top of page

Alle-laaien-los kerstwijnen!

(Kerst)Wijnrecept voor 4 tot 6 personen.

Men neme:

1 Fles Champagne 1e cru, Domaine Nicolas Maillart

1 Fles Saint-Bris Mont Ambrasée 2015, Domaine Bersan

1 Fles Chablis Les Ouches 2015, Domaine Bersan

1 Fles Bourgogne Garance 2015, Domaine Montanet-Thoden

1 Fles Chateauneuf-du-Pape 2014, Domaine Daumen

1 Fles Ratafia de Champagne, Domaine Nicolas Maillart

Welke wijn moet nou bij welk gerecht? Wat is de beste volgorde? Pakken we die vergeten flessen Bordeaux uit een oud kerstpakket, waarvan de etiketten meer zeggen dan de wijn?

Het blijft lastig allemaal.

Restaurants met goede koks hebben vaak sommeliers in dienst, die u het allemaal perfect kunnen uitleggen. Maar hoe moet dat nou thuis?

Geloof me, het is echt niet zo ingewikkeld allemaal.

We beginnen meestal met wat hapjes vooraf en iedereen is blij elkaar weer te zien. Het belooft weer een aardig eetfestijn te worden, ondanks alle ideeën vooraf om het iets rustiger aan te doen.

Hierbij schenkt u een brandschone, perfecte Champagne 1e cru van Maillart.

De Champagne is (eetlust)- opwekkend, neutraliseert vettigheid en tovert een glimlach op de lippen. Dit is een goed begin! Pak even uit met uw kennis over het maken van deze bubbelwijn. Let op!

Nadat de druiven handmatig zijn geplukt, worden deze geperst. Witte en blauwe druiven, hup de pers in. De pinot noir en de pinot meunier geven daardoor wit sap, samen met de chardonnay. De kleur zit in de schilletjes en deze geven door de directe persing geen kleur af.

Nu wordt er wijn gemaakt, waarbij het alcoholpercentage zo rond de 9,5% komt te liggen. De wijn gaat in flessen met een beetje gist en suiker en dan afgesloten met een kroonkurk. De gist en suiker maken samen alcohol en,.. koolzuur! De koolzuur kan er niet uit, de alcohol mag er niet uit.

Als het mengsel is uitgegist, blijven de dode gistcellen in de fles. Deze wordt nu weggelegd, zolang als je wilt. Als je richting eindfase gaat, dan zet je de fles ondersteboven in een daartoe bestemd houten rek, een “pupitre”. Elke dag de fles een kwartslag draaien, totdat de dode gistcellen helemaal in de hals van de fles zijn verzameld. Dan bevries je met stikstof die hals, slaat de kroonkurk van de fles en zo knalt de verzamelde bevroren gistprut eruit. Nu een klein beetje likeur van het huis erin, naar gelang het droog of zoet moet worden, Champagnekurk erop en klaar. Na dit proces wordt de Champagne niet beter dan ie is. Als je de fles langer op gist laat liggen, dus er nog geen Champagne van maakt, kan de wijn zich heel mooi ontwikkelen.

Achterop de fles Maillart staat precies het percentage druifsoorten, het deel oudere jaargangen, hoeveel op eikenhout en hoeveel suikers per liter. Unieke informatie, omdat de meeste huizen niet teveel kwijt willen over wat er nu echt in de fles zit. Vaak heel bedroevend namelijk.

Deze Maillart? Absolute top Champagne!

Na de eerste hapjes is het tijd voor het eerste gerecht.

Dit kan het best een koud visgerecht of iets vegetarisch zijn. Iets lichts in elk geval. Oesters? Graag! Wel vlees? Snij een mooie carpaccio. Koop een heel lekker ingrediënt en maak daar iets simpels van. Houd de smaak de smaak. Dus koopt u gerookte zalm? Dan bij de visboer iets wat niet verpakt is. Liever wat minder per persoon dan veel en vies.

Hierbij schenken wij dit jaar Saint Bris Mont Ambrasée. De echt allerbeste Saint Bris die er te krijgen is. Deze witte Bourgogne is als uitzondering niet van chardonnay, maar van sauvignon gemaakt.

De gewone Saint Bris was uitverkocht bij Bersan. Dit is zijn top cuvée. Mont Ambrasée, de heuvel omarmd door de zon.

