top of page

Saumur en het Chateau de Chaintres.

Saumur

In de 17e eeuw worden verdedigers van het katholieke geloof naar Saumur aan de Loire gestuurd om te vechten tegen de religieuzen van de daar gevestigde Protestante Academie. Deze “Roomse soldaten” worden de Oratorianen van Saumur genoemd. In hun zoektocht naar een passende verblijfplaats kwamen ze uit bij het Chateau de Chaintres en betrokken zij dit “kasteel” met gebouwen uit de 15e eeuw.

Na het intrekken van het Edict van Nantes was het afgelopen met de godsdienstvrijheden in Frankrijk en werden de protestanten verdreven naar het noorden.

Hierdoor hadden de Oratoriers (gemeenschap van apostolisch leven in een gemeenschap, zonder religieuze beloften af te leggen) hun handen vrij voor veel belangrijker werk. Het aanplanten van wijngaarden in en rond het Chateau de Chaintres!

Voor wit werd gekozen om chenin blanc te telen en voor hun rode wijnen de cabernet franc. Dat is vandaag de dag nog steeds zo. Sterker, witte Saumur moet van chenin zijn gemaakt en de rode (en rosé) wijn, de Saumur-Champigny wordt altijd van 100% cabernet franc gemaakt. Het karakter van Saumur-Champigny is over het algemeen wat vriendelijker en verfijnder dan de wijnen van stoere buurmannen St-Nicolas de Bourgeuil en Chinon.

Chateau de Chaintres

De Oratoriers bouwden een 1,8 km lange muur om het landgoed en de wijngaarden te beschermen. Door deze isolatie ontstonden gestructureerde wijngaarden waar de planten steeds meer werden veredeld. Doordat alles in eigen beheer werd gedaan, wat uitzonderlijk was in die tijd, kon men zelf de oogstdatum vaststellen en werd er dus geoogst op het beste moment voor deze wijngaarden. Ook werden de druiven, binnen de muren, door het ontstane microklimaat makkelijker en egaler rijp. Al met al werden de wijngaarden en de wijnen van Chaintres zó beroemd, dat alle prijzen in de regio werden afgeleid van wat de wijnen daar opbrachten.

Na de Franse revolutie werden alle religieuze gebouwen in Frankrijk per opbod werden verkocht. Eigenaren volgden elkaar op totdat de familie De Tigny het kocht in 1935. Vandaag de dag is het wijngoed in handen van Elisabeth de Tigny. Jean-Philippe Louis uit Sancerre is baas in de wijngaarden, is keldermeester en maakt de wijnen.

Hij heeft de biodynamische werkwijze bij Chaintres geïntroduceerd, wat de kwaliteit van druiven en wijn een boost heeft gegeven.

Chenin blanc en cabernet franc zijn echt oerdruiven. Ze nemen snel invloeden uit terroir over en zorgen voor heel eerlijke, onverbloemde wijnen. Chenin is wat mij betreft een druif die altijd voor verrassingen zorgt. Maar dan moet ie echt wel uit het Loire gebied komen. De cabernet franc is één van mijn grote favorieten. De boerse, wat metaalachtige en bessige smaak maakt échte wijn. Zeker ook lekker om wat koel te drinken.

Biodynamische wijngaarden van Chaintres

Wij wilden héél graag de wijnen van Chaintres in ons assortiment. Maar hoe koop je wijn die niet te koop is? Ik bedoel, de wijnen van Chateau de Chaintres zijn altijd uitverkocht!

Gelukkig hebben wat bevriende wijnboeren een goed woordje voor ons gedaan en vond de familie ons assortiment ook wel interessant om “bij te liggen”.

Dus nu hebben andere importeurs in het buitenland iets minder wijn, zodat wij de wijnen in Nederland kunnen introduceren.

Wat wij nu in huis hebben?

Een súperfrisse Saumur rosé van cabernet franc, Les Hirondelles. Het lijkt wel witte wijn, met deze mineraliteit en kristalhelder karakter.Een zéér elegante en fijne rode Saumur-Champigny van het beste terroir van de streek voor cabernet franc, Saint-Cyr.Een chenin blanc om van te watertanden, van het beste terroir voor chenin in de streek, Brézé.En dan nog de topcuvée van minimaal 80 jaar oude stokken chenin van de oudste ommuurde wijngaard, het Clos des Oratoriens. Deze wereldtopper zit in een prachtige fles!

Dit doen we deze maand in het pakket:

2 flessen rosé Saumur, Les Hirondelles

2 flessen Saumur-Champigny cabernet franc

1 fles Saumur de Brézé chenin blanc

1 fles Saumur van het Clos de Oratoriens, chenin blanc

Dit pakket kost dan met korting €.87,50 en een dubbel pakket €.172,50

Opsturen kost helaas geld. €.7,95 voor zes en €.13,00 voor twaalf flessen.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page