top of page

Vijf appellaties, één wijnboer. Dat kan alleen in Bourgogne!

In de wirwar van wijngeheimtaal hoor je regelmatig het woord appellatie.

Ik leg het even uit.

Een gemeente-appellatie is een afgeschermd gebied van een gemeente (bijvoorbeeld Chablis). Dit is het hoogst haalbare in wijnland. Als je wijnvelden hebt binnen een gemeente-appellatie zit je gebakken. Betekent dit dat daar altijd goede wijn wordt gemaakt? Nee. Er is vieze wijn, van slechte wijnboeren en er is goede wijn van boeren die hun best doen. Wat wel overeenkomt, zijn de wetten binnen de appellatie. Zo wordt bepaald welke druif of druiven mogen worden gebruikt, hoeveel er maximaal van een hectare grond af mag komen en waar binnen de gemeente druiven mogen worden geteeld. Het kan voorkomen, dat je binnen een appellatie wel suikerbiet mag verbouwen, maar geen wijn. Dan heb je pech.

Dan is er een bepaalde regio-appellatie, zoals Bourgogne Cotes d’Auxerre, of Cotes de Bordeaux. Dit is al heel sjiek, maar net iets minder beroemd als de gemeente-appellatie. Nog iets minder belangrijk is de gewone regio-appellatie, zoals kortweg (Appellation) Bourgogne (Controlée) of Bordeaux.

Als laatste heb je de Vin de France. Dat is een mooie, want daar kan je alles instoppen wat je wilt.

Heeft dit alles met kwaliteit te maken? Absoluut niet. Het is geografisch en agrarisch, verder niets. Het helpt wél. Je weet van tevoren van welke druif de wijn is gemaakt, wat de ondergrond is en waar deze vandaan komt.

De afmeting van een appellatie is heel verschillend. Je hebt appellaties van duizenden hectares en van nog niet eens één hectare.

Verder heb je nog een paar gekke uitzonderingen.

Eén daarvan is de AOC (Appellation d’Origine Controlée) Bourgogne Aligoté. Zo heet alle witte wijn van de aligoté druif uit de Bourgogne. (Behalve in het plaatsje Bouzeron, dat heet de wijn Bouzeron.)

Je hebt ook, zoals in Champagne, alleen de AOC Champagne, met toevoeging 1e cru en grand cru. Nou ja, zo zijn er meer uitzonderingen, maar globaal kan je zo een beetje zien hoe het zit.

Wat heeft dat nou te maken met de wijnen van deze maand?

In het proefpakket juni zitten zes verschillende appellaties van dezelfde wijnboer. Twee rode en vier witte wijnen. Is dat dus een hele grote wijnboer? Nee, de appellaties liggen héél dicht bij elkaar. Dat zie je vooral in Bourgogne.

Irancy vanuit de lucht met linksboven Cotes d’Auxerre en rechtsboven Saint-Bris. Chablis ligt dan net buiten de foto rechtsachter Saint-Bris.

De eerste rode wijn is een Irancy. Irancy is een klein stadje wat ook een klein dorp zou kunnen zijn. Heel klein dus. Maar wel voornaam. Een mooie kerk, schitterende huizen en een lange wijnbouwhistorie. We praten over Bourgogne, dus de wijn is gemaakt van pinot noir. Nu mag er in Irancy, behalve de pinot, maximaal 15% césar worden toegevoegd. Een heftig druifje die extra pit geeft aan de Irancy. Het hoeft niet, de toevoeging van césar en dat doet Jean-Christophe Bersan, de wijnboer van alle zes de wijnen deze maand, ook niet. Zonde, vindt ie. Zonde van zijn mooie pinot.

Een prachtwijn, een voorbeeld voor Bourgogne! Wat een fruit en die zweem van kersen die in een Irancy hoort te zitten. Kersen? Wijn wordt toch van druiven gemaakt? Jazeker, maar de gisten op de kersenbomen in Irancy komen ook in contact met de vergisting van de wijn. Volgens mij smaakt de wijn daardoor kersig.

De tweede rode is de Bourgogne Cotes d’Auxerre. Ook pinot noir, maar dan van de heuvel achter Irancy, met uitzicht op het stadje Saint-Bris en verderop de grote stad Auxerre. Het verschil proeven tussen deze twee is hartstikke leerzaam. Dit doet verschillend terroir met een druif. Zelfde wijnboer, zelfde druif, andere wijn. Lekker beetje koel drinken!

De derde wijn is een witte, de Bourgogne Aligoté. Vaak dun en zuur, van Bersan strakdroog met de zuiverste mineraliteit van het terroir van Chablis. Kalk! Slechte aligoté wordt aangelengd met creme de cassis, goede, zoals deze, drink je bij oesters, mosselen of als aperitief.

Een mooi stukje van de 5000 hectare (!) Chablis

De vierde wijn is de bekendste witte wijn ter wereld, waarvan de meeste niet geloven dat het chardonnay is.

Natuurlijk is het chardonnay, Chablis is Bourgogne! Ik heb al veel geschreven over Chablis. Er is heel veel van, de vraag blijft groot en de meeste Chablis is wel aardig. Echt goede Chablis koop je bij de juiste wijnboer. Er zijn er wel 300, dus dat is een hele klus om te gaan uitzoeken op vakantie. Ik zal een lijstje geven met de beste. De Moor, Raveneau, Dauvissat, Bersan, Pico & Race.

Dit is dus de Chablis van Bersan en die smaakt echt exact hoe een Chablis moet smaken. Niet vetter, niet zuurder, niet méér hout. Nee, precies zo.

De vijfde wijn is de enige witte Bourgogne met een gemeente-appellatie, naast Bouzeron, die niet van chardonnay is gemaakt. Nee,..hier groeit sauvignon blanc! Oorspronkelijk sauvignon gris, maar die wordt verdrongen door de blanc. Sauvignon van klei-kalk. Niet zo raar stuivend, maar juist heerlijk fris! Wijn voor altijd, atoomkelderwijn. Onze eigen huiswijn. Helaas is ie wat duur geworden. Weekend wijn dan maar.

Toen en nu in Saint-Bris, tegenover Domaine Bersan.

Nummer zes, de zesde Bourgogne appellatie van dit pakket, is de witte Bourgogne Cotes d’Auxerre. Van chardonnay natuurlijk, dat weten we nu. De wijngaard waar deze wijn vanaf komt, ligt een meter of tien buiten de gemeente-appellatie Chablis. Als je hem proeft begrijp je meteen waarom. Compleet andere wijn!

Domaine Bersan.

Zes Bourgognes, dat is een aanrader, dat heeft u niet snel in huis. Bourgogne is duur en schaars, wij proberen u niet het vel over de neus te trekken en zes voorbeeldige Bourgognes aan te bieden voor een nette prijs.

Allemaal biologisch en van de meest talentvolle wijnboer van deze streek. Bovendien een goede vriend. Mocht u eens in de buurt zijn, de ontvangst bij Bersan is altijd geweldig en ze hebben de mooiste kelders van heel Frankrijk.

Wel wat kopen hoor, als u tien wijnen heeft geproefd.

Dit pakket kost met proefkorting €.90,00

Een dubbel pakket gaat weg met 10% korting voor €.174,00

Helaas, versturen kost geld.

7,95 voor zes en 13,00 voor 12 flessen.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page