U bent geen sauvignon liefhebber? Nou, nu wel. Dit is wel lekker. Heel lekker.

We zijn nog steeds op de frisse tour en dat moet ook, wil je de avond prettig doorkomen.

Kelders van Bersan in Saint-Bris

Dus gaan we door naar het tussengerecht.

Dit wordt een warm gerechtje.

Kan zijn kreeftensoep zijn (kant en klaar uit pot of blik van een goed Bretons merk, opgeleukt met wat Hollandse garnaaltjes) of een verse Sint Jacobsschelp, gegratineerd met een beetje kaas, room, knoflook en lente-ui.

Een klein stukje tarbot of griet met heel fijn gesneden prei, dat mag ook.

Wat u ook kiest te maken, de Chablis “Les Ouches” gaat er bij smaken, en goed ook!

Deze Chablis, van één enkele wijngaard (Les Ouches), is van al die Chablis op de markt nu eens een echt lekkere. Als je deze proeft, weet je waarom de wijnen uit dit stadje zo beroemd zijn geworden. U lust geen Chablis? U lust geen chardonnay?

Deze wel!

We moeten door, wacht niet te lang tussen de gangen.

Het tweede tussengerecht, vlees, is een mooi moment van uw zes gangen menu.

Hou alvast rekening met de piece. Het zal in ieder geval behoorlijk machtig zijn, dus dit tussengerecht mag wat zuurtjes hebben en wat hartig zijn.

Een salade met gekonfijte stukjes eend of -gevogeltemaagjes. Een half dozijn wijngaardslakken kan ook, met citroen-knoflookboter. Een stukje rundertong met zure saus,..

We schenken de Bourgogne Garance van Montanet-Thoden. Eén en al pinot noir elegantie met alle smaakjes van wat de natuur rond Vézelay te bieden heeft. We drinken opwaarts, dus worden niet dronken!

Van dit veld komt de Bourgogne Garance!

Nu het gerecht waarvoor alles uit de kast wordt getrokken. Wordt dit een ossenhaas, of is het ree? Hert of eend? Haas of wild zwijn? Of komt er een kalkoen op tafel?

Vaak met een aantal bijgerechten omdat het feest is. Pak uit! Maar verdoe uw tijd niet met allerlei pureetjes van kastanjes, compotes van cranberries en ander gedoe.

Eet de piece zo zuiver mogelijk. Een beetje gebakken verse groentes erbij. Niet teveel sauzen en kruiden. Allemaal niet nodig als u iets echt moois in huis haalt.

Of we daar dan een belachelijk goede wijn bij drinken?

Jazeker! De Chateauneuf-du-Pape van monsieur Daumen. Biodynamisch en waanzinnig goed gemaakt van vrijwel geheel grenache. De naam van de wijn is net zo bekend als Chablis, met evenveel miskopen. De goede, deze dus, is echt een dijk van een wijn!

Fromage!

Koop een paar goede stukjes kaas bij de kaasboer. Vergeet niet dat wij in Nederland fantastische kazen maken, die mogen er echt wel bij!

Zet de restjes wijn op een rij en laat iedereen kiezen tussen de verschillende soorten wit en rood. Wit gaat eigenlijk beter bij kaas, maar in ons collectieve geheugen staat rood geschreven.

Advies? De Saint Bris bij geit, Chablis bij Brie, Chaource en Camembert, Bourgogne Garance bij Tomme de Savoie en Hollands, Chateauneuf bij Cabrales, Roquefort en ander blauws.

Nu het toetje! Mag je niet zeggen van veel koks. Dessert, nagerecht, .. toetje!

Dit kost meestal de langste tijd om te maken, geeft het meeste rommel, is vaak onbegaand terrein.

En het erge,… het is het snelste op.

Maar om een dessert echt tot zijn recht te laten komen, schenken we er een glaasje ratafia bij. Puur pinot noir-sap, aangevuld met Fine de la Marne tot 18% alcohol. Zo vergisten de natuurlijke suikers niet en is de dessertwijn daar. Niet van die enge plak uit Montbazillac, maar een wijd verspreid palet aan smaken uit de Champagnestreek.

En nu naar bed.

Dit pakket met enkel toppers kost, inclusief korting €.129,00

Een dubbel pakket komt met 10% korting op €.246,00

Helaas kost verzenden geld.

Een enkel pakket versturen wij voor €.6,95 en een dubbel pakket voor €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page