top of page

Vin Naturel, maar dan lekker.

.

Gisteren kwamen de wijnen binnen van Domaine Mamaruta. Al enige jaren een vaste waarde in ons assortiment. Nou ja, vast,.. vaak hebben wij hier verschillende cuvées van. Het hangt een beetje af van het aanbod, want heel veel wordt daar niet gemaakt.

Eerst maar een kleine introductie. Domaine Mamaruta (lieveheersbeestje in het Roemeens) wordt gerund door Marc Castan en zijn équipe in La Palme. Dat klinkt net zo exotisch als het is. Hier begint Frans Catalonië, met als hoofdstad Perpignan. In dit diepe zuiden werkt Marc zonder enige bestrijdingsmiddelen in zijn wijngaarden met oeroude stokken. Tussen de wijnranken lopen Highland koeien die het biologische vlees leveren dat ook wordt verkocht bij Mamaruta. Ze werken als natuurlijke grasmaaier en bemester.

Highlanders bij Domaine Mamaruta

Marc is een wijnboer die oenologische kunde en de wil om natuurlijk te werken samenbrengt. Vrijwel al zijn wijnen worden zonder sulfiet gebotteld, geen enkele wijn wordt gefilterd of geklaard en er worden geen toevoegingen gedaan. Echte “natuurwijn” kan absoluut worden gemaakt, maar dan moet je wel weten hoe. Hiervoor is moderne apparatuur nodig en een gedegen kennis van hygiëne en scheikunde. Anders krijg je óf geoxideerde wijnen, óf wijnen met een (brett)-bacterie, óf gewoon ondrinkbare wijn met een lollig etiket. In Amsterdam houden de hipsters wel van dit soort wijn, maar wij (en wijnboeren als Marc) weten inmiddels beter. Gelukkig zijn steeds meer jongens en meisjes die in de wijn werken hoog opgeleid en dus kundig in het wijn maken op natuurlijke wijze.

Er zijn diverse “trucjes” om natuurwijn lekker fruitig te houden. Hier volgen de wijnen van deze maand en hoe deze zijn gemaakt. En echt, vertrouw mij maar. De wijnen van Mamaruta zijn echt ontzettend lekker. Beetje gevaarlijk lekker zelfs..

De Pétillant Naturel. Cuvée Oracular.

Als de macabeu-druiven zijn geoogst en de vergisting is ingezet, wordt deze gebotteld. Dus tijdens de alcoholische vergisting. Suiker ín en gist óp de druif komen samen als deze wordt gekneusd of geperst. Hierdoor gaat het sap fermenteren en wordt alcohol en koolzuur geproduceerd. Normaal vervliegt dit koolzuur, maar bij het maken van pétillant naturel wordt deze gevangen in de fles. Dus niet zoals in champagne door een latere toevoeging, maar gewoon tijdens de eerste vergisting. Dit geeft een wijn die gastronomisch en fris is. Ontbijtbubbels hoorde ik al in de winkel…maar bij zachte kazen van geit en koe lijkt mij dit ook een hele fijne.

De cuvée Kézakó.

Deze wijn wordt gemaakt volgens de methode macération carbonique. Dit is een manier van wijn maken, waarbij hele trossen in een grote cuve worden gegooid en bedekt met koolzuur. Hierdoor gaan de druiven van binnenuit vergisten met een heel fruitige smaak als gevolg. In de Beaujolais is dit een veel gebruikte manier om gamay vroeg op dronk te krijgen. Deze wijn, van carignan, is koel te drinken en is gewoon lekker bij álles. Kézakó, Occitaans voor “wát is dít?!”, is de uitspraak van de wijnconsulent die bij Marc de eerste oogst kwam proeven. Onorthodoxe wijn-limonade met een heel hoog plezier gehalte! Zonder sulfiet.

De rosé, de Grain de Folie (een beetje gekte) wordt gemaakt van syrah. Of dit een fruitige rosé voortbrengt? Nou, dat is een understatement. Dit smaakt gewoon naar gezonde sangria! Dit is zoveel leuker om open te maken voor je vrienden dan de zoveelste “Provence-topper” uit een reclamefabriek.

Marc Castan met zijn verschillende cuvées.

De Coupe Soif is een echte appellatiewijn. Dit is AOC Fitou, gemaakt van carignan met grenache. Ook zonder toevoegingen, maar wel met onwijs veel diepgang en smaak. Een prachtwijn voor bij rood vlees, kaas en charcuterie. Ook op dit etiket staat “Vin Vivant”, levende wijn! Karafeer of ontgas als nodig. In alle wijnen van Mamaruta zit een klein beetje restkoolzuur, omdat deze niet vóór botteling wordt rondgepompt. Dit is een eenvoudig en onschadelijk conserveringsmiddel. Deze kleine tintelende bubbeltjes kan je, als je daar dus niet van houdt, eenvoudig uit de wijn halen door deze in een karaf te doen of even goed te schudden met je duim op de fles. Ik zou er niets aan doen en de wijn houden en drinken zoals ie is. Heerlijk!

Deze maand in het pakket:

2 flessen Kézakó rouge carignan

2 flessen Rosé Grain de Folie

1 fles Pétillant Naturel

1 fls Fitou “Coupe Soif”

Een enkel pakket kost €.79,50 een dubbele €.157,50

Opsturen kost helaas geld. €.7,75 voor zes en €.13,00 voor twaalf flessen.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page