top of page

Premier Côte de Toucheronde en Domaine de Sauvète.

De zoektocht in Touraine


Door de bomen het bos niet zien, die uitdrukking kent u wel. Door de druiven de wijn niet zien is zo ongeveer hetzelfde.

De zoektocht naar een goed domaine in Touraine (Loire) is een tijdrovende zaak. Er worden hier veel goede wijnen gemaakt. Wij proefden veel en hapten vaak bijna toe. Bijna, want steeds ontbrak er iets in de wijn om ons assortiment écht aan te vullen. Talloze proef-flessen werden deze kant opgestuurd. Veel rood viel direct af, veel sauvignon was lekker. Gewoon lekker.

Totdat wij de wijnen van Domaine Sauvète proefden.

Het moet mede het terroir zijn daar in Monthou-sur-Cher, want wij haalden hier de fantastische wijnen van Maisons Brûlées (gestopt) en Olivier Bonhomme (geen eigen wijngaarden) vandaan.

Die Cher, dat is een fijne rivier. Vanuit het Centraal Massief brengt deze allerlei mineralen en gesteenten mee naar het gebied waar de wijnstokken staan van de familie Sauvète. Hier bestaat het terroir dan ook uit vuursteen, kiezel, (ziltig) zand en klei. De wijngaarden liggen op de hoogvlaktes en zuidhellingen van de “Coteaux de Toucheronde”. Beter kan niet in deze streek.


George Sauvète heeft in 1905 de eerste aanplant gedaan. De huidige wijnmaakster en eigenares Mathilde Sauvète is de vierde generatie en onderscheidt zich in moderne vinificatie en biologisch werk. Hier wordt met precisie en kunde, met geduld en toewijding de best mogelijke wijn gemaakt. Wij zijn écht trots dat deze wijnen straks bij ons in de winkel liggen!


Sinds 2011 bestaat de AOC Touraine Chenonceaux, vernoemd naar het Kasteel van Chenonceau (zonder x), misschien wel het mooiste kasteel van Frankrijk, dat óver de Cher gebouwd is. In de tweede wereldoorlog lag de grens tussen bezet en Vichy-Frankrijk op de Cher. Zo konden talloze vluchtelingen via het kasteel “Vrij” Frankrijk in!
Chenonceau


Hier, in een microklimaat door de nabijheid van twee grote wouden, staan al sinds de 16e eeuw wijnstokken. Onder invloed van Diane de Potiers en later Catherine de Médici werd hier wijn gemaakt voor het hof. Deze dames hadden duidelijk smaak.

Binnen deze appellatie mogen voor wit sauvignon en voor rood malbec en cabernet franc worden verbouwd. Leuk om te weten is wel dat malbec éérst in de Loire vallei, daarna in Cahors en véél later pas in de Nieuwe Wereld terecht kwam.

Cabernet franc en sauvignon blanc zijn oerdruiven, die als kruising bekend zijn in Bordeaux. De cabernet-sauvignon. Geef mij maar de oerversie in twee verschillende kleuren!


De wijnen!


Wij kozen voor drie wijnen van dit domaine.

Twee rode en één witte.


De witte Oneiros (Grieks voor droom) is een intense en rijke sauvignon blanc, geteeld op de zuidelijke 1e Côte de Toucheronde. Door de ondergrond van klei en kalksteen, met erbovenop kiezels en vuursteen, is deze wijn rijk, complex, exotisch mét mineraliteit. Wauw!

Hiervan twee flessen in het pakket.


De rode Touraine Chenonceaux (Antéa, andere naam voor Demeter, godin van de oogst) is gemaakt van 80% malbec met 20% cabernet franc. Gewéldige combinatie!

Ook deze druiven staan op de Toucheronde. De kiezels houden de warmte van de zon vast voor een mooie doorrijping, de vuursteen zorgt voor een explosie van smaak.

Wat een heerlijke volle, rijke, rijpe en kruidige wijn!

Met de hoogst mogelijke precisie worden de druiven geselecteerd en in kleine bakjes naar de cuverie gebracht. Mathilde laat 50% van de druiven onder koolzuur vergisten (macération carbonique) om het fruit ultiem naar voren te laten komen. De andere helft vergist in open cuves. Na 12 dagen vergisting rijpt de wijn 18 maanden voordat deze wordt gebotteld.

Hiervan ook twee flessen in het pakket.De derde wijn, Solaris (Latijn, bij de zon behorend) wordt alleen gemaakt in jaren met uitbundige zonneschijn. Een “Cuvée Exceptionnelle”. Dit is misschien wel de lekkerste gamay die ik ooit heb geproefd. En dát zijn er nog al wat!

Wat een miraculeuze wijn is dit. Jeminee.

Op de palzuid-helling van de 1e Côte de Toucheronde geteeld.

Temperatuur-gereguleerde, natuurlijke vergisting zonder ontstelen van de trossen. Lagering op roestvrijstaal.

Ook hiervan twee flessen in het pakket.


Wij hebben met Domaine Sauvète weer een geweldig wijnhuis binnengehaald. Ze zijn de trotse winnaars van vele, vele medailles en noteringen in de Guide Hachette. Belangrijker voor ons is, dat wij ons assortiment steeds meer uitbreiden met fantastisch goede wijnen. Wijnen die nét even anders zijn.De moderne cuverie van Sauvète


Een pakket, met proefkorting, leverbaar vanaf 23 maart, kost €.85,00

Een dubbel pakket komt op €.170,00

Verzenden kost helaas geld.

€.7,95 voor zes en €.13,00 voor 12 flessen.


Comments


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page