top of page

De wijnen van Stéphanie

De wijnen van maart 2020 Rode Bourgogne uit de Yonne, de wijnen van Stéphanie Colinot.

Bourgogne bestaat uit vier departementen: Yonne, Cote d’Or, Nièvre en Saone et Loire. Omdat de streek Beaujolais gedeeltelijk in Saone et Loire ligt en gedeeltelijk in het departement Rhône, is er nog steeds discussie over of de wijnen uit die streek wel of niet bij Bourgogne horen. Momenteel is de discussie zelfs zeer verhit. De wijnboeren in Beaujolais willen hun witte wijnen, die net als (in de rest van) in Bourgogne, Bourgogne blanc kunnen noemen in plaats van Beaujolais blanc. Waarom? Omdat het meer opbrengt. Witte en rode Bourgogne zijn schaars en zeer gewild over de hele wereld.. In Nièvre is wel wijnbouw, maar alleen aan de Loire, tegenover Sancerre. Daar ligt Pouilly-sur-Loire, waar de bekende Pouilly-Fumé van sauvignon blanc wordt gemaakt. Als er alleen Pouilly-sur-Loire op het etiket staat is het witte wijn gemaakt van chasselas. Of de wijnboeren daar bij Bourgogne of Loire willen horen? Raadselachtig. De ene wel, de andere zeker niet. Officieel is het Bourgogne. In de Cote d’Or wordt een gróte plas wijn geproduceerd, maar ook de meest kostbare uit bijvoorbeeld Vosne-Romanée, Montrachet, Meursault, Chambertin en nog een hoop andere bekende plaatsjes. En dan hebben we de Yonne. Het zal langzamerhand wel duidelijk zijn dat mijn voorkeur bestaat uit wijnen uit deze regio. Natuurlijk kennen wij allemaal Chablis. Maar wat denkt u van Vézelay, Irancy en Saint-Bris? Dan zijn er nog een hele rij regio-appellaties met allemaal een heel eigen karakter. Eén daarvan heeft dan weer een streepje voor bij mij wat rood betreft en dat is Bourgogne Coulanges-la-Vineuse.

Hier groeit de pinot noir op de westoever van de rivier de Yonne op steile hellingen richting het zuid-oosten. De wijn geeft fris boers rood fruit zonder hinderlijke tannine. De naam van het dorp zegt het al, La Vineuse… Een Gallo-Romeinse opgraving (leuk om te bezoeken!) aan de voet van de heuvels van Coulanges laat zien dat er 20 eeuwen geleden al wijn werd verbouwd in deze regio. Aan de andere kant van de rivier liggen op hoogtes en in een amfitheater rond het dorp de wijngaarden van Irancy. Ah, Irancy! Goede Irancy is misschien wel de lekkerste rode Bourgogne. Echt! Geven de kersenbomen rond de wijngaarden die speciale hint naar dat fruit in de wijn? Hebben de gisten invloed op elkaar? De wijnboer zegt “peut-etre” en dat is genoeg. Omdat er redelijk wat gamay staat in de regio Irancy, wordt hier ook Bourgogne Passetoutgrains gemaakt. Dat is rode wijn van 75% gamay en 25% pinot noir. Sinds kort is er een nieuwe appellatie waar de passetoutgrains in valt, namelijk Coteaux Bourguignons. Een beetje onhandig, want hier kan van alles inzitten. Coteaux Bourguignons kan bestaan pinot noir, gamay, chardonnay, aligoté, tressot en césar als monocépage of als blends.

Waar gaan we heen met dit verhaal? Naar Stéphanie Colinot! Stéphanie is één van de beste wijnmakers van Bourgogne en heeft als bewijs hiervoor al heel wat erkenning gekregen. Al in 2002, toen ze bij haar ouders op het domaine in Irancy begon met wijnmaken, bleek haar talent in het vinifieren van pinot noir uitzonderlijk. Wij hebben dat ook met veel plezier de wijnen van Anita, Jean-Pierre & Stéphanie Colinhot geimporteerd. En toen kwam er ruzie. Niet zomaar ruzie, maar een clash die tot op de dag van vandaag niet geheeld is. Stéphanie stapte uit het familie-domaine en besloot drie jaar terug voor zichzelf te beginnen, uit het niets. Haar droom? De beste rode wijnen maken van de Yonne. Met het geluk dat zij via grootmoeder wat percelen Irancy kon overnemen en met de aankoop van gezonde druiven uit Coulanges en Epineuil was haar eerste jaar onder eigen naam 2017. En nu, net klaar en gebotteld stonden de flessen klaar op haar nieuwe eigen domaine(tje) in Villy om door ons geproefd te worden. Soms gebeurt gewoon echt wat je hoopt. En dit was nog beter. Wat een ontzettend goede, lekkere en karaktervolle Bourgognes! Stéphanie maakt nog wel onderscheid tussen passetoutgrains en Coteaux-Bourguignons en maakt beide wijnen van pinot noir en gamay met een andere samenstelling. Wij kozen voor de Bourguignons met 50% van elk van wijngaarden uit Irancy. Uit drie verschillende Irancy’s kozen wij die van climat (werelderfgoed) Les Cailles. Eén van de binnenkort tot premier cru te verheffen Irancy.

Irancy

En natuurlijk de Bourgogne-Coulanges-la-Vineuses. Zelden waren wij zo in onze nopjes met dit “nieuwe” domaine van een “oude” vriendin. Mijn grootvader kocht al wijn bij haar grootvader, mijn papa bij haar vader en wij nu bij Stéphanie. En de wijn is per generatie beter geworden, dat zeker! Er staan nog wat leuke artikelen over Stéphanie op haar site: www.stephanie-colinot.fr

Deze maand in het proefpakket: 2 flessen Irancy Les Cailles 2 flessen Bourgogne Coulanges-la-Vineuse 2 flessen Coteaux Bourguignons

Het pakket rode Bourgogne kost, inclusief proefkorting €.108,- Een dubbel pakket, met nóg meer korting kost €.210,-

Versturen kost helaas geld. Voor een enkel pakket €.7,95 en voor een dubbel pakket €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page