top of page

Witte Bourgogne, maar niet uit de Cote d'Or

De wijnen van juli 2019

De Bourgogne, zoals ie er nu uitziet, beslaat vier departementen. De Saone et Loire, de Cote d’Or, de Nievre en de Yonne.

In alle vier staan wijngaarden, maar in Nievre alléén maar een beetje aan de rivier de Loire. En wat nou zo gek is, dat stukje wordt door de wijnwereld ook nog gewoon Loire genoemd en geen Bourgogne.

We hebben het dan over Pouilly-sur-Loire, waar behalve wijn onder die naam van chasselas, ook de beroemde Pouilly-Fumé wordt gemaakt van sauvignon.

Zo hebben we al twee druiven te pakken die niet meteen met Bourgogne worden gelinkt. Bourgogne is namelijk chardonnay voor wit en pinot noir voor rood.

Denkt men.

Wij kennen voor wit uit Bourgogne: chardonnay, chasselas, sauvignon blanc, sauvignon gris, aligoté, pinot blanc, pinot gris en sacy.

Gemeente appellaties (naam van de gemeente op het etiket, zoals Chablis) zonder chardonnay zijn Bouzeron (aligoté), Saint-Bris (sauvignon blanc en sauvignon gris) en de voornoemde Pouilly van chasselas en sauvignon.

De regio-appellatie Bourgogne Côte Saint-Jacques mag naast chardonnay en pinot noir, pinot blanc en pinot gris gebruiken.

Qua rood mag door de hele Bourgogne gamay worden geteeld. Alleen in de Maconais (Saone et Loire) ook 100%. In de rest van de Bourgogne in de mix met pinot. Dan heet het Bourgogne Passetoutgrain.

In Irancy, tenslotte, mag tot 15% césar worden gemengd bij de pinot noir.

Zo hebben we de hele Bourgogne behandeld in een half A-viertje.

Als je de hele Bourgogne wilt uitleggen en beoordelen qua wijn…dan ben je nog wel even bezig. Er is geen wijn regio waar wijn zó kan verschillen per vierkante meter. Als je dan ook het aantal wijnboeren meetelt, die allemaal hun eigen stijl hebben, dan ben je nooit klaar. Zodra je alles beschreven hebt, staat er alweer een nieuwe generatie wijn te maken en kun je opnieuw beginnen.

Bourgogne is inmiddels zo geliefd over de hele wereld, dat de prijzen door het dak gaan. Dit is de reden dat wij geen Bourgognes importeren uit de Cote d’Or. Ook niet uit Nievre trouwens, maar wel uit Yonne en Saone et Loire.

Ook hier zijn de toppers niet goedkoop, maar wel héél lekker en wel iets betaalbaarder.

Wat we deze maand aanbieden zijn zes Bourgognes, waarvan drie van chardonnay van een heel verschillende ondergrond, één van sauvignon, één van aligoté en één van chardonnay met pinot blanc en pinot gris.

Grote wijnen, groot cadeau voor uzelf.

Wijn 1.

Een nieuwe gemeente-appellatie, Vézelay.

In dit pakket heet de wijn nog wel Bourgogne Vézelay, maar dat komt omdat de jaargang waar wij mee werken 2016 is en de gemeente-appellatie inging in 2017.

Deze wijn van zéér grote klasse herbergt het beste van Bourgogne in zich. Mineraliteit, beetje vettigheid, licht tikje hout en een schitterende lengte.

Bourgogne Vézelay, Domaine Montanet-Thoden. 100% chardonnay

Wijn 2.

Uit het piepkleine plaatsje Bray in de maconais, komt deze volle, romige en zachte super-Bourgogne. Geen strenge zuren, maar vrolijke wijn van 117 jaar oude chardonnay planten. Deze geven weinig fruit, maar wat er hangt is van grote concentratie. Van grote diepte komen mineralen en smaakjes die u nooit eerder proefde.

Macon-Bray, Domaine Boisseau. 100% chardonnay.

Wijn 3.

Chablis. Misschien wel de beroemdste wijn ter wereld. Altijd gemaakt van 100% chardonnay.

Van een goede wijnmaker, zoals deze, fantastisch verkwikkende wijn met veel mineraliteit en diepgang. Probeer deze ook met aandacht te proeven en te beoordelen.

Chablis, Domaine Bersan. 100% chardonnay.

Wijn 4.

Bourgogne Aligoté.

Vaak dun en zuur, soms prima te drinken en in een enkel geval buitengewoon goed. Dat laatste geldt voor deze aligoté van Domaine Bersan. Oude planten, strenge snoei, gisten uit eigen wijngaard. Niets wordt hier aan het toeval overgelaten. Dit is géén aligoté om Crème de Cassis bij te doen (kir), maar om te drinken bij Atlantische vis, schelpjes of onder de zinderende zomerzon.

Bourgogne Aligoté, Domaine Bersan, 100% aligoté.

Wijn 5.

Saint-Bris.

Of de lekkerste suavignon uit Sancerre komt? Zou kunnen. Maar als deze Saint-Bris ertussen zou staan heeft ie grote kans om te winnen.

Met Saint-Bris begon mijn enthousiasme over wijn. Deze verveelt nooit en laat zien wat terroir met een druif kan doen. Ontzettend lekker en zo fris als een bergbeek.

Saint-Bris, Domaine Bersan, 100% sauvignon blanc.

Wijn 6.

Bourgogne Côte Saint-Jacques.

Boterzachte wijn met een groot deel pinot blanc. En dat proef je. Perfecte witte Bourgogne voor bij riviervis of bij asperges. Bij harde kazen of bij een karbonaadje. Bij kreeft of bij een frisse salade…

Multi-inzetbaar dus. Omdat er ook een pietsje pinot gris in zit, proef je een lichte kruidigheid en de 50% chardonnay maakt de wijn áf. Van vuursteengrond op één van de steilste wijngaarden van de hele Bourgogne.

Bourgogne Cote Saint-Jacques, Domaine Vignot. 50% pinot blanc, 40% chardonnay en 10% pinot gris.

Deze zes witte Bourgognes kosten met proefkorting €.96,-

Een dubbel pakket, met 10% korting kost €.183,00

Versturen kost helaas geld.

€.7,00 voor een pakket van zes en €.13,- voor een dubbel pakket.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page