top of page

Twee dorpen, Chardonnay & Gamay

De wijnen van september 2018

Allereerst een zéér belangrijke mededeling!

Op zaterdag 22 en zondag 23 september is iedereen van harte uitgenodigd op onze

56ste Openflessendagen. Behalve nieuwe aanwinsten zijn ook nieuwe jaargangen te proeven uit ons al bekende assortiment. De flessen staan open tussen 12.00 en 18.00 uur. De entree is gratis, de sfeer ongedwongen en met een lage drempel. Neem gerust uw vrienden mee!

Op het moment dat ik dit schrijf, 28 augustus, heb ik net een pallet wijn binnen gesjouwd uit het zuiden van Bourgogne. De ene helft bestaat uit Morgon 2017 van Jean-Paul Thévenet en de andere helft uit witte Bourgogne 2016 uit het dorp Chardonnay.

Wacht even, ..het dorp Chardonnay? Jazeker! En dit dorp met 162 inwoners heeft een eigen AOC. Macon Chardonnay! Chardonnay uit Chardonnay! Maar dit moet dan toch ook de oorsprong zijn? De geboorteplaats van deze wereldberoemde druif? Ja!

(De meningen zijn verdeeld, maar zwartkijkers heb je overal). Ja! Hier komt de druif vandaan! Waarom ik dit zo zeker weet? Omdat Macon Chardonnay van een goede wijnboer het ultieme samenspel is tussen druif en terroir. Wie verwacht zo een mooie mineraliteit in dit zuidelijkste stukje van Bourgogne? Alles komt samen in deze wijn. Als je deze wijn hebt geproefd, dan weet je gewoon voor de rest van je leven wat je kunt verwachten van een goede Bourgogne. Zo smaakt chardonnay nou.

Maar laat ik nou niet afdwalen.

Christophe Pacalet, neef van Marcel Lapierre en Philippe Pacalet, is een jongen die echt weet hoe je wijn maakt. Jaar in jaar uit weet hij van verschillende appellaties de beste kenmerken te concentreren in de wijn. Behalve zijn heerlijke cru’s uit Beaujolais, maakt hij sinds kort ook witte wijn buiten dat gebied. Op internet vind je het nog nergens, laat staan dat deze wijn ooit in Nederland is geweest. Tot nu! Wij hadden al eerder zijn Beaujolais blanc. Ook van chardonnay en heel erg gewild. Deze was door hagel en vorst niet meer verkrijgbaar. Maar,..Christophe had nog een half palletje Macon Chardonnay voor ons staan. Nou goed, net dus binnengezet. Fles opengemaakt en neus erin. Pfff, bijzonder hoor. Lekker ook, geweldig? Ja! Heel geweldig! Met dit soort wijnboeren samenwerken is toch een feest. Ze stellen je nooit teleur, want als ze zelf iets niet heel goed vinden, verkopen ze het ook gewoon niet.

Mijn idee voor deze maand is drie flessen van deze perfecte Bourgogne en drie flessen van de lekkerste Morgon uit 2017 ter wereld,…

Morgon van Jean-Paul Thévenet!

De meest bescheiden vriend zonder zwavel is wel Jean-Paul. Zijn wijnen zijn gewild over de hele wereld en Jean-Paul maakt gewoon ieder jaar de best mogelijke wijn van gezonde druiven uit zijn schitterende wijngaarden. Een pionier in biologische teelt, maar nooit losgeslagen in instabiele heksenkringwijn. Het is allemaal wel leuk hoor, wijnboeren die een bak vol druiftrossen gooien, er een zeil overtrekken, drie weken op vakantie gaan en dan zien wat er van is geworden. Hartstikke leuke verhalen (en vooral erg leuke etiketten), maar ook heel vaak slechte wijn. Niet hygiënisch werken leidt net als in een keuken niet vaak tot het beste resultaat…

Juist door heel aandachtig te werken en te analyseren kun je wijnen maken die puur natuur zijn. Het niet gebruiken van sulfiet mag niet leiden tot het ondrinkbaar worden van de wijn. De ene druifsoort leent zich daar ook beter voor dan de andere. Jean-Paul voegt alleen bij de botteling een minieme hoeveelheid toe. Eigenlijk alleen om de wijn iets stabieler te maken, zodat deze de reis naar het buitenland aankan met bijhorende temperatuurschommelingen.

Deze wijn, Morgon, is één van de tien cru’s Beaujolais. Dat wil zeggen dat de plaatsnaam op het etiket staat. In deze Zuid-Bourgondische streek worden alle rode wijnen gemaakt van de gamay

(-noir a jus blanc) druif. Dit familielid van de pinot noir heeft zijn oorsprong in de Cote d’Or. Hier, achter Saint-Aubin, ligt het plaatsje Gamay.

Deze maand dus wijn van druiven, vernoemd naar plaatsen.

Maar ja, de pinot noir is de adel, de gamay is het volk. Philips de Stoute verbood op 31 juli 1395 de druif gamay in de Bourgogne, waardoor deze alleen nog in de heuvels boven Lyon mocht staan. Toch is het niet helemaal gelukt hoor, alle gamay weg uit de Bourgogne. Het zit nog in de Bourgogne Passetoutgrain, vaak in de Crémant en in de Maconais mag ie gewoon Bourgogne heten.

Dan is er dus nog de verwarring over Beaujolais,.. hoort de streek nou bij Bourgogne of niet? Officieel wel en wat mij betreft officieus ook. De wijnen zijn net zo vrolijk als een goede Bourgogne en de klimaatscheiding tussen Bourgogne en “Het Zuiden” begint pas echt ten zuiden van Lyon. Het viel mij een paar weken geleden weer zo op. Tot Lyon rij je door glooiend land met heggetjes, eiken en beuken. De dorpen en boerderijen hebben schuine daken met daktegeltjes. Voorbij Lyon is het net of je direct de Provence inrijdt. De daken zijn platter, de bedekking bestaat uit “tuiles”, Provençaalse dakpannen en de begroeiing is grilliger, de grond rotsiger.

Van de Morgon gaan ook drie flessen in het pakket. Dus drie witte Bourgogne Macon Chardonnay van chardonnay en drie flessen Morgon van gamay, ooit uit Gamay.

De wijnen kosten, met proefkorting €.90,00 voor zes en een dubbel pakket, met 10% korting komt dan op €.172,00

Verzenden kost helaas geld.

Wij vragen €.7,95 voor het verzenden van zes en €13,00 voor het verzenden van twaalf flessen.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page