top of page

Drie koningen uit de Loire

Het hele Loire-gebied, van Ardèche tot aan de monding bij Nantes in Loire-Atlantique, is veel groter dan wij meestal denken. Ik heb hier al eens een verhaal over geschreven.

De beroemde witte wijnen van de streek beginnen bij het stadje Sancerre aan de linkeroever.

Als we de rivier volgen, blijven we voorlopig wat wit betreft in sauvignon blanc gebied. Sancerre, Gien, Orléans en tenslotte in het immense gebied bij Tours, de Touraine.

Net voor de stad Tours beginnen de wijngaarden van de meest bekroonde druif, de chenin blanc.

In Vouvrai en Montlouis-sur-Loire worden wijnen gemaakt om járen te bewaren en om zó te drinken. Van steen droog (Droe Steen zeggen ze in Zuid Afrika) tot edel zoet. Soms lastig, want aan de buitenkant van de fles kan je niet direct zien of er een zoetige of juist droge wijn in zit. Soms staat er “sec” op het etiket, droog. Maar ik vind soms de “sec”-wijnen ronduit zoet! Moeilijk dus? Nou, niet als je proeft. Dan weet je het.

Als we de rivier volgen komen we in het gebied van de onbekende druif “melon de Bourgogne”.

Hier worden de bekende Muscadet-wijnen gemaakt.

Vaak hoor ik mensen mompelen bij deze wijn in de winkel dat dat zoete wijn is.

Dat komt omdat men de druif muscat verwart met de streek Muscadet.

Muscadet is de droogste wijn ter wereld. Oesterwater, mosseldrank, ochtend aperitief en bistrowijn. Muscadet wordt gemaakt van melon en die heet zo omdat de bladeren meloenvormig zijn. Sommige mensen zeggen dat er een zweempje meloensmaak in de wijn zit. Welja, waarom niet.

Behalve deze drie Loire toppers, worden er nog meer witte wijnen gemaakt in “de Loire”.

Er wordt chardonnay geteeld, er is Cour-Cheverny van romorantin… maar de voorgaande drie druiven zijn de echte pijlers waar de Loirewijn op staat.

Ik bespreek drie wijnen, waarvan we twee flessen van elk in het maandpakket doen. Ik kies voor de meest bijzondere (iets duurdere ook) cuvées, maar dan proeft u wel meteen wijn uit de top van het hele gebied.

De wijn uit Touraine.

De sauvignon blanc komt uit het dorpje Thésée. Hier zorgt een bijzonder terroir van verschillende steensoorten, meegevoerd door de Loire, voor een uitgesproken wijn. Héél zuiver, héél schoon en met een grote lengte, wijntaal voor afdronk, wijntaal voor dat de smaak van de wijn aangenaam en lang in je mond blijft hangen.

Pierre-Olivier Bonhomme maakt deze Thésée als top cuvée van zijn sauvignons. Minutieus gevinifieerd en zonder sulfiet opgevoed. Schenken bij Noordzeevis als tarbot, tong, griet en kabeljauw.

De wijngaarden bij Thésée, bio!

De Montlouis-sur-Loire van chenin blanc,… aiaiaiai, wat een wijn!

Deze, van Jaulin-Plaisantin, komt van wijngaarden bij het gehucht La Closerie. Hier bestaat de grond uit vuursteen met klei en tufsteen. Die geeft de wijn een krachtige mineraliteit en volheid. De wijn wordt zonder sulfiet opgevoed in oude eiken vaten van 600 liter en na twee jaar gebotteld met een minieme hoeveelheid zwavel, 20 mg per liter.

De wijn is groots, vol en machtig. Geweldig bij kalfsvlees (ook met tonijnmayo) en bij gebraden kip. Bij paella en heftige kazen. Wit doet echt niet onder voor rood, goed wit is het mooiste wat er is.

De kelder van Domaine Jaulin-Plaisantin. Goede wijnboeren hebben schone kelders!

Dan een relatief nieuwe appellatie. De Chateau-Thébaud!

Sinds kort bestaan er vijf sub-appellaties in de Muscadet. Deze, van Domaine de la Pépiere, is net gebotteld en van het mooie jaar 2015.

Drie jaar heeft deze Muscadet op eigen gist gelegen op… graniet! Uitgehakte holtes onder de cave bij Marc Olivier zorgen voor de lagering op steen.

Deze Chateau-Thébaud is letterlijk steen-droog met een enorme mineraliteit en smaak. Heel complex en heel subtiel.

Drink deze bij die keer dat u Zeeuwse oesters haalt. Het liefst de platte. Of als u mosseltjes gaat eten. Voor de moderne mens raad ik deze ook aan bij héél verse sushi.

Marc Olivier bij zijn planten “melon de Bourgogne”.

Als u deze drie Loires heeft geproefd (natuurlijk alle drie hartstikke bio) heeft u een referentiekader voor de toekomst. Dit zijn wijnen van druiven die dáár ter plekke horen en die dáár door de beste wijnboeren worden verwerkt tot deze wijn van deze kwaliteit.

U vergeet het niet meer. Sauvignon, Chenin en Melon. Drie koningen!

Drie maal twee flessen in dit pakket kosten met proefkorting €.102,50

Een dubbel pakket met dubbele korting kost dan €.195,00

Verzenden kost helaas geld.

Voor zes flessen €.7,95 en voor twaalf flessen €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page