top of page

Het grote ongelijk,...of niet?

De wijnen van januari 2018

Wat ben ik blij dat ik ongelijk kan hebben!

Mijn stellige mening over chardonnay en pinot noir heeft een deukje gekregen. Nou ja, een deuk!

Ik blijf erbij dat het vrijwel onmogelijk is om lekkere chardonnay en pinot noir te maken onder Lyon. De knoppen komen daar in het warme klimaat te vroeg uit, de druiven gaan eerder rijpen en krijgen veel te vroeg veel teveel suikers. Daar komt bij, dat de broodnodige kalkrijke grond voor deze druiven veelal ontbreekt in het zuiden.

Het gevolg is dat de chardonnay ronduit vies wordt. Waardoor men zegt: “anything but chardonnay”. Pinot noir kan al helemaal niet tegen al die zon, palmbomen en strand. Dat arme fragiele en delicate besje wil zijn finesse achterlaten in Champagne en Bourgogne, niet aan de Cote d’Azur, tussen al die (kracht) patsers.

Chadonnay groeit overal, dat is het punt niet. Zet een chardonnay op je balkon, in Siberië of op Bali, groeien doet ie wel. Je kunt hem dus uitstekend gebruiken om huiswijn-achtige wijnen van te maken in de Languedoc. Pinot noir daarentegen, is vreselijk lastig te verbouwen, dus die zie je niet terug per glas in het (eet)- café of restaurant. Te duur, want meestal uit Bourgogne.

Goed, met deze stelling heb ik mijn gelijk bewezen.

Nu mijn ongelijk.

Door de misoogsten van 2016 en 2017 in Bourgogne ben ik zoek gegaan naar lekkere chardonnay en pinot uit andere streken dan Bourgogne. In het Loire-dal vind je die wel, maar ik wilde iets goedkopers.

Lastig verlanglijstje: het moet biologisch zijn, het moet mineralig zijn, het moet niet bombastisch zijn, maar juist elegant. Alsof je een goede Bourgogne zoekt in het diepe zuiden. Onmogelijk. Gelukkig hebben we internet en wijnboeren die met elkaar praten en mij dan weer berichten sturen. Zo kwam ik op een domaine in Bouches-du-Rhône, vlakbij Arles. Wacht even,… onze huiswijn van Isle Saint-Pierre komt daar vandaan! Even de familie Henri bellen. “Jawel! Domaine Attilon, die kennen wij heel goed! Dat zijn praktisch onze buren, 8 kilometer verderop!” Bizar. Stap twee na het vinden van een beoogd domaine is het laten opsturen van proefflessen. Proeven doen we eerst thuis.

Nadat (inmiddels een maand later) de flessen waren gearriveerd, hebben we het hele gamma geproefd en toen gebeurde het. Ik bleek ongelijk te hebben. Het kan wel, goede en lekkere wijn van Bourgognedruiven uit het zuiden!

Hoe komt dit?

Hier krijg ik weer een beetje gelijk:

Domaine Attilon

De wijngaarden (90 hectares groot!) van domaine Attilon liggen op een zand-kalklaag, met een diepe kiezelondergrond. De sterke Mistralstroom, de koude en droge wind vanuit de Alpen, die door het Rhône dal waait, bereikt hier zijn hoogtepunt. Hierdoor krijgen insecten en schimmels geen kans de druiven aan te tasten.

Er is wel veel zon, maar ook weinig regen. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan kwalitatief goede druiven, schone wijngaarden en genoeg verkoeling. Door het gebrek aan regen wortelen de wijnstokken diep, zodat er voldoende mineralen in de wijn komen. Tenslotte, om ons nog een zetje te geven, werken ze bij het wijnbedrijf al sinds 1983 biologisch. Dit laatste is echt buitengewoon.

Of ze mooi wonen bij Attilon? Mwoa

De wijnen!

Voor pinot noir en chardonnay hebben ze twee lijnen. De Ailleurs en de Ambition. Bij de eerste zijn de wijnen wat voller en bloemiger. De Ambition komt van de beste percelen en is wat eleganter.

De pinot van Ailleurs heeft wel wat van een Elzasser, de pinot van Ambition neigt meer naar Bourgogne. Bij dit laatste moet ik oppassen, want reclames uit de krant met “net een Meursault!” bij een chardonnay uit Argentinië of “de keldermeester van Lafitte heeft meegekeken” bij een merlot uit Chili maken mij altijd heel droevig. Klimaat en terroir zijn niet te kopiëren, dus de Ambition is niet “net een grote rode Bourgogne!” , maar de gelijkenis is er wel. Iets kruidiger, iets peperiger, maar vooral gewoon erg goed gemaakt en heel erg lekker. Prijs-kwaliteit een dikke tien!

En wat een leuke etiketten hebben de Ambition wijnen! We zitten hier in de Camargue, flamingoland!

Naast de pinots en de chardo’s hebben we ook wat sauvignon gekocht. Een fijn, bloemige en niet te stuivende rijke witte wijn voor bij van alles. Maar wel iets met een beetje smaak. Gekruide vis en gemengde salades. Ook lekker bij een stukje jonge kaas.

Tenslotte onze eerste en enige wijn gemaakt van de druif van lichte zeden,…

Merlot.

Ik kan er niets mee, met merlot. Het is een beginnersdruif. Makkelijk en zoet, vol en prettig, sappig en fruitig. Grenache heeft dat ook wel, maar daar komen véél spannender wijnen vanaf.

Maar ja, je kan ook wel eens ongelijk hebben..

Lekkere merlot hoor!

Dit proefpakket, met 1 fles Ailleurs chardonnay, 1 fles Ailleurs pinot noir, 1 fles Ambition chardonnay, 1 fles Ambition pinot noir, 1 fles sauvignon en een fles merlot kost, inclusief korting:

€. 56,50 voor een enkel,

€.107,50 voor een dubbel pakket.

Versturen kost helaas geld.

Een enkel pakket versturen wij voor €.7,- en een dubbel pakket voor €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page