top of page

Rhone zuid, bijna altijd lekker

Proefpakket Wijnkoperij de Loods, februari 2018

Rhône wijnen.

Van “oké” tot onwaarschijnlijk goed. Heel soms erg slecht.

De Rhônewijnen liggen in twee verschillende gebieden. De noordelijke Rhône is een smalle strook recht onder Lyon, met zeer steile hellingen. Hier wordt terrasbouw toegepast. Alle rode wijnen uit dit gebied worden gemaakt van één druif, syrah. En nee, dit heeft niets met een plaats in Perzië (Shiraz) te maken, waar veel “wijnboeken” over verhalen.

Vorige week had ik het nog met Bourgogne-adept Miekel Corsten (wijnuitbourgogne.com) over de repeterende fouten in wijnboeken en columns. Met leest iets, neemt het over als waar en plaatst dat vervolgens weer in een stukje tekst. Ik leerde ooit ook van iemand, dat de druif syrah met de kruistochten mee terug was genomen uit de plaats Shiraz in Iran (Perzië). Alleen heb ik toen wel even de atlas gepakt en daaruit bleek dat als het verhaal waar was, de heren kruisridders wel heel erg ver waren afgedwaald van hun doel. (hemelsbreed 1673 kilometer). Dat is een heel end, te paard. Heen en terug. Voor een paar druiven.

Landschap net buiten Shiraz, Iran

Nee, de syrah komt gewoon echt uit het Rhônedal. En dat proef je! Een goede St Joseph of (Crozes)-Hermitage is belachelijk lekker. Een héél goede is een echte smaakovergang van Bourgogne-Beaujolais, naar het zuiden.

Wit in het noorden wordt gemaakt van viognier (Condrieu), roussane en marsanne.

Maarrrr, wij gaan het helemaal niet over de noordelijke Rhône hebben hier, we dalen af op de kaart richting Avignon.

Hier in het zuiden worden wijnen gemaakt die, de titel zegt het al, vaak lekker zijn, soms geweldig en echt maar heel soms heel erg slecht.

Het klimaat en terroir hier is zó vreselijk goed om wijn te verbouwen, dat het echt knap is hier nog iets te verpesten. De Mistral zorgt voor droge wind uit het noorden, waardoor schimmels en enge beestjes weinig kans krijgen. De overvloedige zon met warme zomers met nauwelijks regen, zorgen voor een optimale suikervorming. Er zijn plekken waar bijna alleen een druif het nog redt, omdat die wortels wèl door graniet en kiezel groeien. En de druifsoorten die worden gebruikt zijn oersterk en daardoor resistent.

Kiezelgrond

Natuurlijk worden er dunne wijnen gemaakt door overproductie, saaie wijnen gemaakt door toevoegingen die eerder thuis horen in chemische snoepjes. Maar door de bank genomen zit het best snor hier.

Wijnstokken op graniet

Maar best oké en best lekker, daarmee kom je niet in De Loods te liggen!

De volgende wijnen hebben elk een typisch karakter voor deze streek en zijn verschillend van druifsamenstelling. Dat maakt dit pakket ook een goede of hernieuwde kennismaking met Rhônewijnen. Ga eens naar deze streek, bezoek de wijnboeren. Over het algemeen vinden ze dat hartstikke leuk (wel wat kopen na 12 wijnen geproefd te hebben..).

Je zult zien dat er erg veel wijnboeren biologisch werken. Dat is in dit gebied ook het minst moeilijk van alle andere gebieden (zie verklaring hiervoor over klimaat).

De druifsoorten hier lijken eindeloos veel. De meest voorkomende voor rood zijn grenache, syrah, mourvedre en cinsault. Wit wordt vaak gemaakt van roussane, grenache blanc, muscat-a-petit-grains, clairette en viognier.

De appellaties zijn bekende namen als Chateauneuf-du-Pape en een hele rits Rhône Villages als Cairanne, Gigondas, Vacqueyras, Costieres de Nîmes etc.

