top of page

De zoektocht naar Sancerre,..

De wijnen van oktober 2020.De twee bekendste witte wijnen ter wereld zijn Chablis en Sancerre. Deze “buren” liggen maar 100 kilometer uit elkaar. De eerste in Bourgogne, de tweede aan de Loire.


Rijpe sauvignon blanc van de broers Girard, 2020

De eerste is de koningin van de chardonnay, de tweede de koning van de sauvignon blanc.

En zoals wij in de Nederlandse horeca steevast de vraag krijgen bij een besteld glas witte wijn, of het chardonnay of sauvignon moet wezen, moeten wij er maar van uitgaan dat het verschil tussen die twee enorm groot is.

Dat klopt.

Maar het grootste verschil tussen deze twee druiven zit in Nieuwe Wereld Wijnen. Daar wordt namelijk alles uitvergroot wat kenmerkend is voor deze druivenrassen. Vervolgens zorgt nieuw Amerikaans Eiken ervoor dat de wijnen ook nog eens worden aangedikt. Uitvergroot en aangedikt, daar hou ik niet van.

De beste Chablis en Sancerre worden gemaakt met een goede dosis mineraliteit. De beste wijnen van deze appellaties worden namelijk gemaakt van druiven die op kalk en klei-kalk groeien. Er is ook veel vuursteen bij Sancerre, maar dat bewaren wij voor de rode wijn, Sancerre rouge van pinot noir!

Die diepe mineraliteit breng echt het beste naar boven. Bij Chablis een ongekende schoonheid, helderheid en finesse, bij witte Sancerre zorgt het voor een vleugje exotisch fruit, met extreem frisse, maar wel rijpe zuren.

In Chablis wordt naar aanleiding van vraag uit de markt nu ook vettige, boterige chardonnay met veel hout gemaakt. In Sancerre stuivende, bloemige en dikke sauvignon.

Gelukkig houden u en ik van verfijning en lengte in een wijn. Dus daar gaan wij het nu over hebben.Vier jaar hebben wij gezocht naar een voor ons perfecte Sancerre. De wijn is zó beroemd, dat het echt heel moeilijk is om nog een wijnboer te vinden die nog niet wordt geïmporteerd en die ook nog werkt volgens onze ideeën en maatstaven voor goede wijn. Sancerre, Champagne en Chablis zijn zo bekend, dat veel, heel veel wijnboeren niet persé heel erg hun best hoeven doen. Die wijn verkoopt toch wel..

En afgelopen weekend kwamen wij er met vier terug naar Nederland met twee rode en twee witte Sancerre van ongekende klasse. Hoe we de wijnen hebben “gevonden”?

We zijn er op gewezen door vriend, wijnboer en fietsmaatje (en onze agent voor enkele domaines in het zuiden van Frankrijk), Jean-Yves Corré.

Hij wist van onze zoektocht en proefde tussen al die duizenden flessen die hij jaarlijks proeft,…de perfecte Sancerre!Aurore, David & Anthony

Deze Sancerre bleek van Anthony en David Girard te zijn. Twee broers die op hun kleine familiewijngaard van 3 hectare op de beroemde Monts Damnés druiven hebben staan van gemiddeld 70 jaar oud. Zij maken twee wijnen. Hun Sancerre Monts Damnés en de Sancerre Florilege des Monts Damnés, nog exclusiever dan de “gewone”, want van speciaal geselecteerde planten.

Ik proefde de eerste bij Jean-Yves in Nice en was óm.

Nadat wij contact hadden opgenomen met David Girard, konden wij een afspraak maken om in Sancerre (Sury-en-Vaux) te komen proeven. David bleek ook nog getrouwd te zijn met Aurore Dezat van Domaine des Chasseignes, dus die wijnen zouden ook open gaan om te kijken of daar nog wat tussen zat voor ons.

Nou, dat kan je wel zeggen!

Tot afgelopen maandagmorgen was ik overtuigd dat alle rode Sancerre dun en duur was. Ik heb wel eens een aardige geproefd, maar nooit iets wat ook maar in de buurt kwam van een echt goede pinot noir. De rode wijnen van Aurore (de witte zijn ook harstikke goed, maar minder mineraal dan de wijnen van Anthony en David) worden gemaakt van pinot noir die op hellingen staat van vuursteen met klei. En dát, plus de bewerking en vinificatiemethoden van een goede wijnboerin, maken deze wijnen werkelijk briljant. Schaars? Heel schaars!

We hebben twee rode Sancerre van Aurore ingekocht. De Sancerre rouge 2019 en de Sancerre rouge “Evidence” 2018. De rouge 2019 komt van een perceel van 1,4 hectare en de Evidence van een wijngaardje van 0,2 hectare. En dat met lage rendementen. Er is dus bijna niets. Maar wél iets voor ons!

Ik had mijn vader meegenomen en samen hebben we een topdag beleefd. We zijn perfect ontvangen, de kelders zijn brandschoon en het vakmanschap van deze mensen is enorm en om van te genieten.

Onze Renault Traffic hebben we volgeduwd met dozen om deze onmiddellijk in de winkel te hebben liggen.

U kunt deze echt (ik ben zó enthousiast over deze vondst!) fantastische wijnen nu bestellen.

We maken een doos met:

2 flessen Sancerre Monts Damnés 2019 Domaine Anthony & David Girard

1 fles Sancerre Monts Damnés Florilege 2018 Domaine Anthony & David Girard

2 flessen Sancerre rouge 2019 Domaine des Chasseignes, Aurore Dezat

1 fles Sancerre rouge Evidence 2018 Domaine des Chasseignes, Aurore Dezat

Deze proefdoos kost €.149,50

Een dubbele €.295,00

Versturen kost helaas geld, €.7,95 voor zes en €.13,00 voor twaalf flessen.

Comments


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page