top of page

Cahors en Bordeaux? Wat is dat?

Allereerst even uw aandacht voor het weekend van 16 en 17 september. Dan houden wij hier “Openflessen Dagen”. U kunt geheel vrijblijvend ons assortiment komen proeven tussen 12.00 en 18.00 uur. Het kan nog wel eens uitlopen,..

De wijnen uit dit septemberpakket komen dinsdag 5 september binnen, ze kunnen dus vanaf de 6e worden verstuurd.

Wijnpakket september 2017

Bordeaux? Cahors? Wat is er aan de hand bij De Loods?

Sinds de start van ons importbedrijf roep ik dat Bordeaux saai en ouderwets is. Voor mensen die afgeven op “die lichte troep uit Bourgogne en Loire”..

Bordeaux is een handelswijn. Mede door Hollanders ingepolderd land aan zee met pompeuze Chateaux en rare aanduidingen. Een Saint-Emilion Grand Cru klinkt als een klok, maar blijkt ordinaire tafelwijn te zijn. Op z’n best een redelijke, maar saaie wijn met een mooi etiket.

Dit heb ik dus jaren volgehouden.

Het heeft wellicht te maken met mijn Bourgondische achtergrond en mijn voorliefde voor wijnen uit noordelijker streken.

Maar…. je moet wel je ogen openhouden als importeur. Open staan voor nieuwe ontwikkelingen door jonge wijnboeren!

Begin mei ontmoette ik in Vézelay, waar een samenkomst was van enkele wijnboeren, Jérémie Illouz.

Hij stond met een paar flessen bij een ton om zijn collega’s uit Bourgogne zijn wijnen te laten proeven. Hij gaf een glas met een bijna zwarte substantie en vroeg wat ik daar van vond. Ik rook, ik kreeg kippenvel en vroeg of hij al een importeur had in Nederland.

Allemachtig wat een wijn! Ik proefde vier soorten van zijn verrukkelijke Cahors en kocht wat flessen om thuis nog eens te proeven.

Geoffrey van De Loods/Juste in Middelburg was benieuwd, dus die kwam meteen naar Breda. Róók de wijn en zei ja!

Cahors werd vroeger ook “black wine” genoemd, vanwege de kleur natuurlijk en de intense tannine. Die kleur zit er zeker in, tannine ook. Maar wel vriendelijke, mooi afgebouwde en niet hinderlijke.

We hebben twee soorten geselecteerd om te gaan voeren. De Piece en de Haute Piece.

En nu komt de Bordeaux om de hoek kijken.

Het domaine heet Parlange & Illouz. Illouz kennen we nu. Dat is Jérémie. Maar wie is die meneer Parlange? Dat is zijn beste makker, met wie hij samen op de (wijnbouw) universiteit zat. Vanuit zijn familie heeft hij 5,5 hectare Cotes de Bordeaux, op de hoogtes aan de Garonne. Dit is niet ver van Cahors en ze vonden het een goed plan om de wijnen op één plek te gaan vinifieren. Zodoende proefde ik ook de Bordeaux. Puur natuur. Zonder toevoegingen. Stevige merlot met cabernet sauvignon (natuurlijk) en echt super lekker.

Deze Bordeaux groeit op gravel en staat in de volle zon. Het geeft een heerlijk doordrinkbare wijn die als beste vriend van een stukje Texels lam, een biefstukje van ree of hert of bij een kaasje kan dienen.

De Cahors? Malbec natuurlijk! Dat is de druif die plaatselijk cot wordt genoemd.

En is de Cahors stevig? Nou! Behoorlijk! Maar wel Europees stevig, altijd met voldoende mineralen, fruit en frisheid.

We zijn weer trots op deze vondst. Hiermee maken we weer een hoop mensen heel erg blij!

En de prijs? De La Piece kost €.15,50 en de Haute Piece €.22,50. De laatste is van de beste percelen, heeft een jaar langer op eiken gelegen en is wat geconcentreerder.

De Bordeaux? Verwacht geen La Tour of Mouton-Rothschild prijzen, nee,.. €.13,50!

O ja, de wijnen heten Vin de France en geen Cahors. Weet u waarom? Omdat Jérémie de hele druiftrossen laat mee vergisten in plaats van dat hij de trossen ontsteelt. De wet zegt het één, de wijnboer doet het anders. Waarom? Omdat het net wat meer frisheid geeft in de wijn. Kwaliteit en smaak gaat voor aanduiding, ha!

In het pakket gaan twee La Piece, één Haute Piece en één Bordeaux.

Dat betekent dat we nog plek hebben voor twee andere wijnen!

Jazeker, ook nieuw in ons assortiment, zijn wijnen van Pierre-Olivier Bonhomme uit Touraine die wij nog nooit gehad hebben. Tot nu!

Pierre-Olivier heeft een Melon de Bourgogne gemaakt om U tegen te zeggen. De melon is een druif die vroeger veel voorkwam in Bourgogne, maar daar heeft hij plaatsgemaakt voor de alom aanwezige chardonnay in dat gebied.

De druif is na de druifluisepidemie, eind 19e eeuw, gewoon niet meer aangeplant. Waar staat-ie wel? Helemaal in Muscadet, aan de monding van de Loire bij Nantes. En dus een beetje in Touraine, ook aan de Loire.

Dit een is blijvertje hoor! Wat een heldere en intense zuiverheid. Opwekkend, verfrissend, veel diepgang en frisse zuren. Weet je waar dit perfect bij past? Bij ceviche of gravad lachs en alle schelpjes en schaaldieren!

Tenslotte de Touraine sauvignon 2016.

Och, wat is een goede sauvignon toch lekker. Hij is gewoon gemaakt voor dit klimaat aan de Loire. Geweldige diepgang, maar ook zo lekker om bij alles open te trekken waar je zin in hebt.

Er wordt veel Touraine sauvignon op de markt gebracht van wijnboeren die op een maximaal rendement zitten, waardoor een slappe, saaie, maar wel goed doordrinkbare wijn ontstaat. Deze, van Bonhomme is zoals u bij ons gewend bent.

Een topper!

Ook hier geen filtratie, geen toevoegingen van enzymen, suikers, gisten en andere rommel. Geen klaring met dierlijke producten. Nee, 100% natuurwijn van een hele goede wijnmaker.

Dit wijnpakket is er weer eentje hoor!

Ieder wijnliefhebber wordt hier toch gewoon hebberig van?

We geven proefkorting, zoals iedere maand.

5% voor een enkele en 10% voor een dubbel pakket.

Dit zijn de prijzen:

Een pakket met twee verschillende Cahors, een Bordeaux, een melon de Bourgogne en een Touraine sauvignon kost €.90,50

Een dubbel pakket komt op €.173,00

Verzenden kost helaas geld.

Zes flessen verzenden wij voor €.6,95

Twaalf voor €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page