top of page

Unieke wijn? Het bestaat!

Unieke wijn bestaat!

Bourgogne Côte Saint-Jacques.

Heel wat vakbroeders hebben het over unieke kansen en unieke wijnen.

In de krant staan unieke wijnaanbiedingen in unieke houten kisten met unieke prijzen van unieke wijnboeren. Allemaal marketing.

Doe ik daar aan mee? Alleen als iets uniek ís! Uniek, enig in zijn soort.

Je kan zeggen dat de gemeentes Saint-Bris en Bouzeron uniek zijn in Bourgogne, omdat daar witte wijn wordt gemaakt van een andere druif dan chardonnay (respectievelijk sauvignon en aligoté). Dat klopt, maar er zijn meerdere wijnboeren die die wijn maken, dus het zijn eerder uitzonderingen. In die uitzonderingen heb je natuurlijk uitzonderlijke wijnboeren die je zelfs uniek van karakter kunt noemen, maar dit dreigt te ontsporen in gewauwel.

Ik ga het nu over een unieke wijn hebben en over een wijn die bijna uniek is, want slechts drie wijnboeren maken de vin gris waar ik het zo over ga hebben.

Uniek is het in ieder geval, dat Wijnkoperij de Loods de enige is in Nederland die wijn heeft uit Joigny, de Bourgogne Cote Saint-Jacques. Waarom is er geen andere importeur op het idee gekomen? Al sla je me dood. Ik begrijp er niets van, want de wijnen van Alain Vignot zijn fantastisch! En de ondergrond van vuursteen op de Cote St-Jacques maakt zijn verschillende wijnen stuk voor stuk verrassend en gevaarlijk lekker.

Joigny ligt in het département en aan de rivier Yonne, ongeveer 30 kilometer boven Auxerre. Het is een mooi stadje, ommuurd en omgeven door de steile hellingen van de appellatie Bourgogne Cote Saint-Jacques, vernoemd naar de heilige Sint Jacobus.

Eerst de volstrekt unieke witte Bourgogne.

Alleen in Joigny en nergens anders in Bourgogne mag pinot blanc worden geteeld voor AOC Bourgogne. Waarom daar dan wel? Omdat dat historisch zo is gegroeid en de omdat het de wijnen hier in het uiterste noorden van Bourgogne een tikje lekker meegeeft wat tsja,.. uniek is.

De Bourgogne Cote Saint-Jacques blanc is gemaakt van 50% chardonnay, 40% pinot blanc en 10% pinot gris. De laatste druif vermelde ik net niet, omdat in de Cote d’Or redelijk wat rode wijn (pinot noir) wordt aangevuld met pinot gris (maximaal 10%). Dit weet bijna niemand, maar dat is wel zo. Het geeft wat extra fruit en verzacht de soms hinderlijke tannine in de wijn.

De witte St-Jacques is een echte uitzondering en uniek omdat Alain Vignot de enige is die zijn wijn zo maakt. Nergend anders wordt pinot blanc gebruikt en de gris wordt nooit in wit geassembleerd.

We hebben het hier over een pracht van een witte Bourgogne die vol, interessant en genadeloos lekker is. Hoe kan het toch zo zijn dat wij deze wijn nog niet in ons assortiment hadden, terwijl ik om de hoek van Joigny praktisch ben opgegroeid. Vooroordeel, beste lezers, niets meer dan dat. En ik vrees dat mijn collega-importeurs daar net zo over denken. Nou, volledig ten onrechte en het oude spreekwoord “wat van dichtbij komt is goed” gaat hier voor de volle 100% op!

Hiervan twee in het pakket.

De tweede witte wijn is de 100% chardonnay van Alain. Ik dacht aanvankelijk dat dit niet meer kon zijn dan een zwakke Chablis. Alles in die buurt barst van de kalk, dus dit moest ook wel een strakke en mineralige Bourgogne zijn, waar we al zal van hebben. Maar hé, daar ging ik even voorbij de samenstelling van de grond op de Cote. Vuursteen! Silex! Dit geeft de wijn een geweldige push en karakter. Verder liggen de wijngaarden héél stijl op het zuiden. Zó stijl zelfs, dat je de wijngaarden wel in leven moét houden (dwz, onkruid laten staan) omdat anders alles wegspoelt bij een flinke plensbui. De begroeiing houdt de aarde vast, dus van plat spuiten geen sprake.

Een hele, hele goede witte Bourgogne voor een heel nette prijs!

De derde wijn, daar gaat het een beetje om eigenlijk. Ooit van een rosé uit Bourgogne gehoord van 100% pinot gris? Pinot gris! U weet wel, waarmee in Noord Italië miljoenen flessen als pinot grigio voor de Nederlandse markt worden gevuld. Er wordt zelfs zoveel pinot grigio verkocht dat de wijngaarden het niet aankunnen…

Diezelfde druif, met een grijs-blauwe schil, wordt gebruikt in Joigny om “vin gris” van te maken. Dit is eigenlijk een soort rosé, maar dan van iets lichter gekleurde blauwe druiven als pinot gris.

Afgelopen maandag was ik bij de wijnboer en ja hoor. Wát een mooie kleur en wát een fijne geur! Geen alcoholdampen zoals bij veel rosé. Heel mooi ingetogen en na iedere slok wil je weer een nieuwe. De wijn is niet te droog, niet zoet (natuurlijk niet) en heel zuiver, prettig en nog belangrijker…het smaakt naar wijn. Nou ja, u moet maar proeven. Ik geloof niet dat er iemand is die deze wijn niét lekker zou vinden.

De vierde wijn is de buitengewoon lekkere Bourgogne Cote St-Jacques rouge. Een echt goede rode Bourgogne met veel fruit en karakter. Geen dunne wijn hoor, echt heel mooi vol en prettig drinkbaar. Als je deze wijn ruikt, weet je de rest van je leven wat pinot noir is. Hier wil ik mijn keldertje wel mee vol leggen. Heerlijk. We doen er twee van in het pakket.

Deze maand dus zes flessen van dezelfde wijnboer. Op 10 juli meegenomen met ons eigen busje en nog nooit in Nederland op de markt geweest.

Doen!

Dit pakket met 2 flessen Bourgogne Cote St-Jacques wit, 2 flessen Bourgogne Cote St-Jacques rood, 1 fles Bourgogne pinot gris en 1 fles Bougogne chardonnay, allemaal van Domaine Vignot, kost met proefkorting €.79,50

Een dubbel pakket, met 10% proefkorting kost dan €.152,00

Opsturen kost helaas geld. €.7,95 voor zes en €.13,00 voor twaalf flessen.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page