top of page

De vondst van 2019!

De wijnen van september 2019

Als je sinds 2004 importeert uit Frankrijk en vrijwel dagelijks “nieuwe” wijnen aangeboden krijgt om te proeven, dan ben je niet zomaar van je stuk te krijgen.

Er is altijd een nog net iéts lekkerder wijn, beter jaar of beter moment. Maar uiteindelijk zal je de grote verassingen zelf moeten opzoeken. Wijn die nog niet wordt geëxporteerd.

Er zijn ook wijnboeren die vrijwel alles aan huis verkopen en restaurants in de regio bedienen. Die zitten natuurlijk helemaal niet te wachten op een onbekende klant uit het barre noorden. Maar toch vinden wijnboeren het eigenlijk ook altijd wel cool: een klant uit het verre Nederland die hun wijnen wil gaan verkopen.

Wat bedoel ik hiermee? Een nieuwe vondst van Wijnkoperij de Loods. Een domaine waarvan de wijnen ons bijna schokte door de superieure kwaliteit.

Bij deze.

Domaine Terres de ROA is de vondst van 2019!

Saint-Pourçain-sur-Sioule in Allier (Auvergne)

Wij hebben een kaart in de winkel met alle wijnstreken van Frankrijk met daarin alle appellations. Middenin ons geliefde wijnland ligt de Bourbonnais, waar de latere Franse- (en nu nog Spaanse) koningen vandaan kwamen. De familie de Bourbon.

Dit gebied, rond het plaatsje Saint-Pourçain, was ooit één van de grootste en bekendste wijngebieden van heel Frankrijk. Voordat de druifluis toesloeg einde 19e eeuw. Het gebied hoort bij de regio Auvergne. Er werd en wordt gewerkt met druifrassen die ook in Bourgogne voorkomen. Pinot noir en gamay voor rood, chardonnay en tressallier voor wit. De tressallier kende u vast nog niet, maar deze stond in redelijke hoeveelheid aangeplant onder de naam sacy in de streek bij Chablis. Er zijn daar nog een paar perceeltjes, maar vrijwel alles is gerooid voor de meer opbrengende chardonnay.

Het grote verschil met de wijnen in Bourgogne, is dat Saint-Pourçain altijd assemblagewijn is.

Ingewikkeld? Nee hoor. De witte Saint-Pourçain is altijd gemaakt van tressallier met chardonnay of omgekeerd en de rode van pinot noir met gamay of gamay met pinot noir.

Uit dit gebied móest ik wijn hebben! Alle producenten vergeleken en afgestreept en uiteindelijk Terres de ROA gevonden als onbetwist nummer één. Het moest deze worden en geen andere. Via wat bevriende wijnboeren hoorde ik ook dat ik niet verder moest zoeken, maar contact moest opnemen met Loren Tisserand.

Loren is samen met haar ouders Luc en Claudine eigenaar van dit 19 hectare grote domaine. Ze zijn óf aan het werk in de kelder, óf in de wijngaard, óf aan het lunchen, maar uiteindelijk had ik Loren te pakken. Of wij alsjeblieft wat flessen mochten kopen om te proeven in Nederland. Een bezoekje zal later volgen, want objectiviteit is geboden!

Nadat we de proefflessen hadden ontvangen en enkele medeproevers zich hadden verzameld bij ons in de winkel was daar het grote moment. Proeven!

Nou, dat overtrof alle verwachtingen. Vier verschillende cuvées, twee wit en twee rood met grote onderlinge verschillen. Wat ze gemeen hebben? Dat ze stuk voor stuk ontzettend goed gemaakt zijn en heel, heel erg lekker zijn.

Dit soort wijnen zijn nooit heel goedkoop, maar de prijzen vielen mij nog mee. Zeker voor deze kwaliteit.

De cuvées:

Dans ma sph’R gamay-pinot, een super elegante rode wijn met alle kenmerken van wat wij lekker vinden. Het is geen Beaujolais, ook geen Bourgogne, maar wel met het goede van alle twee. Volgt u mij nog?

Van de Lunaire, meer pinot dan gamay, sloegen wij steil achterover. Kaboem! Meteen in mijn top 5 ooit geproefde wijnen. Overtuig uzelf.

De witte wijnen, Dans L‘Absolu met meer tressallier dan chardonnay is een culinair hoogstandje. Mineraal, fris, citrus, vettig, lengte. Te combineren met alles uit de zee en bij lichte kazen.

De Solaire, met meer chardonnay is net zo lekker, maar dan voller, anders, moeilijk te omschrijven. Heel, heel erg goed.

De wijnstokken bij Terres de ROA staan op een bovenlaag van zand, wat veel fruit in de smaak geeft. Daaronder graniet dat zorgt voor kracht en mineraliteit. Sinds 2009 wordt biologisch gewerkt en momenteel is de werkwijze geheel biodynamisch. De oudste planten zijn 60 jaar oud en geven weinig, maar wel het mooiste fruit.

Wij zijn ontzettend blij met dit nieuwe wijnhuis en ook dat we de lekkerste AOC Saint-Pourçain hebben binnengehaald!

Het wijnpakket van deze maand bestaat dan ook uit enkel wijnen van Terres de ROA.

Twee flessen Lunaire (pinot-gamay)

Twee flessen Solaire (chardonnay-tressallier)

Eén fles Dans ma Sph’R (gamay-pinot)

Eén fles Dans l’Absolu (tressallier-chardonnay)

Voor een enkel pakket, met proefkorting betaalt u €.96,00

Een dubbel pakket, met dubbele korting, kost dan €.184,-

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page