top of page

Moderne Fitou en nieuwe Brouilly!

De wijnen van april 2018

In de omgeving van Fitou is het zeker een maand eerder lente dan hier. Om dat te vieren worden bij Domaine Mamaruta de lentewijnen half maart gebotteld. De gekke rosé, de bubbelwijn, de “Razzia sur le Fitou” en de Tondeuses van 100% grenache.

Bij Chateau Cambon hadden ze ook een verrassing voor ons. Sinds wijnjaar 2016 worden er enkele percelen Brouilly verbouwd. Naast de “gewone” Cambon een verschrikkelijk lekkere aanvulling.

Eerst over Fitou, wat is dat ook alweer voor een wijn?

Fitou, een plaatsje tegen de Frans-Catalonische grens, is oeroud. De naam Fitou komt van Villa Fictorio. En die Fictorio woonde mooi hoor! Wat een uitzicht over de Middellandse zee hier, schitterend. Ook ver voor de Romeinen was hier bewoning. Ze gaan uit van ongeveer 3000 jaar voor Christus. In de tijd van Fictorio werd er in ieder geval wel al wijn gemaakt in deze regio.

Nicolaas Klei schreef in 2006 nog dat Fitou altijd herkenbaar is. Fitou is Fitou. In de twaalf tussenliggende jaren is er wel wat veranderd in de wijnbouw! Gekoelde vergistingskuipen, betere knowhow over hygiëne, massale selectie in wijngaarden et cetera.

Vroeger was Fitou krachtig en weerbarstig, maar bij Mamaruta is de wijn vrolijk, fruitig en vriendelijk.

De druifsoorten die gebruikt mogen worden voor Fitou zijn divers. Er moet grenache en carignan in zitten, maar er mag ook syrah, cinsault, lladoner pelut (!) en mourvedre bij. Zo kan je flink variëren in smaak.

De Razzia (verzameling) de Fitou, de verzameling van de beste druiven voor deze wijn, is echt zo’n wijn waarbij je verbaasd bent hoe snel een fles leeg kan zijn. Zo sappig en vol, mjammie!

Dan de Tondeuses, de wijn die is vernoemd naar de grazende Highlandkoeien tussen de wijnstokken. Dat zijn de tondeuses van de wijngaard! Ook dit, puur natuurwijn. Hierin enkel grenache, de vrolijke fruitgever die diepgang heeft en van simpele tot grootse wijnen kan voorbrengen. Bij deze groots en boers. Een beetje “stallerig”, maar niet overdreven.

Nummer drie is de gekke rosé, de Grain de Folie, gekkigheid!

Wie maakt er nou rosé van syrah? En wie besluit deze dan niet te filteren, geen sulfiet te gebruiken en het lelijkste etiket ter wereld op te plakken? Marc Castan van Mamaruta!

O jee en wat is die wijn gevaarlijk lekker. RoosVicé voor volwassenen.

Springlevende wijngaarden. Hier komt gezonde wijn vanaf!

Nummer vier is nog zo’n fles die je móet hebben geproefd. De Oracular, een champagne-achtige wijn van de druif muscat a petit grain. Echt net zo gemaakt als de bubbelwijn uit Reims, maar dan uit Fitou. Hergisting op fles. Ongefilterd, ongezwaveld en veel makkelijker te drinken dan de meeste bubbelwijnen. Laat de lente maar komen! Op alle etiketten van Mamaruta (lieveheersbeestje in het Roemeens..) staat “Vin Vivant!” levende wijn. Kiep m in een karaf of ontgas! Ontgassen? Duim op de open fles, even schudden en klaar.

Met kroonkurk!

Dan de beloofde nieuwe wijn van Chateau Cambon, de Brouilly. Net zo beroemd als Morgon en Fleurie, maar met een heel eigen karakter. Deze is echt Bourgogne-achtig. De vrolijkheid van gamay, maar met een fijne diepgang door het mooie terroir.

En natuurlijk nog een fles 2016 Chateau Cambon Beaujolais om de zes flessen compleet te maken.

Chateau Cambon is een domaine van Marie Lapierre, de weduwe van de beroemde Morgonboer Marcel,

en van Monsieur Chanudet. Wij importeren de wijnen al sinds 2004 en ze stellen nooit teleur! Dit is de perfecte Beaujolais, waarmee je hoge ogen gooit bij bezoek. Waarschijnlijk raden ze nooit waar de wijn vandaan komt.

Hieronder een foto van het “Chateau”.. we zijn hier niet in Bordeaux he, haha!

Dit Mamaruta-Cambon pakket kost met proefkorting €.76,50 en een dubbel pakket komt met 10% korting op €.145,50

Opsturen kost helaas geld, €.7,00 voor een enkel en €.13,00 voor een dubbel pakket.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page