top of page

Dure wijn, schaarse wijn, fantastische wijn.

Er is behoorlijk wat wijn te vinden voor astronomische bedragen. Er bestaat zelfs wijn die voor 17.000 euro per fles over de “toonbank” gaat. Die wijn heet rode Bourgogne van het wijnhuis Domaine de la Romanée Conti. Klinkt goed he?! Die wijn is ook hartstikke lekker natuurlijk. Biodynamische pinot noir van oude stokken met een lage opbrengst per hectare. Zou zo passen in ons assortiment. Alleen die prijs,..

Dat is zonder enige discussie totale waanzin. 17.000 euro voor een fles wijn is altijd 16.900 euro teveel. Ik heb met veel wijnboeren gepraat over dit soort idioterie en eigenlijk zeggen zij allemaal hetzelfde. Meer dan 100 euro voor een fles wijn kan, maar dan betaal je niet meer voor de wijn zelf. Dan betaal je voor vraag en aanbod, marketing en patserigheid.

Wijn kan je niet echt lang bewaren en als de kurk er uit is al helemaal niet. Dus een wijn van 50 jaar oud, wat moet je er mee? Sowieso zijn kopers van dit soort wijn geen mensen die zich verheugen op het opdrinken van zo’n fles. Dit zijn mensen die willen laten zien hoeveel geld ze hebben.

Wie verdient er nou het meest aan zo’n fles? Niet de wijnboer. In dit geval hebben ze daar bij La Romanée niet te klagen, maar dit soort bedragen zijn voor wijnboeren echt ongehoord. De importeur zal wel een afgesproken prijs hanteren, maar verdient er goed aan. Maar daarna begint het pas echt. Via veilingen en opkopers rijzen de prijzen door het dak. Totdat een nieuwe rijke de fles koopt.

Ik zag afgelopen zomer een mevrouw met strandhoed op, bij de Spar in Ramatuelle drie flessen Chateau Petrus uit de klimaatkast trekken. Al babbelend stopte ze de drie flessen Bordeaux van 3.300 euro per stuk in haar tas en wandelde kirrend naar de kassa. Anders nog iets bij de kip, mevrouw?

Die Bourgogne en die Bordeaux zijn echt wel lekker hoor, dat moet wel. Maar wij zullen het nooit weten. Want wij drinken die wijnen niet.

Wat drinken wij wel? Lekkere wijn! Vaak wijn van rond de 15 euro en soms zelfs wel eentje van 40,-

Als we echt een schitterend diner hebben met vrienden en iedereen past een beetje bij,.. dan kan het wel eens zo zijn dat de allerduurste wijn van De Loods op tafel komt. Die kost 57,50. Dat is de Chateauneuf-du-Pape van Domaine de la Vieille Julienne. Een wijn die zich zonder enige twijfel kwalitatief kan meten met de Romanée of de Petrus. Echt waar.

De deur bij Domaine De Moor blijft dicht voor bezoekers.

En nu kom ik op de kern van dit stukje.

Maandag 3 januari haal ik de dure, schaarse en fantastische wijn op bij Domaine Olivier de Moor. Olivier is nu, anno 2020, de beste wijnboer van Chablis. Voor wijnen van Raveneau en Dauvissat betaal je meer en ze zijn beroemder, maar Olivier is op alle vlakken de meest precieze, moderne en meest natuurlijk werkende wijnboer van allemaal. Enkel het allerbeste, vertroetelde druifje komt bij hem in de pers. Olivier haalt tonnen uit Italië en Oostenrijk vanwege de strakkere nerf. Hij laat de wijnen vergisten op hout en steekt over van Frans, naar Oostenrijks, naar Italiaans eiken vaten.

De wijngaarden worden geploegd door paarden om de ondergrond niet teveel te belasten. Er wordt geoogst op 25 hectoliter per hectare, waar 65 is toegestaan,..

Domaine de Moor is niet te bezoeken, want ze werden overlopen door wijn-freaks uit alle landen en ze hebben nooit iets te koop. De diverse importeurs, wij zijn dat voor Nederland sinds 2004, krijgen half december bericht wat er gekocht kan worden. In het rampjaar 2016 was dat voor ons, over verschillende cuvées, 60 flessen. Voor heel Nederland! Maar ja, Olivier zorgt er dan wel voor dat de wijn in die paar flessen wel voldoet aan zijn eisen. Het hoogst haalbare dus.

