top of page

Over de beste sauvignons, koninklijke wijnen en een Rhône die niet gemengd, maar getrouwd is.

Wijnen bij de grootgrutter zijn ieder jaar hetzelfde. De wijnen hebben een vaste plek, vaste prijs en mogen niet te afwijkend zijn. Dit is prima natuurlijk. Een bedrijf als AH moet ook weten dat een producent het aankan om ieder jaar een gigantische sloot wijn te leveren van vaste kwaliteit.

Het afkraken van supermarktwijn heeft ook weinig zin. Het is een heel ander product dan de wijnen van kleine wijnboeren.

Wij kiezen wijnen uit bij boeren die geheel natuurlijk werken. Bij ons is het een voorwaarde dat er geen toevoegingen als gist of enzymen in de wijn zitten. Ook het klaren met dierlijke producten en het (teveel) gebruik van sulfiet is bij “onze” wijnen uitgesloten.

De boeren die zo natuurlijk werken nemen een grote verantwoordelijkheid. Ze zijn namelijk veel meer dan hun grote broers afhankelijk van het weer. Als in een slecht jaar de suikers maar heel langzaam toenemen in de druif, zal de natuurlijke wijnboer moeten wachten. Hij voegt namelijk niets toe, dus ook geen suiker om het gewenste alcoholpercentage te halen. Dus hij wacht op de septemberzon, en wacht, en wacht… Maar hij moet ook zorgen dat de oogst binnen is, voordat er hagelstormen losbarsten! Bij de wijnboeren met wie wij werken wordt er geoogst en op een tafel worden alleen de rijpe druiven uitgezocht, die genoeg suikers hebben, om wijn van te maken. Dit gebeurt op de “table de tri”.

Zo wordt van een slecht jaar, goede wijn gemaakt. Maar,.. wel heel erg weinig!

De wijnjaren zijn onderling zeer verschillend. De wijn zelf is ieder jaar wel heel lekker, maar het ene jaar wel net even iets rijper, of mineraliger, of wat zoetiger. Soms moet een jaar wat langer liggen, soms is de wijn meteen op dronk.

Dit kunnen wij allemaal prima uitleggen en juist waarderen. Bij de supermarkt kan dit niet en daarom is het fijn dat er winkels zijn als de onze.

Hoe kom ik hierop? O ja. Omdat wij iedere maand zes wijnen uitzoeken voor een wijnpakket, raakt de wijn wel een keertje op. Dan komt dezelfde wijn terug in een nieuw pakket. Dezelfde? Nee hoor, een nieuw jaar, een langere rijping, een fles is nooit hetzelfde.

In dit pakket zit een 2014 Sancerre van Sébastien Riffault. Deze wijn (de ’15 en ’16 liggen nog op barriques) heeft zich zo goed ontwikkeld, dat u deze gewoon moet proeven en drinken. Wat een klasse! En wat een verschil met al die andere wijnen uit dit stadje. Vaak zijn deze een beetje dun en zuur, soms lekker fris en fijn en heel, heel af en toe goddelijk. Maar dat moet ie wel van Riffault of Cotat zijn, de enige twee die er echt toe doen. Smaken verschillen, maar als je deze wijn goed voorbereid behandelt, echt even de tijd neemt om de smaken te ruiken en te proeven… dan moet je ten minste erkennen, dat het heel bijzonder is.

Hier zie je Sébastien zijn wijngaarden ploegen met één van zijn twee paarden. Deze manier van werken (het paard belast de grond veel minder zwaar dan een tractor) zie je alleen bij wijnboeren die echt alles doen om de kwaliteit te verhogen. Goede wijn maken gebeurt voor 80% op het veld.

Omdat geen sauvignon hetzelfde is, zit in deze doos de Touraine Thésée 2016. Het is bizar. Overal hoor ik klachten over 2016. Het rot jaar. Een dun jaar, een niks jaar. Nou,.. ik weet niet wat Pierre-Olivier gedaan heeft, maar echt al zijn wijnen uit 2016, net hier binnen, zijn lekkerder dan ooit!

Naast de Thésée (een klein dorp met een heel eigen klimaat) zitten de cheverny en Telquel ook in dit pakket. Proef en oordeel.

De Touraine Thésée is knisperend fris, vol, levendig en is ellenlang. Hier in de winkel schrijf ik teksten op de dozen. Op die van de Thésée staat altijd: “één van de lekkerste sauvignons ter wereld’. Hoe verschillend van de Sancerre? Als dag en nacht!

