top of page

“Geboren in de Maconnais, Rhône en Beaujolais, opgevoed in Vézelay”

Wijnpakket augustus 2017.

2015 was een jubeljaar in de hele Bourgogne. Zelfs de meest armetierige wijngaarden langs de A6 en D974 bij Beaune zagen eruit alsof er nooit razende vrachtauto’s kilo’s uitlaatdampen over de pinot noir en chardonnay hadden uitgehoest.

Alles schitterend rijp, voldoende suikers en geen spoortje rot.

Alleen sommige wijnboeren in Chablis hadden pech. Bij Olivier de Moor bijvoorbeeld, werd besloten om op 2 september te gaan oogsten. Op 1 september vaagde een hagelstorm bijna alle druiven uit de planten.

Maar dit was één van de uitzonderingen. Al gauw ging 2015 in als jaar van de eeuw.

2016 was een rampjaar in de hele Bourgogne, heel de Bourgogne? Nee, in de Maconnais waren wijnboeren die hun geluk niet op konden. Voor de rest: één groot drama. Wijnboeren met 100% verlies aan druiven waren op meer dan twee handen te tellen. Ik hoorde zelfs dat er helemaal geen Chiroubles is uit 2016.. Doordat eerst vorst de net uitgekomen bloesem had vernield, kwam begin mei de hagel. Deze bleef niet beperkt tot een aantal perceeltjes, maar de hagel verwoestte letterlijk de hele Bourgogne. Behalve dus bij enkele wijnboeren in het diepe zuiden.

Sommige wijnboeren waren verzekerd, veel niet. Jean-Christophe Bersan vertelde mij dat een vriend van hem in Chablis 20 jaar premie had betaald en daar maar eens mee was gestopt…

Bij Bersan zelf was trouwens 85% van de druiven weg. Zijn Saint-Bris is nu al helemaal uitverkocht en de 2017 laat nog lang op zich wachten.

Bij Chablis wordt nu geëxperimenteerd met netten rond de wijnstruiken. Ook dit kost natuurlijk een hoop geld.

Maar goed, dit is nog Chablis, waar je in het algemeen niet veel medelijden hoeft te hebben met de wijnboer. Er zijn natuurlijk streken waar even hard wordt gewerkt, maar de wijn niet zo’n bekende naam heeft.

Bij Domaine de la Cadette in Vézelay, waar 80% verlies was, moest dus een oplossing komen wegens gebrek aan druiven en dus inkomsten. Doordat Valentin Montanet een heel goed netwerk heeft binnen Les Vins Naturels en sowieso de hele Bourgogne, ging hij maar eens rondbellen wie aan hem druiven wilde verkopen. Als er eenmaal druiven zijn, dan kan je die meenemen naar je eigen kelder en wijn maken voor al die klanten die straks zonder zitten.

En nu komt het leuke van het verhaal.

Jean en Valentin Montanet

Valentin kon bij bevriende wijnboeren in Macon-Chardonnay (ja, uit het dorpje Chardonnay!), uit Macon-Villages en Julienas in Beaujolais druiven komen halen (en betalen!).

Nog veel verder naar het zuiden, bij Avignon, was een wijnboer bereid clairette te verkopen. Stel je voor, clairette blanche, gemaakt in de Bourgogne!

In heel kleine kistjes zijn de druiven naar Vézelay getransporteerd en daar de pers in gegaan. Alleen de witte natuurlijk, rood moet eerst vergisten met de schil. Doe je dat niet, dan krijg je witte wijn van blauwe druiven.

Zo werden de vaten en cuves gevuld met wijn, gemaakt en opgevoed in Vézelay, maar opgegroeid in hele andere streken!

De boeren die deze druiven geteeld hebben zijn natuurlijk niet de eersten de besten. Alle druiven zijn biologisch geteeld en van zeer lage opbrengst. Ze kunnen bij de la Cadette natuurlijk geen concessie doen aan de kwaliteit die men van ze gewend is. Ook bij NOMA in Kopenhagen moeten ze hiermee werken, om maar een voorbeeld te noemen. Puur als rariteit werkt dit niet. Het moet echt goed zijn.

Begin mei was ik in Vézelay en daar kreeg ik “blind” een glas witte wijn voor mijn neus. Ik rook en zei onmiddellijk dat het uit de kelder van Cadette moest komen, maar dat er iets heel raars mee was. Een weelderige geur kwam door de bekende stijl van Valentin heen.

Dit was clairette! Toen besefte ik voor het eerst in al die jaren in de wijn, dat de wijnmaker er niet alleen toe doet, maar dat de wijnmaker ook van heel andere druiven dezelfde stijl wijn kan maken! Voor eens en altijd is mij nu duidelijk dat je wijn moet uitkiezen op degene die het maakt. Je ziet in Frankrijk op wijnkaarten ook altijd een aantal wijnen uit dezelfde appellatie van verschillende wijnboeren.

Hier in Nederland staat 1 Chablis, 1 Sancerre etcetera op de kaart.

Kies op de wijnboer, kies voor wijn van een echt goede wijnmaker. Dan maakt het echt niet zoveel meer uit waar die druiven vandaan komen.

Let wel, het gaat hier om wijnboeren die natuurlijk werken. Als er toegevoegd fabrieksgist in de wijn zit, dan is elk karakter weg.

De gisten uit de kelder van Domaine de la Cadette geven de wijnen het karakter mee. En de opvoeding in hout en roestvrijstaal. Het minieme gebruik van sulfiet om de wijn te laten leven,.. ga zo maar door.

Wat zit er nu in het pakket?

2 flessen Clairette blanche (Rhône)

1 fles Macon-Villages (Bourgogne)

1 fles Macon Chadonnay (Bourgogne)

2 flessen Julienas (Beaujolais)

Deze wijnen zijn uniek. De la Cadette is niet van plan om dit ieder jaar te gaan doen. Dit is een noodgreep waar een hele fijne deugd uitkomt.

De wijnen zijn echt perfect. Nadat ik de clairette had geproefd hebben ze een proefdoosje met de andere wijnen opgestuurd naar Breda. Een aantal mensen hebben de wijn hier in de winkel dus al mogen proeven. De reacties? Buitengewoon!

De wijnen komen dus niet vast in ons assortiment, maar we hebben aardig ingeslagen..

Afgelopen weekend zijn wij de wijnen gaan ophalen en nu staan ze hier klaar.

Tijdens een diner op zaterdag op de boerderij hebben we wel wat doosjes opengemaakt.

Echt heerlijk.

Omdat de druiven zijn gekocht en de wijn op exact dezelfde manier is gemaakt als ze normaal Vézelay maken, is het niet opeens veel goedkoper geworden.

Maar echt, dit is voor de wijnliefhebber de kans om wijn te proeven die geboren is in de Rhône, Beaujolais en Maconnais..maar is opgevoed in Vézelay!

Het pakket met zes flessen kost, met eigen transportkorting €.100,00

Voor een dubbel pakket betaalt u €.190,00

Helaas kost opsturen geld.

Een enkel pakket kost €.6,95 per DPD, een dubbel pakket €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page