top of page

Rhône van de rechteroever.

.De wijnen van september 2020


Wit en rood uit de zuidelijke Rhône.

Acht kilometer ten westen van Avignon, ten zuidwesten van Chateauneuf-du-Pape, ligt het plaatsje Estézargues. In dit omvangrijke wijnbouwgebied zijn talloze domaines te vinden die goede wijnen maken. Dit geldt zowel voor de wijnen aan linker-, als ook voor die van de rechteroever van de Rhône.

De linkeroever, dus de oostkant (de rivier stroomt naar de Middellandse Zee) heeft de bekende appellaties, maar juist aan die westkant zijn echt pareltjes te vinden voor een héél schappelijke prijs.

Door de perfecte ondergrond, ligging en klimatologische omstandigheden (samengevat in het niet te vertalen woord “terroir”) is het zelfs moeilijk om hier géén lekkere wijn te maken.

De aanwezige koele en droge wind uit de Alpen, de Mistral, zorgt voor wijngaarden die schoon en schimmelvrij zijn. Ook zorgt de wind voor de verkoeling die druiven minimaal een deel van de dag nodig hebben.

De wijngaarden bij Estézargues met de kenmerkende kiezels.

De druifsoorten hier zijn divers en zo valt er heel wat af te mengen en daardoor op smaak te brengen.

Voor witte wijn gebruikt men hier de inheemse druif grenache blanc en bourboulenc, vaak gecombineerd met druiven die de noordelijke Rhône van oorsprong hebben, zoals marsanne, roussanne en viognier.

De rode wijnen hier hebben als basis grenache noir. Deze wordt vrijwel altijd gecombineerd met syrah en wat mourvedre. Soms met nog wat carignan en/of cinsault.

In het dorp Estézargues besloten tien wijnboeren om te gaan samenwerken.

Ieder domaine zou zijn eigen wijn blijven maken, er zouden wat gezamenlijke cuvées worden gemaakt en voor de rest was het vooral een goed idee om samen verkoopkanalen te vinden en apparatuur te delen.

Zo ontstond een coöperatie die geen druiven kocht, maar waar de leden zouden gaan sámenwerken.

Om zich te onderscheiden werd al snel besloten om de natuurlijke kant op te gaan. Er werden wat mensen ingehuurd die hier verstand van hadden en binnen een paar jaar was deze club van Les Vignerons d’Estézargues lid van de club “Les Vins Naturels”.

Wij werken al sinds 2004 met dit zéér sympathieke bedrijf samen en keer op keer verassen ze ons met wijnen van heel hoog niveau.

Vorige week hebben we drie nieuwe wijnen binnen laten komen, waarvan ook weer de kwaliteit buitengewoon is. Je proeft en ruikt echt bijzondere wijnen waarvan je zou denken dat de prijs minimaal tien euro hoger zou liggen.

De wijnen!

In het pakket van deze maand doen we twee flessen witte Rhône. Ik zeg al vaker dat witte wijn uit deze streek de meest culinaire van Frankrijk zijn. Ze zijn (mits goed gemaakt natuurlijk) vaak heel goed in te passen in menu’s waar je twijfelt tussen wit of rood. Ik noem ze ook wel “sommelierwijnen”, alleen zouden meer sommeliers daar naar moeten luisteren…

Deze witte wijn is de Côtes-du-Rhône “Ephémere” blanc. Gemaakt van grenache blanc, met viognier en roussanne. Biologisch, ongefilterd en zonder sulfiet opgevoed. Alleen bij de botteling een heel klein beetje voor stabilisatie. Een fantastische witte wijn.

Vervolgens twee flessen Rhône rouge van Domaine des Fées. Een kanjer van een wijn. Harstikke natuurlijk gemaakt van gelijke delen grenache en syrah. Verrassend levende geuren, stevige, maar ook fruitige smaken. Klasse!

Tenslotte nog twee flessen ongefilterde Rhône rouge van grenache, mourvedre en syrah. Een totaal andere wijn dan die van Domaine des Fées. En dat is nou zo leuk van dit bedrijf. Geen eenheidswijn, maar echt verschillen in de cuvées. Deze wijn, de “Vendanges”, is springlevend en fris.

Zes flessen superwijn, écht.

Dit pakket kost, met proefkorting €.62,50

Voor een dubbel pakket betaald u €.120,00

Opsturen kost helaas geld. €.7,95 voor zes en €.13,00 voor twaalf flessen.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page