top of page

Maart is wat waard!

De wijnen van maart 2018, uit Bray en Chinon.

Investeren in geluk, kan dat? Ja!

Deze zes flessen, of een meervoud hiervan, maken u behalve gezond en gelukkig, ook nog eens bofkont. De wijnen zijn zo schaars en gewild dat dit een buitenkans is om eens iets echt bijzonders in huis te halen.

Daar komen ze!

De appellatie Macon-Bray beslaat 12 hectaren. Uitzonderlijk klein dus. Hierop bewerken een aantal wijnboeren de velden en van die boeren kan er maar één de beste zijn. En dat is Sébastien Boisseau.

Nieuw in ons assortiment van Boisseau (het is jaarlijks afwachten wat er wordt toegewezen) zijn de Macon-Bray Ratatouille en de Macon-Bray Terre de Chazeux blanc. De derde die in het pakket zit, is de nieuwe jaargang Bourgogne Terre de Chazeux rouge.

De Romaanse bouwstijl van Cluny vind je langs de hele pelgrimsroute naar Santiago terug.

Het plaatsje Bray ligt na de afslag Tournus (waar je heel leuk kunt eten aan het water bij Les Jardins de la Saone) richting de wereldberoemde abdij van Cluny. De resten van de abdij moet u zeker eens gaan bekijken. Tot de bouw van de Sint Pieter in Rome stond hier de grootste kerk ter wereld. Helaas is deze grotendeels vernietigd in en na de Franse revolutie. Ook de bibliotheek ging in vlammen op.

De orde van benedictijnen had (en heeft) als motto “Ora et Labora”, bid en werk. Dit is wel toepasselijk op onze wijnboeren. Bidden dat hagel en vorst de druiven niet aantasten. Dit gebeurde wel bij veel domaines in 2016. Zo ook bij La Vigne mouton van Sébastien en Delphine Boisseau. Eén nacht te strenge vorst zorgde voor een oogst die weliswaar prachtig van kwaliteit, maar klein was. Gelukkig konden we wat kopen van de verschillende cuvées. Hieronder ook de “116”, Macon-Bray, van stokken uit 1900. Deze knoestige chardonnay van 116 jaar oud geeft nauwelijks fruit. Maar wat er groeit is zo krachtig en mooi. Door de wortels die meer dan 100 jaar de diepte ingaan komen smaakjes naar voren die tot nu toe geheel onbekend waren voor mij. Helaas voor u… deze 10 doosjes waren meteen uitverkocht.

Wat hebben we wel voor u?

Cuvée Ratatouille

1.Macon-Bray 2016 “Ratatouille”, gemaakt van pinot noir, gamay en wat chardonnay rose, of chardonnay gris. Een ondersoort die je nergens op Google zult vinden. Sébastien kwam wat planten chardonnay tegen met lichtblauw fruit. Deze heeft hij opgekweekt en inmiddels staat er een rijtje langs het veld bij Bray. De druif geeft onmiskenbaar iets extra’s aan deze wijn, die wij na proeven meteen in de top tien lekkerste rode Bourgognes hebben gezet.

De gamay komt van granieten bodem, de pinot en de chardonnay van kalkrijke klei.

2.Bourgogne Terre de Chazeux 2016, gemaakt van 100% pinot noir. Intense pinot, opgevoed op Frans eiken. De ondergrond in Chazeux bestaat uit mergel, klei en kalk. Een echt grote rode wijn die je kunt schenken aan vrolijke jongelingen en traditioneel ingestelde opa’s.

3.Twee flessen Macon-Bray van chardonnay. Witte Bourgogne is natuurlijk het summum. Sorry, goede witte Bourgogne, er is ook slechte.

Schenk de wijn in een karaf of gebruik grote glazen. Laat alle geuren en mineralen een plekje vinden en geniet van de vettigheid, de rijpheid en de frisheid van deze topper. Dit is echt een kanjer voor bij alle (Atlantische) vissoorten en bij platte Zeeuwse oesters.

Dan de wijnen van onze nieuwe vrienden uit Chinon.

Nou ja, uit het plaatsje met het beste terroir bij Chinon, Cravant les Coteaux. Ik zeg nu wel vrienden, maar van Domaine Jaulin-Plaisantin ken ik alleen Yves Plaisantin nog maar. Waar monsieur Jaulin uithangt, dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat Yves een wijnboer is, die het in zijn vingers heeft. Met alleen maar talent kom je er niet hoor. Yves heeft alle opleidingen gevolgd en stages doorlopen op wijngoederen die er toe doen. En niet alleen in Frankrijk. Ook daar kijkt men tegenwoordig over de grens. Ook fijn, het is een aardige vent.

Yves maakt verschillende cuvées, waaronder een witte Montlouis van chenin blanc. Deze lag alleen nog te bubbelen op vat, dus was nog niet aan bottelen toe. Ergens in juni komt ie wel deze kant op.

Wel hebben we de volgende twee wijnen van Jaulin-Plaisantin voor u:

Le Dolmen 2016, vin de France.

Gemaakt van 100% cabernet franc en dus zou je zeggen dat deze wijn Chinon mag heten. Ware het niet, dat 90% van de wijngaarden voor Le Dolmen was aangetast door de vorst in het late voorjaar van 2016. Omdat daardoor te weinig overbleef, heeft Yves druiven gekocht bij een bevriende wijnboer richting Bordeaux. Hij heeft zelf geoogst en de druiven in gekoelde transport naar de kelder in Chinon gebracht. Hier, met invloed van eigen gisten, is de wijn gemaakt en opgevoed. Maar omdat er dus druiven inzitten uit een andere streek, mag het geen Chinon heten dit jaar. Is de wijn gelukt? Dat dacht ik wel! Lekker sappig en vol.

Trouwens, Le Dolmen, een dolmen is een soort hunebed. Je ziet ze veel in Bretagne, net als die andere stenen, de menhirs.

In Cravant-les-Coteaux staat een grote dolmen, waar een huis tegenaan is gebouwd. Hier is de wijn naar vernoemd.

Chinon Les Hauts & Les Bas 2015.

Ook hier 100% cabernet franc natuurlijk. De mooiste druif uit het Loiredal. Vanaf dat ik begon met wijn drinken heeft cabernet franc me geïntrigeerd. Goed gemaakt is het een intense, fruitige en ietwat stalige wijn. Heel herkenbaar ook. De cabernet heeft vijanden en aanbidders. Echte wijnfreaks zijn altijd aanbidders. Beginnende wijndrinkers moeten vaak een beetje wennen. Ik vind het een complete wijn. Fris en vol. Mineraal en zacht. Boers en verfijnd. Een fles vol tegenstellingen dus. Heerlijk!

Ook op deze fles een leuk contra-etiket, waar goede informatie op staat. Les Hauts, de hooggelegen wijngaarden met een ondergrond van klei en vuursteen, geven de wijn rijkheid en mineraliteit. Les Bas, de laaggelegen wijnvelden, met een ondergrond van kiezel (aangevoerd door de Vienne vanuit het Centraal Massief) geven de wijn fruitigheid en ronding.

Deze Chinon is de beste die ik ooit heb geproefd.

Deze zes flessen, vier uit Bourgogne en twee uit Loire, kosten met proefpakketkorting €.93,00

Een dubbel pakket kost met extra korting €.177,50

Verzenden kost helaas geld. €.7,00 voor zes en €.13,00 voor 12 flessen.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page