top of page

Domaine des Hautes Blâches, van de flanken van de Ventoux.

Domaine des Hautes Blâches, ultieme elegantie uit de Drôme.

Hoe meer je over iets leert, hoe minder je er van weet.

Dit geldt in overtreffende trap als het gaat om wijn.

Op een gegeven moment ben je wel zo ver dat je weet wat je kan verwachten in welke wijnstreek. Niet alleen omdat je op de hoogte bent met welke druifsoorten ze daar werken, maar ook omdat je wel kan inschatten wat het weer en de ondergrond met die druiven doet.

En dan,.. dan word je opeens volkomen verrast. Overrompeld door een wijn die je proeft die niet in dat rijtje past. Wijn waar je van opkijkt met een “huh?”, dát is goed! Dát is onverwacht! Hoe kan dat nou? Wat heeft die wijnboer gedaan dat de wijn zó afwijkend is, zoveel béter is dan alles uit die buurt? En waarom kent nog niemand deze wijn? Hoe kan het zijn dat wij dit domaine “ontdekken”?

Nou, dat zit dus zo:


Weliswaar is Thibaut Trollat de 12e generatie wijnboer op hetzelfde terrein, maar zijn eigen domaine bestaat pas 1 jaar en dat is jaargang 2022.

Het domaine staat nog nergens aangeschreven, staat nog niet op apps als Vivino en heeft nog geen recensies. De wijnen staan nog niet op wijnkaarten en tot vandaag, 19 september, in geen enkele wijnwinkel. Wijnkoperij de Loods is de eerste ter wereld die de wijnen van Thibaut importeert en verkoopt!


Vader Trollat heeft nog een deel van de wijngaarden voor zijn eigen (biologisch werkende) domaine, maar Thibaut wilde anders werken. Biodynamisch, ploegen met paarden en als het kan zonder toevoeging van sulfiet. Na stages in Elzas en Bourgogne is hij de wijngaarden gaan bewerken en prepareren voor zijn nieuwe domaine.

Hier, tussen Nyons (s spreek je uit) en Mirabelle-aux-Baronnies, met de Ventoux in het zuidwesten, bestaat de grond uit kalk. De wijngaarden liggen op hoogte en worden schoon en droog gehouden door een koele, vaak hard waaiende wind uit het noorden.

De druifsoorten voor de AOC zijn bekend hier. Grenache en syrah. Maar er staat ook cabernet sauvignon en merlot voor de IGP Drôme!


Lang verhaal kort.


Ik liep een rondje hard bij de gîte waar wij een weekje in zaten om in de buurt verschillende wijnboeren te bezoeken. De wijngaarden vielen mij op doordat ze er gezond uitzagen en zo mooi op duidelijk kalkrijke grond gelegen zijn. Als kind van Chablis ben ik dol op kalk, dus dat sprak mij al aan. Toen ik later met de fiets nog een rondje maakte, zag ik paarden staan en een bordje met “Demeter” en Domaine des Hautes Blâches. Ik besloot er even langs te gaan om te kijken wat daar allemaal gebeurt. De deur was dicht, maar er zat een briefje op met het telefoonnummer van Thibaut. Afspraak gemaakt voor de volgende dag.

Omdat ik alles wilde proeven heb ik maar gezegd dat ik alle flessen zou betalen, maar dat alles vers opengemaakt moest worden. Betalen hoefde niet, maar Thibaut was een klant rijker.

Want wat ik te proeven kreeg was zó buitengewoon goed gemaakt, dat ik haastte om te vragen of wij zijn importeur mochten zijn voor Nederland.

En zo waren we binnen twee uur klaar, blij, tevreden en verheugd!

Natuurlijk heb ik een doos van de verschillende cuvées meegenomen om te laten proeven aan verschillende bevriende wijnboeren, familie en klanten in de winkel. Zonder uitzondering was iedereen verrast hoe heerlijk fris, licht en mineraal de wijnen zijn. De witte én de rode wijnen!


En ja, als je zo wijn maakt, met zoveel aandacht, met extreem lage rendementen, dan is ie nooit goedkoop, dat kan helemaal niet. Maar voor de kwaliteit en voor het plezier dat deze wijn geeft, ..is het een koopje!

We zijn begonnen met 5 verschillende cuvées:


Rode IGP Drôme van cabernet sauvignon en merlot. (twee van in het proefpakket)

Rode Rhône Villages Nyons van grenache met syrah.

Rode Cuvée Ancestrale zonder sulfiet van 100% syrah.

Witte Rhone van grenache blanc, clairette, bourboulenc, marsanne, roussanne en viognier.

Witte Rhône van fût van grenache blanc, clairette en bourboulenc.


Deze zes flessen kosten met een beetje proefkorting €.105,00

Een doos van 12 komt dan op €.210,00

Verzenden kost helaas geld.

€.10,50 voor zes en €.14,50 voor twaalf flessen.


Comments


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page