top of page

Sauvignon in zes gedaantes

De wijnen van augustus 2018.

Allereerst een héél belangrijke mededeling:

Wij zijn met vakantie cq op wijnreis van 10 tm 18 augustus. Onze winkel en Horecalevering service zijn dan ook gesloten.

Sauvignon in zes gedaantes.

Eén van de bekendste druiven voor witte wijn is sauvignon. Zelfs zó bekend, dat bij het plaatselijke eetcafé wordt gevraagd of u sauvignon of chardonnay blieft, als u een glas witte wijn bestelt.

Nou is vieze sauvignon nog net iets drinkbaarder dan vieze chardonnay, dus lijkt de keuze mij helder.

Vroeger werd witte huiswijn gewoon gemaakt van druiven uit het zuiden van Frankrijk. Vaak bourboulenc, clairette, ugnie blanc of grenache blanc. Echt prima druiven die goed tegen te hitte kunnen en vanwege rustige rijping een stabiele wijn voort brengen. Maar helaas, men besloot om de subtiele druiven chardonnay en sauvignon in het zuiden aan te planten. De druiven van Sancerre en Chablis kregen daar in de Languedoc een opdonder van jewelste met een heel snelle suikeraanmaak en rijping. En laat het nou net zo zijn dat juist die twee druifsoorten heel gevoelig zijn voor terroir.

Dus omgeving, klimaat en grondsoort. Alleen al in Sancerre verschillen de wijnen per wijnboer gigantisch.

Het maakt van de sauvignon (want dáár gaat het deze maand over) wel een ontzettend leuke druif. Zoveel verschillende smaakjes vind je in bijna geen andere druif. Soms heel rijk en vet, soms beendroog en mineraal.

Deze maand zes verschillende sauvignons. Als u deze allemaal geproefd heeft, kunt u een overeenkomstige smaak proberen te definiëren ....of niet natuurlijk.

Het is een Franse druif die haar oorsprong heeft in de Loire vallei. Er wordt ook wel gezegd dat de druif uit Bordeaux komt, maar dat is niet waar. Wat wel waar is, dat de sémillon en sauvignon samen voor heel lekkere witte Bordeaux en dessertwijn kan zorgen. Wat ook waar is, is dat de bekende Bordeauxdruif cabernet-sauvignon een kruising is tussen de rode Loiredruif cabernet franc en sauvignon blanc.

Verder mag duidelijk zijn, dat sauvignon ongeveer overal op de wereld is aangeplant vanwege haar makkelijke aanpassing in welk klimaat dan ook. In Nieuw-Zeeland (wie haalt er nou wijn van de andere kant van de wereld, terwijl heel Europa vól staat) zijn ze zelfs beroemd geworden met sauvignon uit de Marlborough regio. Ik keek net op de kaart van Nieuw-Zeeland en zag dat in Marlborough ook het plaatsje Blenheim ligt. Als je een keer in de buurt van Oxford komt (Engeland), dan kan je een bezoek brengen aan Blenheim Palace van de Duke of Marlborough, de heer Spencer-Churchill. Toch denk ik dat de heer Churchill liever Sancerre drinkt dan de wijnen uit de naar zijn familie vernoemde streek….

Tijd voor de eerste twee wijnen!

Pierre-Olivier Bonhomme is samen met Thierry Puzelat een paar jaar geleden een wijnbedrijf begonnen met de missie: “we gaan tot het uiterste om uitzonderlijke wijnen te maken”. En dat is gelukt!

Pierre-Olivier

In het pakket zitten twee sauvignons van Pierre-Olivier. Eén van wijngaarden bij Les Montils en één uit Thésée, daar vlakbij. Wijnen uit Thésée mogen dit plaatsje op het etiket zetten vanwege het uitzonderlijke terroir. De “gewone” heet enkel Touraine, want dat is de regio waar we het hier over hebben. Touraine in het Loiregebied waar zo ontzettend veel lekkere wijnen worden gemaakt! Als er nou één regio is om een leuke wijnreis te maken is het hier wel. Vrijwel overal bent u van harte welkom en de absolute top is ook nog betaalbaar.

De wijnen van Bonhomme zijn ongefilterd en slechts bij botteling van een heel klein beetje sulfiet voorzien. Echt natuurwijn en dat proef je! Wat een smaakbommen, geweldig.

Dan de allerbekendste sauvignon ter wereld, Sancerre.

Sébastien ploegt met paarden om de grond niet teveel te belasten.

Maar dan wel de Sancerre van Sébastien Riffault. Deze wijn valt zó uit de toon in dat dorp, dat het syndicaat meerdere keren heeft gedreigd zijn wijnen te degraderen naar Vin de France, want zo hoort een Sancerre niet te smaken!

Nou, als alle Sancerres naar die van Sébastien zouden smaken, zou er een heel nieuwe klandizie ontstaan. Want dit is zo bijzonder en geweldig. Je moet er wel even voor gaan zitten en jezelf instellen op iets nieuws, iets anders. De wijn verkleurt in je glas en de geur en smaak verhoudt zich tussen een berg gistende ciderappels en een explosie van nectar en de geur van .. tsja,.. proef maar!

De wijn heeft drie jaar op hout gelegen en nog bijna een jaar gerijpt op fles. 100% natuurwijn.

Ik heb al vaak geschreven over die heerlijke sauvignon uit de Bourgogne, die ene uitzondering op al het chardonnaygeweld, namelijk Saint-Bris. De wijnen uit dit stadje bij Chablis worden van oudsher van sauvignon gemaakt en dat blijft ook zo, want voor wijnen onder de naam Saint-Bris mag enkel en alleen sauvignon worden gebruikt. Hier knisperend frisse en mineralige topwijn van die o zo fijne druif! Van de beste wijnboer daar natuurlijk, Jean-Christopge Bersan.

Ik persoonlijk vind dit één van de lekkerste witte wijnen die er bestaat. Zuiver, fris, schoon en áf.

En dán!

Twee Zuid-Franse sauvignons! Jawel! Wie niet waagt die niet wint en wie niet open staat voor vernieuwingen kan geen wijnimporteur zijn.

Domaine Attilon, in de Rhônedelta bij Arles, ligt in de koele stroom van de Mistral die vanuit de Alpen door het Rhonedal naar zee waait. Als de druiven dan ook nog op een kalkrijke grond groeien, dan krijg je gewoon een heel lekkere wijn. Een wijn die niets te maken heeft met voorgaande sauvignons, maar wel lekker is. En, zeer uitzonderlijk, van wijngaarden die sinds 1983 biologisch zijn!

Domaine Attilon in de Camarque

Als laatste de “Hippocampus” van Domaine Les Charmettes van de broers Alcon. Zij maken onze huiswijn, maar ook een lijn net daarboven, net iets minder opbrengst, net iets langere lagering. Deze dus. U onthoudt meteen dat een zeepaardje een hippocampus is, wat wel goed overkomt op familiefeestjes. De wijngaarden van de familie Alcon, bij Agde, liggen aan het Bassin de Thau, waar die heerlijke oesters vandaan komen. Een lekkere frisse sauvignon, zonder al teveel tropisch fruit en dat soort onzin. Echt lekker en ongecompliceerd.

Zie hier zes totaal verschillende sauvignons.

Het wijnpakket kost deze maand met proefkorting €.75,00

Een dubbel pakket, kost met nóg meer korting €.144,-

Verzenden kost helaas geld.

Een enkel pakket versturen wij voor €.7,95 en een dubbel pakket voor €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page