We beginnen met twee witte wijnen:

Domaine de Pierredon is één van de tien samenwerkende domaines van Les Vignerons d’Estézargues. Deze tien domaines zijn verenigd om apparatuur te delen en de verkoop samen te regelen. Niet een traditionele vorm van coöperatie dus, waar alle druiven bij elkaar worden gemikt en er één massawijn van wordt gemaakt, al dan niet in verschillende cru’s. Nee, hier worden de wijnen van ieder domaine apart gemaakt door de wijnboeren zelf. Ook werken zij biologisch en zijn zelfs lid van de club Les Vins Naturels.

Deze witte van de Pierredon, is gemaakt van viognier en is niet gefilterd. Vaak zijn wijnen van deze druif erg bloemig, maar hierin zit nou juist ook de door ons zo gewaardeerde mineraliteit. Een soort droomwijn voor bij kreeft. Maar ja, wat heeft u aan zo’n eet-advies als de kans dat u nou stomtoevallig kreeft in huis hebt wel heel erg klein is. Om te onthouden dan maar. Deze witte is uitstekend bij kip, salades met gerookte eendenborst en bij vis in een vette saus.

De tweede witte is van onze vriend Frédéric Dorthe. Trouwe lezers zijn hem al eerder tegengekomen, maar deze witte Rhône is nou echt zo’n perfect voorbeeld van een roussane. Er zit ook wat viognier en clairette bij, dat maakt de wijn wat vettiger, wat zachter. Een echte terroirwijn, deze. Je proeft de stenen (klinkt raar) waar de stokken op groeien.

Kalfsribeye in de pan en smullen maar! Ook bij harde kaas uit de Alpen.

Dan de vier rode wijnen van deze maand.

Nîmes, schitterend!

Costieres de Nimes is echt een soort supermarktnachtmerrie uit de jaren 70. Wat een bulk wijn van twijfelachtige kwaliteit kwam daar vandaan! Lekker goedkoop en lekker veel wijn voor dat geld. Maar ze zijn beter geworden, die wijnboeren daar. En er is een hoop gerooid. De plekken waar eigenlijk geen druiven hadden moeten staan, worden nu voor andere planten gebruikt en wat er wel staat zorgt voor (heel) stevige en karaktervolle wijn. Mits…en dat geldt weer voor alle wijnen, het wordt verbouwd en gemaakt door een goede wijnboer. Als je geen kaas kunt maken, wordt het zelfs met de beste melk niets.

De Costieres, van domaine de Périllière, is van 70% syrah en 30% grenache . Ook dit domaine zit bij de wijnboeren van Estézarguez. Een garantie voor kwaliteit!

Dan de Cuvée des Galets. Zonder enige discussie de beste prijs-kwaliteit wijn op aarde. Wat een heerlijk glas goede rode Rhône is dit. Echt perfecte combinatie van ook weer syrah en grenache, maar dan met omgekeerde percentages. Heerlijk soepel door de grenache en toch dat beetje “Rhone-pit” door de syrah.

Als derde rode een echt hele leuke. Les Grandes Vignes uit Estézargues, gemaakt van 100% cinsault! Ik kende nog maar één andere wijn van een wijnboer die echt helemaal van deze druif wordt gemaakt. Verrassend lichtvoetig en fris. Gevaarlijke fles, want zó leeg! Echt een wijn waar je nooit genoeg van hebt liggen. En vergis je niet, met aandacht geproefd is het zeker geen alledaagse wijn. Heel bijzonder.

Als vierde rode wijn kan ik het niet laten één van de grootste, mooiste en beste Rhônes bij het pakket februari te doen. De Cotes-du-Rhône Lieu-dit-Clavin 2014 van domaine de la Vieille Julienne. De meest perfecte combinatie van grenache (plm. 85%) en syrah. Hier staan de stokken door elkaar en wordt er in één keer geoogst. Dit zorgt dus voor een “marriage” en niet voor een assemblage. Dit kan alleen als je de druiven zó goed verzorgt, dat ze tegelijkertijd rijp zijn. De wijn ligt 3 jaar op hout voordat deze wordt gebotteld. Meesterlijk!

Dit pakket met lekkers uit de Rhône kost, inclusief korting €.65,50

Een dubbel pakket, met twaalf flessen komt, met nog meer korting, op €.125,00

Verzenden kost helaas geld. Een enkel pakket versturen wij per DPD voor 7,- en een dubbel pakket voor 13,-

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page