Wat nu voor ons klaar ligt is de 2018.

Dat is voor deze streek in en rond Chablis wel het jaar van de eeuw. Wat een perfect weer hadden ze toen daar. Alles viel op zijn plek. Van regenbuitje tot overvloedige zon. Wij proefden de verschillende wijnen al in januari 2019. Toen waren de wijnen nog in volle ontwikkeling, want deze werden pas gebotteld eind december!

Wij proefden een al perfecte wijn. Wat ons betreft kon ie zó de fles in. Maar ja, wij zijn maar lompe Hollandse zielen. De wijn was volgend Olivier nog maar aan het begin van iets groots. Hoe groot? Dat kunt u nu zelf gaan proeven.

Proeven met Alice & Olivier de Moor

Want:

Wij hebben vijf verschillende wijnen van Olivier de Moor.

Drie Chablis, één Chitry en de Bourgogne Aligoté.

Chitry, geëtiketteerd als Bourgogne Chitry, is een plaatsje met een schitterende gefortificeerde kerk om de hoek bij Chablis. Hier heerst een micro-klimaat, wat de wijnen een heel ander karakter geeft dan Chablis. De wijngaarden liggen in een amfitheater op het zuiden en brengen rijke, mineralige Bourgognes voort. Voor de wielrenners onder ons,.. neem de pittige klim, rechtsaf bij het kerkhof naar Saint-Cyr-les-Colons!

Chablis, één van de beroemdste wijnen ter wereld en altijd gemaakt van Chardonnay, is vaak wat dun en zuur. Onder het mom “u vraagt, wij bottelen” worden hier 52 miljoen flessen per jaar gevuld. Van de ruim 300 wijnboeren zijn er een handvol echt goed. En de beste is momenteel,.. u weet het al.

Van de Chablis hebben wij er drie in het pakket. Drie verschillende van drie verschillende wijngaarden. Eén van een gezamenlijke gaard met Chateau de Béru, dat is de Chablis Vendangeur Masqué. Alleen deze wijn is al een openbaring voor iedereen die eens echt goede Bourgogne wilt proeven die niet te vet of te zwaar is. Vervolgens de Chablis van de wijngaard “Humeur du Temps,” die héél verfijnd en mineralig is. Dan is er de schitterende wijngaard (eigenlijk zijn het er twee) Bel-Air & Clardy die rijke, mineralige, vette en tsja, ook heerlijke, meesterlijke Chablis geeft.

Tenslotte doen we twee flessen van, daar is ie weer, de allerlekkerste Bourgogne Aligoté ter wereld in het pakket. De aligoté-druif komt overal in de Bourgogne voor en staat bekend om de hoge zuurgraad. Soms is het zó erg, dat er een scheutje crème de cassis bij wordt gedaan, zodat het aperitief Kir ontstaat. (vernoemd naar een oud burgemeester van Dijon). Als je bij de aligoté van De Moor deze likeur zou doen, dan pleeg je heiligschennis. Wát een wijn is dit. Net als alle wijnen van De Moor zo schoon en helder als een bergbeek. Echt.

De lagerkelder. 2018 is een schitterend jaar, het jaar van de eeuw!

We hebben het hier dus over best prijzige wijn. Maar dat is duidelijk uit te leggen. De wijn is met enorme toewijding gemaakt. Hiervoor worden middelen ingezet die erg kostbaar zijn. Vaten, paarden, handwerk.. Er wordt veel minder geoogst dan bij de buurman, de wijnen zijn een jaar later klaar dan de meeste wijnen uit Chablis, de wijngaarden worden minutieus onderhouden,.. en de wijnen zijn schaars, heel schaars. En nee, ze kosten geen 100 euro per stuk. En zeker, deze wijnen zijn zeker van de klasse van eerder beschreven wijnen die door omstandigheden onbetaalbaar zijn geworden. Laten we hopen dat de wijnen van De Moor alleen bekend blijven bij de echte liefhebber,..

De wijnen in dit pakket, drie verschillende Chablis, een Bourgogne Chitry en twee aligotés kosten €.180,00. Een dubbel pakket kost in dit geval gewoon het dubbele.

Verzenden kost helaas geld. Voor een pakket van zes kost dat €.7,95 en een dubbel pakket kost €.13,00 om te versturen.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page