikke wauw!

Slechts 4% van de wijngaarden in deze streek zijn voor witte druiven bestemd. En dan moet je ook nog de juiste wijnboer hebben! Nou, dat zit wel snor met Christophe. Een geweldig mineraal-vettige blanc van 100% chardonnay.

Alsof je een schitterende Bourgogne drinkt. o nee! Beaujolais!

Van de Villages en van de Blanc ook twee flessen in het pakket van november.

Deze zes flessen kosten, mét proefkorting €.92,50

Een dubbel pakket komt op €.180,00

Helaas kost het geld om de wijnen op te sturen. €.7,95 voor zes en €.13,00 voor twaalf flessen.

Комментарии


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page