top of page

Domaine Les Chemins de Sève, CairanneDe wijnen van februari 2021


Wij zijn altijd buitenproportioneel enthousiast over een nieuw Domaine waarmee wij gaan samenwerken. De woorden “lekkerste wijn ter wereld” zijn ons niet vreemd om uit te drukken, dat een nieuwe vondst, een “trouvaille”, beter is dan al het andere wat in Nederland te koop is.

Wij zíjn er ook van overtuigd, dat wij per streek de beste wijnen importeren. En ik denk ook dat dat de insteek moet zijn van de bepaling van je assortiment.


Nog niet zo lang geleden zijn wij gaan werken met een nieuw Domaine uit Sancerre. In een zoektocht naar de beste Sancerre, vonden wij de broers Girard en via hen pakten wij mooi de rode Sancerres mee van Dezat. Een geweldige vondst en de wijnen zijn super ontvangen in Nederland. In dit geval gingen wij dus op zoek naar de ultieme Sancerre. Dan heb je al een idee. Je weet dat wit sauvignon is en rood pinot noir. Je verlangt een stijl, een smaak en een manier van werken.

Wat ook kan gebeuren, is dat je een wijn proeft waar je helemaal niet persé op naar op zoek bent. Een wijn die je stomverbaasd achterlaat met een gevoel dat je nog zóveel moet leren. Dat je iets proeft wat je nog nóóit hebt geproefd.

Nou, toen wij de wijnen van Chemins de Sève uit het zuiden van de Rhône proefden, ..dat was verbluffend.

Hoe kwam dit zo?

Aan tips heb ik een broertje dood. Sterker, ik háát tips. Toen wij nog een restaurant hadden en een gast begon met: “zal ik jou eens een tip geven?”…..gék werd ik daar van.

Dat is nu een stuk minder, maar na de zomervakantie krijg ik nog wel regelmatig tips over wijnhuizen waar klanten van ons zijn langsgegaan.

De wijn op vakantie smaakt natuurlijk altijd al heerlijk en zéker als het is gekocht na een heel gezellige proeverij bij een “heel leuk wijnboertje.” Dat de wijn dan thuis wat tegenvalt, dat is eerder regel dan uitzondering.


Nu kreeg ik een jaar of drie geleden een seintje van vriend Jasper. Jasper ken ik al van jongs af aan, want we woonden bij elkaar om de hoek in Muiden. Ik wéét dat hij meer dan gemiddeld verstand heeft van lekker eten en drinken en dat zijn wijnsmaak absoluut aansluit bij die van ons. Toen hij vertelde dat hij een witte Rhône had geproefd in een restaurant op vakantie in de Vaucluse die buitenproportioneel lekker was, zó lekker dat hij na het eten meteen naar het betreffende domaine was gereden om wijn te kopen, had ik iets enthousiaster moeten reageren.

Omdat Jasper de afgelopen drie jaar bleef aandringen om eens contact op te nemen met deze wijnboer en de door Jasper aan mijn vader in Vézelay gegeven fles Cairanne ook héél goed was ontvangen, belde ik wijnboer Loïc Massart maar eens op om proef-flessen op te sturen.

Wat kan je nu zeggen over wijn die je compleet verrast?

Ik weet het niet, maar ík was meteen verkocht en ik moet bekennen…zoiets als dit had ik nog nooit geproefd.


Loïc Massart van Les Chemins de Sève is een ex-ingenieur bij een groot software bedrijf in Beauvais, noord Frankrijk. Hij en zijn vrouw hebben familie met wijngaarden in Beaujolais en Bordeaux en ze zijn altijd heel geïnteresseerd geweest in de teelt van druiven en het maken van wijn.

Na diverse stages en opleidingen, besloten de Massarts met hun kinderen te verhuizen naar de schitterende Vaucluse en namen de prachtige wijngaarden over van wat nu Chemins de Sève heet, met planten tot 70 jaar oud.

Een sterk staaltje “roer om”!


Wit (wist ik niet, u wel?) en rood van de AOC Cairanne van ongekend niveau en een Villages en een IGP om je vingers mee af te likken. Duur? Hélemaal niet!

Dit zijn echt terroir-wijnen.


Wij importeren drie rode en een witte wijn van Loïc:


Wit:


AOC Cairanne blanc en ongeveer het allerlekkerste wat ik ooit heb geproefd. Wat een weelde, wat een verbluffend passende geuren en smaken. Interessant, uitdagend, verbluffend. Een gróte wijn, een geweldige wijn, een culinaire wijn. Vrolijk, sappig, smaakvol en fris.

De wijn is gemaakt van 50% grenache blanc en 50% clairette. De grenache vergist en gelagerd op eiken barriques en de clairette op rvs. Biologische teelt, geen toevoegingen en gisten uit eigen wijngaard. De druiven worden eerst gekneusd om de schil wat af te laten geven. De vergisting wordt flink gekoeld voor ultiem fruitoverdracht. Volgens Loïc drink je deze in de zomer op 7/8 graden en in de winter op 10/11 graden. Hiervan twee flessen in het pakket.


Rood:


IGP Principauté d’Orange (Prinsdom van Oranje, ooit van de Nassaus, zoek maar op) , gemaakt van alicante, grenache, syrah en cinsault. Een tannine-vrije en sappig, boerse wijn. Stijl vin naturel. Echt ontzettend lekker en perfect bij gegrild (wit) vlees, gevulde salades en charcuterie. Twee flessen groot plezier in het pakket.


De Rhône Villages “Pyrope” is een wijn met een heel ander karkter. Deze, op kiezel en kalk-zand geteelde druiven grenache, syrah, carignan en cinsault zorgen voor een kruidige wijn voor bij de Italiaans-Provençaalse keuken en rood vlees.

De wijn is zo ánders dan andere Rhônes. Zo lévendig en rijk, zonder log te zijn. Heerlijk!

Eén fles van deze wijn.


De AOC Cairanne rouge, is gemaakt van 80% grenache (fruit) en 20 % syrah (structuur).

Het vlaggenschip van het huis, een prachtige en super elegante wijn met veel, heel veel diepgang en kracht. De zeer lage opbrengsten zorgen voor een heel geconcentreerde wijn. En tóch is ie fris!

Doordat de wijnen lang lageren, zijn de scherpe kantjes er af en zijn ze meteen op dronk naar uitgifte.

Van de Cairanne ook één fles.


Wij zijn echt heel blij met dit nieuwe huis, met de werkwijze van Loïc, de moderne stijl van de wijnen en met, voor deze keer dan, een geweldige tip.


Het pakket kost, inclusief proefkorting €.79,50

Een dubbel pakket kost €.155,00


Opsturen kost helaas geld. €.7,95 voor zes en

€.13,00 voor twaalf flessen.
Het dorp Cairanne, met de Mont Ventoux op de achtergrond.

Comments


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page