top of page

Per fiets langs het terroir van Champagne en Chablis.

Op de langste dag van het jaar vertrok ik op mijn racefiets van Breda richting Chablis. Omdat de grenzen weer open zijn en ik wel eens dwars door de Champagne naar Bourgogne wilde rijden, leek een uitgesteld bezoek aan mijn ouders in Saint-Cyr een goede reden om de 550 kilometer in twee dagen per fiets af te leggen. Tijdens die honderden keren dat ik de reis per auto heb gedaan, zie je wel landschap veranderen, maar echt kijken, dat doe je lopend of op de fiets.

Met wind 4 tegen, dwars door Brussel richting Franse grens, worstelde ik door lelijk België. In Vlaanderen zijn er nog fietspaden, voorbij Brussel vooral “expreswegen” met slecht wegdek. Vanaf de Franse grens gaat de lintbebouwing en het zicht op vervallen fabrieken over in dorpjes en het lieflijke landschap van de Thiérache.

Na een goede nachtrust in het enige hotel in de omgeving, was dag twee een dag waarin alles klopt. Perfect weer, briesje mee en schitterend landschap. Waar ze in Brussel hadden bedacht dat het handig is om een fietspad tussen de tramrails aan te leggen, hebben ze in Reims gewoon halve autowegen afgezet voor fietsers. Van de eerste kop koffie met croissant bij zonsopgang tot het biertje in Chablis, een topdag.

Al ver voor Reims zie je dat de grond wit wordt van de kalk. Hier was in de prehistorie een binnenzee, het Bassin de Paris. Hier alleen nog geen druif te bekennen. Net ná Reims, daarentegen,… Wat een gigantisch gebied. Eindeloze wijngaarden vanaf de vlakte bij de stad, over de Montagnes de Reims tot je bijna bij de Seine aankomt. En dan is er natuurlijk ook nog de Côte de Bar, ten zuidoosten van Troyes, maar daar ben ik nu niet geweest. Wat zo gek is, de dichtstbijzijnde wijngaarden die er toe doen, die bij Reims, heb ik nog nooit goed bezocht. Ik ben wel een keer of wat per jaar bij Nicolas Maillart in Ecueil, waar “onze” Champagne vandaan komt, maar echt door de Montagnes de Reims heb ik nooit gereden. Eén keer heeft Nicolas de bedorven wijngaarden van een groot merk laten zien waar huisvuil als mest door was geploegd. Toen had ik het wel gezien.

Wijngaard van Nicolas Maillart, mét leven.

Maar nu, per fiets, reed ik door de beroemde dorpen van de 1e en de grand cru. Van de wijngaarden van Maillart wist ik wel dorpen op te noemen als Villers-Allerand, Bouzy en Cramant, maar nu zag ik ze eindelijk. Qua dorpjes en landschap best leuk. Maar wat ik zag aan gifspuiterij, verschrikkelijk. Bij de firma Deutz kreeg ik een wolk gif zó in de bek, bah! Bij Moet & Chandon zijn ze een gigantisch futuristisch park met verzonken bezoekersruimtes aan het bouwen en een parkeerplaats voor honderden touringcars. Daar wordt serieus geld verdiend door gelikte marketing. Gelukkig passeerde ik ook heel mooie wijngaarden, zoals die van Larmandier-Bernier en natuurlijk van Nicolas Maillart.. Hier wél leven onder de druifstok! Opvallend vond ik het, dat in de grand cru veel meer klei zit dan ik had verwacht. Dat is ook wel logisch. De wijnen hiervandaan zijn veel rijker van smaak. En dan, opeens, fiets je de Champagne uit.

Nicolas

Na een prima lunch in een leuk restaurant in Méry-sur-Seine, kwam ik in de buurt van de Bourgogne. Nog even het Pays-d’Othe door met prachtig glooiende heuvels in de zon. Vijftig kilometer voor aankomst in Chablis trof ik mijn vader (en wijnboer) Tom met zijn fiets. We hadden afgesproken om het laatste stuk samen op te fietsen, top! Vlak voor Chablis zie je de grond weer veranderen van bruin naar wit. Ook hier die kalk, waar de mineraliteit van Chablis vandaan komt. Ten westen van Chablis, richting het ouderlijk huis, stukken met meer argile, klei, voor de wijngaarden van de Côtes d’Auxerre en de Saint-Bris. Hier ken ik ieder weggetje en ieder domaine. De wijnen van Jean-Christophe Bersan passen écht bij De Loods, al 16 jaar lang. J.C. is één van de beste wijnmakers die ik ken, die ook nog eens hard meewerkt in de wijngaarden zelf.

De kelder van Domaine Bersan

Een leerzame tocht met een beter beeld van ondergrond en wijngaarden. Schitterend. Deze maand doen we wijnen uit het gefietste pad in het pakket. Kostbaar, dat wel. Champagne en Bourgogne. Maar iedere euro meer dan waard.

Wat zit er dan in?

1 fles Champagne Grand Cru rosé, Nicolas Maillart 1 fles Champagne 2016 Mont Martin, Viller-Allerand 1e cru 100% pinot meunier, Nicolas Maillart 1 fles Champagne 1e cru brut Platine, Nicolas Maillart 1 fles Chablis 2018, Domaine Bersan 1 fles Bourgogne Cotes d’Auxerre 2018, Domaine Bersan 1 fles Saint-Bris 2017, Domaine Bersan

Ter verduidelijking. De Grand cru rosé is een tripje naar de hemel. De Mont Martin de beste en lekkerste Champagne die ik ooit heb gedronken. De Brut Platine 1e cru laat je proeven hoe mooi Champagne kan zijn. Wat een wijn! Als u uw mening over Champagne een keer wilt bijstellen, dan kan dat nu. Lees vooral de etiketten op de achterkant van de fles. Hierop staat alle informatie die je normaal niet te zien krijgt.

De Chablis van Bersan is uit het boekje! Mooi mineraal, bio (natuurlijk) en rijk. De Bourgogne Côtes d’Auxerre, van wat rijkere grond, is een super zuivere en verfijnde witte Bourgogne. Wat kan chardonnay toch lekker zijn. En dan de lekkerste uit zondering van de hele Bourgogne. Saint-Bris. De enige witte Bourgogne van sauvignon blanc.

Dit pakket kost inclusief proefkorting €.180,00 Een dubbel pakket €.355,- Versturen doen wij natuurlijk ook, maar dat kost helaas geld. €.7,95 voor zes en €.13,00 voor twaalf flessen.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page