top of page

Saint-Jo met Gamay!

De wijnen van november 2019

Rhône met gamay, jonge rode Bourgogne, de eerste Vézelay en Touraine 2018!

Toen ik Jean Delobre belde of de syrah 2018 al klaar was om opgehaald te worden door de transporteur, was het antwoord oui, et non!

De syrah was zó geconcentreerd door de hete zomer van ’18, dat hij had besloten om er het sap van zijn perceel gamay bij te doen. Dus geen 100% syrah dit jaar, maar wel een unieke combinatie van de druiven die ten noorden (gamay) en ten zuiden (syrah) van Lyon groeien. Een gelukkig huwelijk? Zeer!

Jean Delobre bij zijn wijngaarden. Hier terrasbouw op héél steile hellingen bij Saint-Joseph.

De kracht van de syrah met het bessige en sappige van de gamay maakt van deze wijn een krachtpatser met fluwelen handschoenen. Natuurlijk helemaal via de methode La Ferme des Sept Lunes gemaakt. Vin Naturel anno 2018. Hiermee bedoel ik dat de moderne en goed opgeleide wijnboer anno 2018 stabiele, herkenbaar op fruit gemaakte wijnen maakt. Waar voorheen Vin Naturel of “Natuurwijn” nog wel eens erg op elkaar leek qua stallucht en poepgeur, worden de wijnen tegenwoordig juist gemaakt op elegantie en “druif-herkenbaarheid”.

De al te frivole etiketten verdwijnen ook langzamerhand. De meest opvallende en “lollige” maskeren vaak een beetje de inhoud.

Maar om terug te komen op de wijn,.. twee flessen van deze topper in het pakket!

De volgende wijn is een hele fijne, lichte, maar niet minder smaakvolle rode Bourgogne van Domaine Vignot. Piepjong, want net gebotteld. Maar je kunt hem al drinken hoor, geen spoortje tannine in deze wijn. Als je nou eens een referentie wil voor pinot noir, zó smaakt dat dus.

Lekker opwekkende wijn voor bij werkelijk alles. Maar als ik denk aan een stamppotje met uitgebakken spekjes en een gehaktbal, dan denk ik ook aan deze wijn. Pinot noir kan heel lekker tegen zout op. Mjam! Hiervan ook twee flessen in het pakket.

Domaine Vignot bij Joigny.

De derde wijn is er eentje die je gewoon moét hebben gedronken. Dé nieuwe gemeente-appellatie van Bourgogne, Vézelay! De witte wijnen uit dit plaatsje zijn opgeklommen van Bourgogne, via Bourgogne-Vézelay, naar (sinds 2017) Vézelay. Dezelfde status dus als Meursault, Montrachet en Chablis. Nou en dat is zéér terecht! Wat een fantastische witte wijn is dit. Natuurlijk word ik wel eens beticht van partijdigheid, omdat deze wijn van het Domaine van mijn eigen vader komt, maar geloof me.. wij kopen de wijn echt alleen omdat ie zo vreselijk goed gemaakt is. Sterker,.. familiekorting krijg ik niet in Vézelay!

De wijn? Stevig, mineraal en rijp. Schitterende neus echt. Grote wijn, kan nog jaren mee.

Eén fles in het pakket.

De twee eigenaars van Domaine Montanet-Thoden in Vézelay. Cathérine Montanet en Tom Thoden

Als laatste de nieuwe jaargang Touraine sauvignon van Pierre-Olivier Bonhomme.

Wát een verschil met 2017 zeg. Die was heerlijk, maar wel een stukje moeilijker dan deze. Na botteling was deze meteen op dronk en heerlijk rijp. Deze wijn als referentie voor sauvignon blanc? Absoluut! Alleen vallen er na deze voortreffelijke wijn zo ontzettend veel sauvignons tegen. De Horecavraag of je chardonnay of sauvignon wil wekt heel andere gedachtes op. Voor beide druiven. Wát een rare vraag is dat toch. Vroeger werd gevraagd of je zoet of droog wilde. Stuk beter.

Hiervan ook één fles.

Zo komen we op:

2x La Ferme des Sept Lunes 2018 syrah-gamay

2x Bourgogne pinot noir 2018 van Domaine Vignot uit Joigny

1x Vézelay 2017 van Domaine Montanet-Thoden

1x Touraine sauvignon 2018 van Pierre-Olivier Bonhomme.

Dit wijnpakket kost, met proefkorting €.93,50

Een dubbel pakket met méér korting van 10% komt op €.178,00

Opsturen kost helaas geld. €.7,95 voor zes en €.13,00 voor twaalf flessen.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page