top of page

Gris, Brut & Rosé

De wijnen van april 2021.


Gris, brut en rosé.

Een beetje leren over wijn is prima. Zeker als je er iets te drinken bij hebt.

Deze maand leren we iets over wijn met een roze kleur.

Wat blijkt namelijk? Niet alle roze wijn is rosé!


Wij gaan ervanuit dat rosé is ontstaan in Bandol, aan de Middellandse zee. Daar wordt zeer krachtig en heerlijk rood gemaakt van mourvèdre. Die wijn moet alleen wel een paar jaar liggen, voordat deze drinkbaar is. De heftige tannine moet eerst een beetje afbreken. De plaatselijke bevolking moet dorstig hebben bedacht, dat als je de schilletjes bij de vergisting er al na een half uur uithaalt, er vrijwel geen taninne achterblijft en dat de wijn dus eerder te drinken is! Door het korte contact met de schil, is ook de kleur minder. Namelijk roze!

Dat is rosé.

In het roze proefpakket van deze maand doen we twee flessen rosé uit de Provence (waar anders?!) van Domaine Le Grand Castelet. De lekkerste rosé ter wereld onder een tientje.

Vervolgens hebben we nog wijn met een roze kleur die van grijze druiven is gemaakt. Grijs? Ja! Grijs!

Denk aan pinot gris, of sauvignon gris.

Dit zijn druiven die qua kleur zo’n beetje tussen blauw en wit in zitten. Vaak wordt er witte wijn van gemaakt (pinot gris, of in het Italiaans pinot grigio) door de druiven direct te persen. Zo kan er trouwens ook witte wijn van blauwe druiven worden gemaakt, dan heet dit blanc de noirs.

Laat je de schil in de most zitten en mee vergisten, dan krijg je de natuurlijke roze kleur.

Dit heet “vin gris”.

Wij hebben een vin gris uit Bourgogne. Alleen in Joigny mogen wijnboeren (er zijn er drie, waarvan één exporteert en alleen naar ons) pinot gris bottelen als Bourgogne Côtes St-Jacques. Een schitterende uitzondering op het chardonnay en pinot noir monopolie van die streek.

Twee flessen pinot gris van Domaine Vignot in dit pakket.

Dan bestaat er óók nog mousserende wijn met een roze kleurtje. Dát is altijd gemaakt van gemengde druiven. Witte en blauwe.

In Champagne pinot noir met chardonnay en bij de ontzettend lekkere bubbelwijn in dit pakket van Domaine Isle St-Pierre colombard met petit verdot. Colombard is een soepele, aromatische witte druif uit het zuid-westen van Frankrijk en petit verdot een zéér edele blauwe druif, die veel kracht geeft.

Deze wijn is gemaakt volgens de méthode Charmat, waar de tweede vergisting niet op fles, maar in een afgesloten cuve plaatsvindt.

Van deze wijn ook twee flessen in het pakket.
Het pakket kost €.75,- en een dubbele €.145,-

Versturen kost helaas ook geld. €.6,75 voor zes en €.13,00 voor twaalf flessen.
Comments


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page