top of page

De heilige timmerman

De wijnen van oktober 2018

Een kleine zoektocht geeft uitleg. Jozef stamde af van koning David en was dus een timmerman van koninklijke bloede. Hij was niet de vader van Jezus, maar wel lid van de heilige familie, de sagrada familia. Er is nog een kerk naar vernoemd.

Wat speciaal vernoemd is naar Jozef is een plaatsje in het noordelijk Rhône gebied, Saint-Joseph. Hier, net onder Lyon liggen dicht bij elkaar een aantal wijngaarden van wereldfaam. Helaas is de appellatie Saint-Joseph zóver naar het zuiden uitgebreid, dat het karakter en ook het terroir van de oorspronkelijke noordelijk gelegen wijngaarden daar niet tot uiting komt. Kijk dus goed bij aankoop van een prijzige Saint-Joseph naar de ligging van de wijngaarden van de betreffende boer.

De ware Saint-Jo, zoals ie in hippe Parijse en Lyonnaise kringen wordt genoemd, wordt voornamelijk geteeld op graniet met mergel, kiezel en klei.

De rode druif heet hier syrah, de witte mag worden gemaakt van roussanne en/of marssanne.

Om de hoek ligt het bekende wijnplaatsje Condrieu, waar de gelijknamige wijn van de viognier vandaan komt. Iets naar het noorden liggen de wijngaarden van Morgon, in de Beaujolais. Aan de andere kant van de rivier liggen de gaarden van Hermitage en Grozes-Hermitage, ook al van die bekende namen. Alles heel dicht bij elkaar, alles in smaak onvergelijkbaar. Dat maakt dit gebied één van de meest veelzijdige van heel Frankrijk.

Veelzijdig, schaars en groots van naam maakt de wijn ook niet goedkoop. Maar als u eens in de buurt bent geweest,.. hier worden de druiven geteeld op de terrassen van de duizeligmakende steile hellingen van het Rhônedal. Dit betekent veel werk voor weinig druiven. Gelukkig is Sint Jozef ook de patroonheilige van de arbeiders, dus dat helpt een handje.

Onze zoektocht naar het best mogelijke domaine van Saint-Joseph voerde ons langs geweldige wijnmakers. En wat een diversiteit in de wijze van vinifiëren en verbouwen!

Uiteindelijk vonden wij dat de wijnen van La Ferme des Sept Lunes er echt uitsprongen. Hier zijn wij niet uniek in. Over de hele wereld zoeken wijngekken deze bijzondere wijnen van biodynamische oorsprong.

De wijnen van dit domaine zitten wat mij betreft in een heel andere dimensie dan alle andere wijnen die ik ken. Vooral de witte wijnen, de Saint-Joseph en de Vin de France van Viognier en Roussanne brengen geurherinneringen boven. Als je deze wijnen aandachtig besnuffelt, ruik je opeens iets uit je jeugd, of iets van een markt ergens in de Provence of waar dan ook. Probeer het maar eens. Gewoon eindeloos ruiken aan een bijzondere wijn.

Bij Jean Delobre en Jacques Maurice van La Ferme des Sept Lunes wordt minutieus gewerkt op de wijngaard en in de kelder. Ik zal niet teveel in details treden, maar alle wijnstokken staan volgens sélection massale geplant (zoek maar op), de strenge snoei en het werk op de terrassen zorgen voor een extreem lage opbrengst en alles wordt volgens de biodynamische wetten onderhouden. De opvoeding van de witte wijnen is geheel sulfietvrij en er wordt niet gefilterd. Bij de rode syrahwijnen wordt ook bij de botteling geen sulfiet toegevoegd. Dit alles niet om een extreme natuurwijn te maken om alleen maar zo te mogen heten, maar geheel natuurlijk gemaakte wijn van ongekende smaakkwaliteit.

In dit pakket doen wij één fles witte Saint-Joseph van marsanne en roussanne, twee flessen witte vin de France van viognier en roussanne, twee flessen rode Vin de France van syrah en een fles rode gamay.

De gamay, GLOU genaamd, is een fles limonade voor volwassenen. Wát een fruit en doordrinkbaarheid. Bij het domaine hebben ze een klein perceeltje van deze druif staan, dus er is héél weinig van.

De rode Saint-Joseph zit er nog niet bij. Waarom? De etiketten waren nog niet klaar. Zo gaat dat.

Hij komt wel hoor, ergens in november.

Ik heb al geschreven dat dit wijnen zijn van een andere klasse dan wat wij allemaal gewoon zijn om te drinken. Dit gaat een stukje verder en dient echt met meer aandacht te worden geproefd. Je zult zien, behalve dan de GLOU, dat een fles niet zomaar 1-2-3 leeg is. Misschien proef je meteen dat het geweldige wijnen zijn, misschien moet je na de eerste slok even een kwartiertje wachten. Uiteindelijk zal iedereen toegeven dat dit buitengewoon is.

Denk er wel aan om vooral de syrah een beetje lucht te gunnen. De wijn is uit 2017 en is net op fles gegaan. Hij heeft dus nog wel wat tannine, wat niet gek is bij syrah. Even in een karaf of in een groot glas en proeven maar!

Jozef was van koninklijke bloede, de wijn Saint-Joseph ook. Magistraal!

Deze zes flessen van La Ferme des Sept Lunes kosten, met proefkorting €.106,50

Een dubbel pakket met 10% korting kost €.203,00

Verzenden kost helaas geld. Een enkel pakket per DPD is €.6,95 en een dubbel pakket €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page