top of page

Heerlijke Elzassers en twee totaal verschillende pinot noirs van dezelfde wijnboer.

Deze maand over een héle lichte pinot noir om koel te drinken, een stevige pinot noir om lekker bij te eten en over twee Elzassers van in totaal zes druifsoorten.

Snoeien op de Côte Saint-Jacques.

Bij Domaine Alain Vignot maken ze lekkere Bourgognes. Al vijfhonderd jaar! Ze maken daar ook vréémde lekkere Bourgognes, zoals een pinot gris en een Côte Saint-Jacques van pinot blanc met chardonnay. Maar ze maken daar ook hele lekkere róde wijn!

De ruimte voor wijngaarden bij Joigny is maar beperkt, omdat afgesproken is, dat alleen de wijnen van de vuursteenlaag op de steile Côte Saint-Jacques Bourgogne mag heten.

Alain heeft wel wat pinot noir op een klei-kalk grond staan, maar dat heet dan ook Vin de France. Deze, in het pakket, is een hele lichte, maar wel lekker rijpe pinot die je zó uit de koelkast kunt drinken. Ontzettend lekker in deze tijd van het jaar bij een voor- of tussengerecht, of als je eens een salade maakt met en daar rood bij wilt drinken. Het is óók gewoon een hele fijne om in plaats van wit of rosé te drinken als aperitief!

Oogst op de Côte Saint-Jacques

Hoe anders is dan de serieuze en krachtiger Bourgogne Côte Saint-Jacques “Les Ronces” van diezelfde druif en dezelfde wijnboer! Een geweldige wijn uit 2015 die nu zelfs nog wat tannine heeft. Dat geeft een extra waardigheid aan de wijn die perfect past bij rood vlees. Niemand die deze wijn proeft raadt dat ie uit Joigny komt, zo noordelijk. Natuurlijk helpt het mooie jaar 2015 mee, maar ook zeker de strenge selectie van rijpe druiven door de wijnboer.

Laurent!

Nog meer naar het noorden, en naar het oosten, ligt de Elzas. Dit schitterende Anton Piek-landje is begroeid met bossen en wijnstruiken. Je hebt er toeristische plaatsjes zoals Riquewihr, Colmar en Ribeauvillé. De Bugatti komt er vandaan en het Europees parlement zetelt mede daar in Straatsburg.

En natuurlijk is de Elzas het culinaire land van de flammenkuche, de Quiche Lorraine (Lotharingen) en de fameuze Choucroute Royale!

Mijn geheime liefde voor gevaarlijke drankjes als Poire Williams komt er ook vandaan. Al met al een ontzettend leuk gebied om heen te gaan, veel te zien, lekker te eten en lol te maken. Waar elders in Frankrijk de mensen wat stug kunnen overkomen is het hier gastvrijheid troef.

En dan de wijnen!

Wijn in die gekke lange groene flessen, het is echt net Duitsland.

Wijn, mits van een goede wijnboer natuurlijk, die in niets lijkt op wijnen uit de rest van Frankrijk.

Wel zijn de druifsoorten ons allemaal bekend.

Riesling, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, gewurtztraminer,.. we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Wat wel ingewikkeld is, dat je nooit weet of de wijnen zóetig of juist heel dróóg gevinifieerd zijn. Je kunt er wel van uitgaan, dat de wijnen uit de Elzas wat rijker en bloemiger zijn dan die aan de andere kant van de Rijn (Duitsland) worden gemaakt.

Wij importeren al sinds 2006 de wijnen van Laurent Barth. Een ontzettend aardige jongen die een paar hectare met de grootste zorg bewerkt. Natuurlijk werkt hij biologisch in gaard en kelder.

Hoewel klein van oppervlakte, is het domaine van Laurent een begrip in de wijnwereld. Zijn flessen gaan voor een groot deel naar Japan en de VS.

Wij doen deze maand twee wijnen van Laurent in het pakket. De Pinot d’Alsace, gemaakt van pinot blanc, pinot noir (meteen geperst, dus wit) en pinot gris (dit is de wat drogere) en de Racines Métisses van riesling met pinot blanc (de wat rijkere).

Beide wijnen zijn geweldig bij de asperges, de Racines Métisses vooral bij asperges met zalm en de Pinot d’Alsace meer voor bij de traditionele combinatie met ham, ei en boterjus.

Van allebei doen wij twee flessen in het pakket van deze maand.

Dus dit pakket bevat een rode Bourgogne Côte Saint-Jacques 2015, een lichte pinot noir voor in de koelkast, twee Racines Métisses 2017 en twee Pinot d’Alsace 2017.

Deze zes kosten, met proefkorting €.75,-

Als u een dubbel pakket bestelt, betaalt u €.145,-

Versturen kost helaas geld, een pakket van zes €.6,95 en een pakket van twaalf €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page