Juni maand, Loire maand!
Als de lente op haar hoogtepunt van overweldigende groei en bloei is, alle vogels hun eieren hebben gelegd (óók de koekoek en de spriet), is het tijd voor Loirewijn!
IJskoude Muscadet bij een visje, rauwe Cot bij een worst van de BBQ of veelzijdige Chinon van cabernet franc bij rood vlees, allemaal heerlijk.
Deze maand doen wij de volgende wijnen in ons proefpakket:
2 flessen Muscadet van melon de Bourgogne.
1 fles Chinon “Le Dolmen”van cabernet franc
1 fles Chinon “Les Hauts & Les Bas”van cabernet franc
1 fles Touraine van sauvignon blanc
1 fles Vin de Pays du Val de Loire van cot (malbec)
Marc Olivier van Domaine de la Pépiere
We beginnen met de Muscadet. Deze wijn typeerde ik als jonge, doch arme wijnliefhebber als de beste keuze in goedkope witte wijnen. Zelfs de goedkoopste Muscadet is over het algemeen, mits goed gekoeld, best drinkbaar.
Gelukkig heb je in dit gebied, aan de monding van de Loire bij Nantes wijnboeren die hun wijnen tot in de perfectie weten op te voeden. Naar mijn mening zijn de twee beste Domaines de la Pépiere en de l’Ecu. En laten wij nou de la Pépiere importeren!
Muscadet heeft niets te maken met de druif muscat. Dat is nog wel eens een dingetje in onze winkel. Dan hoor ik iemand stellig zeggen: “dát is zoete wijn!”
Tactvol begin ik dan uit te leggen dat Muscadet één van de meest droge wijnen van Frankrijk is en gemaakt is van de druif melon de Bourgogne.
Deze druif, waarvan her en der nog wat staat tussen het cahrdonnay-geweld van de Bourgogne, is ooit door de Hollanders naar de Atlantische kuststreek gebracht. Het is een bikkel van een druif, want hij kan tegen vorst, koude zeewind en opspattend zeewater.
De reden dat “wij” die druif daar hebben aangeplant is dat de Bretonse kust vanuit Nederland makkelijk bereikbaar is en er grote behoefte was aan brandewijn. De druiven waren dus neergezet om te distilleren!
Al gauw bleek dat de wijn ook erg lekker was bij een oestertje, mosselen of een visje. En uiteindelijk werd Muscadet zelfs dé mosselwijn.
Deze, uit de warme zomer van 2018, is a-typisch rijk, vol en zalig.
Dan de twee Chinons,
Net binnengekomen en juichend ontvangen.
Le Dolmen, uit 2017, heet weer echt Chinon. Vorig jaar, bij de editie 2016, zat er wat cabernet franc bij uit Bordeaux vanwege de slechte oogst. De 2017 is een echte, hele echte en waanzinnig lekkere boerse en rijpe Chinon! Wat een wijn! En wat is goede cabernet franc toch fantastisch!
Jaulin en Yves Plaisantin bij de dolmen, naast hun cuverie bij Cravant-les-Coteau
De Chinon Les Hauts & Les Bas is jaargang 2016. Deze wijngaarden waren niet aangetast door de hagel en brachten juist héél elegante wijn voort.
Het sap komt van twee wijngaarden. De hoge wijngaard, op klei en vuursteen, zorgt voor mineraliteit en tensie, de lage wijngaard op grind zorgt voor fruit en ronding.
Dit is de Chinon van je dromen. De rijpe en heel licht metalige smaak is perfect voor bij rood vlees van rund, paard en ree.
Dit is wijn voor wijndrinkers. Dat klinkt raar, maar het is wel zo.
De Touraine sauvignon van Pierre-Olivier Bonhomme is zo mooi ontwikkeld, die doen we er bij deze maand. Volle en boerse sauvignon blanc voor bij de kaas of gebakken sardines. Weelderig, appelig, krachtig en fris. Deze hoort niet thuis in de vraag van de serveerster: “wilt u chardonnay of sauvignon?”
Deze hoort thuis bij mensen die geïnteresseerd zijn in de culinaire toevoeging van wijn bij eten. Probeer deze ook eens bij mild Indisch of Thais.
De zesde fles is een sappige oerwijn uit de Muscadet-streek, ook van Domaine de la Pépiere. Hier, in het Loire-gebied, noemen ze de druif malbec “cot”.
Denk nu niet aan de massa malbecs uit Argentinie, denk ook niet aan een tanninebom uit Cahors, maar denk aan een sappige, bessige en stevige oerwijn voor bij een vette worst van de BBQ, coque au vin of een bord vol charcuterie.
Natuurlijk zonder enige toevoeging en ongefilterd.
Deze maand kost het proefpakket, met korting, €.68,50 voor een enkel en €.130,- voor een dubbel pakket.