Bovenaan het stukje staat “koninklijke wijnen”, wat bedoel ik daar nou mee?

Nou, dat ze werkelijk koninklijk zijn!

De eerste, de rode Cheverny, is de wijn van renaissancekoning François 1, Frans de 1e. De meest bijzondere kastelen aan de Loire zijn uit zijn tijd. Hij was de grote vriend van Leonardo Da Vinci en heeft het mooiste feest ooit gegeven, samen met zijn tijdgenoot en ook al zo’n leukerd, Hendrik de 8e van Engeland.

Dit “Goudlakenkamp” bij Calais, zoek maar op, was zó over de top, dat in één keer de duistere middeleeuwen voorbij waren. Het aardse bestaan werd gevierd, met de beste wijnen natuurlijk! Niet te zware wijnen, want het feest duurde niet een paar uurtjes. Nee, soepele, vrolijke, vriendenmakende wijn moest het zijn! Cheverny! Wijn vanuit de tuin van de koning. Pinot noir met gamay, de meest delicate en vrolijke druiven samen in één fles. Wat een feest!

Echt hoor, dit vind ik één van de lekkerste wijnen ter wereld. Die gaat mee de schuilkelder in.

Is er dan nog een koninklijke wijn? Jazeker, maar wel uit een heel ander gebied. Uit het prinsdom van Oranje, Orange. Totdat Lodewijk de 14e het landje innam om nooit meer terug te geven, was dit stukje Frankrijk, via de familie Chalon in bezit gekomen van de graaf van Nassau. Hierdoor werd de graaf prins, dus soeverein. Zo werd Willem van Nassau, Willem van Oranje en de rest is geschiedenis.

In dit kleine prinsdom vinden wij één van de bekendste appellaties ter wereld. Die van Chateauneuf-du-Pape! Ook dat nog, de paus! Ook een soeverein vorst. Een dubbel koninklijk tintje aan de wijnen uit Orange.

Onze vin de principauté d’Orange is gemaakt door Jean-Paul Daumen, de eigenaar van Domaine de la Vieille Julienne, het beste domaine van Chateauneuf.

Dit is zijn vrolijke “huiswijn”, gemaakt van grenache en syrah (natuurlijk, we zitten in de Rhône).

Maar,..er zit ook nog iets anders in! De vader van Jean-Paul was dol op Bordeaux, maar niet op het kopen van die wijn. Dus plantte hij merlot en cabernet sauvignon aan om zelf een soort van Bordeaux te maken. Deze druiven zorgen samen met de syrah en grenache voor een heerlijk soepele, rijke en plezierige wijn.

Het prinsdom Orange.

Om de grote klasse van meneer Daumen te bewijzen zit deze maand ook een fles Rhône van Vieille Julienne in het pakket. Nee, niet de Chateauneuf. Die hebben we wel, maar die kost vijftig euro.

Wel deze, die op dezelfde manier gemaakt is. Namelijk, van één wijngaard, waar de druifsoorten door elkaar staan. Zo wordt de grenache (plm. 85%) samen met de syrah en mourvedre tegelijkertijd geoogst en verwerkt. Hier dus geen assemblage, maar een marriage!

Geen wijn om even achteloos achterover te kiepen of door je puberzoon te laten ontkurken na een nacht vol bier. Nee,.. lucht geven en schenken bij rood vlees of wild. Dat er zoveel smaken in één fles passen, ongelooflijk.

Tot op het bot gesnoeide oude stokken grenache bij Jean-Paul Daumen. Hier is nooit een gifspuit geweest.

Tenslotte, de Telquel 2016. Wat een verschil met 2015! Die was al heel erg lekker, maar dit is niet normaal! Wat een natuurwijn. Zit er wellicht iets meer gamay in, of pinot d’aunis? Of toch een tikje meer cot of grolleau? Een heerlijk sappige en meteen op dronk zijnde oer-wijn. Ribs van de BBQ? Deze wijn! Côte de boeuf? Idem! Gehaktballen? Ook!

Dit pakket, met blije en culinaire wijnen kost deze maand, inclusief korting €.86,50

Een dubbel pakket, met 10% proefkorting kost €.165,00

Opsturen kost helaas geld, een enkel pakket wordt door DPD gebracht voor €.6,95

Een dubbel pakket voor €.13,50

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page