top of page

Kardinale wijn en Sint Marcel.

Wijnpakket november 2017

Sint Marcel, de kardinaal van Bernis en kasteelwijn…

Eerst gaan we naar het stadje waar alle wijnen van deze maand vandaan komen,

Saint-Marcel d’Ardèche.

De regelmatige lezers van mijn stukjes weten inmiddels wel, dat ik bij iedere plaats die vernoemd is naar een heilige, wil weten wie dat nou was.

Sint Marcel was lastig te vinden. Nou ja, niet lastig, maar er zijn er wel acht in het grote Heiligenboek. Dan is het een kwestie van wegstrepen. De heilige Marcellus van Tanger? Streep erdoor. Marcellus van Perge? Onmogelijk. Marcel van Tarantaise, of die van Saint-Dié? Mogelijk!

Het verhaal van Paus Marcellus vond ik wel mooi. Is hij het misschien? Helaas, ook niet!

De VVV van Saint-Marcel bracht uitkomst. Volgens een in de kerk aanwezige hagiografische tekst (beschrijving van het leven van Heiligen) gaat het hier om de in 177 gestorven Marcellus, martelaar. Deze Marcel verkondigde het geloof in de Rhône vallei, maar werd gevangen genomen door de troepen van keizer Marcus Aurelius Antonius. Na te zijn ontsnapt werd hij weer gevangen en tot aan zijn middel ingegraven in de aarde. Na drie dagen stierf hij, zonder zijn geloof te hebben afgezworen. Na dit soort ontberingen mag er best een stadje naar je worden vernoemd.

In het oeroude kerkje zijn, naast afbeeldingen van Marcel, ook veel verwijzingen naar de wijnbouw in vroeger tijden te vinden.

Het terroir rond St. Marcel is bijzonder. Het onderscheidt zich in veel verschillende gesteenten. De ligging, precies in de stroom van de droge Mistral, zorgt voor mooie droge wijngaarden waar niet gespoten hoeft te worden. Nooit schimmel, nooit rot. De perfecte plek voor wijnbouw.

Frédéric Dorthe komt uit een familie die al generaties lang wijn maakt bij dit mooie plaatsje. Een beetje een dandy. Zeer bedreven in kookkunst aan het mooiste fornuis dat is ooit heb gezien. Bovendien een aardige jongen om mee op stap te gaan.

Qua kennis en talent hoort hij zeker bij de beste wijnboeren die wij kennen.

Zijn huis lijkt wel een kasteeltje met schitterende meubels. Ergens is een link met de eigenaars van het chateau van St. Marcel. Hier woonde ooit kardinaal de Bernis, Francois-Joachim de Pierre, Cardinal de Bernis.

Hoe dat familieverband nou precies in elkaar zit weet ik niet. Daar is hij wat vaag over. Maar een deel van de top cuvée van Frédéric, ligt hier wel in de kelder te rijpen op barriques. Een ander deel ligt als proef in de wereldberoemde grotten van St. Marcel. Deze 46 kilometer lange grot heeft een constante temperatuur van 14 graden. Als over tien jaar blijkt dat de wijnen uit de grot nóg beter zijn dan die uit de kelder van het kasteel, wordt dat de definitieve “rustplaats”.

Deze wijn, van 100% grenache, heet ook Le Cardinal. Eén van de meest geconcentreerde wijnen die ik ooit heb geproefd. Zó heftig zelfs, dat toen ik hem voor het eerst proefde om negen uur ’s ochtends, ik even een rondje ben gaan lopen voor wat frisse lucht. Dus, geen ontbijtwijn, die Cardinal!

Wat wel? Een grandioze krachtpatser van lage opbrengst (30hl/ha) met 36 maanden lagering op eiken. Wauw!

Het hele domaine du Chapitre meet 30 hectare. Dat is een flinke lap met veel druiven. Maakt hij daar allemaal zelf wijn van? Absoluut niet. Alleen van de mooiste percelen maakt hij zelf wijn, voor zijn plezier. Vandaar ook de cuvée “Mon Bon Plaisir” in het pakket. Ongeveer 80% van de druiven verkoopt hij aan een vooraanstaande wijnboer in de buurt, die hem direct na de oogst uitbetaalt per kilo. Van de overige 20% maakt hij dus zelf wijn En wát voor een wijn!

De witte wijn Exsultate (vrolijk gejubel) komt van kalksteen en zand. Schrale grond, beplant met roussanne en muscat a petit grains. Per hectare oogst hij door lage plantdichtheid en strenge snoei 30 hectoliter.

Het gevolg is een wijn met vrolijk karakter, vol zwoele smaakjes van de muscat en diepgang van roussanne. Een wijn die verrast. Fris is, maar ook perfect te combineren is met pasta’s, kazen in alle soorten, kreeft en wit vlees. Een voorbeeld voor witte Rhônes, die lang onderdrukt zijn door veel te veel rode aanplant. Inmiddels wordt er rood gerooid om plaats te maken voor die mooie witte druifsoorten als viognier, marsanne, roussanne, grenache blanc en nog wat andere inheemse druifsoorten.

Van een perceel op klei-kalk met de typische ronde kiezels van de Rhône, die ook ’s avonds de warmte lekker vasthouden, een Cotes du Rhône van voornamelijk grenache en een beetje syrah voor de “pit”. Een heerlijk zuivere smak-smak wijn voor bij charcuterie, biefstuk of spaghetti bolognaise. Wat is Rhône toch goed en lekker als het met aandacht gemaakt is!

Deze maand in het pakket:

2 flessen witte Rhône “Exsultate”

1 fles “Le Cardinal”

2 flessen Cotes du Rhône

1 fles Coteaux de l’Ardèche, Mon bon Plaisir

Deze maand kost het pakket €.70,00, inclusief 5% korting

Een dubbel pakket met 10% korting komt dan op €.134,00

Verzenden kost helaas geld.

Een enkel pakket versturen met DPD kost €.6,95

Een dubbel pakket €.13,00

Volgende maand het “alle laaien los” december pakket, met Champagne, Crémant, Chateauneuf en Bourgogne!

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page