top of page

Torpes? Saint-Tropes!

Wijnpakket juni 2017.

Dit is de tijd van het jaar dat de zomervakantie dichtbij komt. Dat je in gedachte al bijna aan de Middellandse Zee ligt. Dat we eigenlijk al een iets te vroeg glas rosé uit Provence willen drinken op het terras…

Juist de magie van de Côte d’Azur zorgt ervoor dat we alle wijnen dáár met veel genoegen drinken, terwijl we de paar flessen die we mee hebben genomen voor thuis door de gootsteen mikken.

Gelukkig worden er wel degelijk lekkere wijnen gemaakt daar aan de kust. Geweldige Cassis, krachtige edele Bandol en een heel aantal perfecte Côtes de Provence.

In dit pakket twee rode, twee witte en twee flessen rosé uit Ramatuelle,.. daar waar de stranden van Saint-Tropez het mooist zijn,….

Torpes

Torpes was hoofd van de beveiliging van keizer Nero in Rome. Zelf kwam hij uit Pisa, waar natuurlijk nog geen kathedraal of scheve toren stond.

Wel voelde hij zich aangetrokken tot het Christendom, wat voor Nero een goede reden was hem te onthoofden. Hij mocht blijven leven als hij dit nieuwe geloof zou afzweren, maar dit weigerde hij. Nadat de kop rolde, werd deze in de Arno gegooid en het lichaam op een bootje gelegd in het gezelschap van een hond en een haan.

De bedoeling was dat deze twee het lichaam tijdens de tocht over zee zouden oppeuzelen. Maar nadat het bootje was gestrand was het lijk onaangetast en zaten hond en kip triomfantelijk te blaffen en te kukelen op de boeg.

De haan vloog uit en landde op de plek waar het dorp, naar de haan vernoemd, Cogolin ontstond. De hond liep een stukje landinwaarts en vond zijn plek in het naar hem vernoemde dorp Grimaud.

Omdat Torpes ongeschonden (maar wel zonder hoofd natuurlijk) was aangetroffen, waren de toenmalige inwoners van deze streek overtuigd van zijn kracht en vernoemden hun nederzetting aan een natuurlijk baaitje naar hem, Torpes! Later werd deze Torpes heilig verklaard en zo ontstond de naam Saint-Tropez.

Het mooie strand Pampelonne bij Ramatuelle, waar nu wereldberoemde strandtenten staan als Le Club 55, is vernoemd naar Pompée. Dit was de man van Julia, de dochter van César.

Ook de stad Pamplona in Spanje is naar deze man vernoemd, trouwens.

Toen in de jaren 50 van de twintigste eeuw de film “Et Dieu créa la femme” werd opgenomen bij en op Pampelonne “beach”, was het succes daar. Brigitte Bardot werd een wereldster en Saint-Tropez het middelpunt van de vakantievierende jetset.

Om alle dorstige kelen te smeren werd de pastis van Paul Ricard per krat aangesjouwd en voor de liefhebbers van iets mindere straffe drankjes werd rosé het handelsmerk van la Provence.

Saint-Tropez

Om goede wijn te maken gebruik je “inlandse” druifsoorten, dus betrekken wij onze wijnen uit Ramatuelle bij een groep samenwerkende wijnboeren die daaraan voldoen. Voor de witte wijn ugnie blanc en clairette blanche, voor de rosé cinsault met mourvedre en voor de rode mourvedre en nog wat cinsault en grenache.

De frisse en licht kruidige witte wijn is grandioos op een warme dag, bij een salade zoals ze die in Nice maken, met tonijn en olijven.

De rosé is werkelijk precies zoals je hem hebben wilt en de rode luidt de schemer in bij de barbecue.

La Provence, de provincie, zo zagen de Romeinen dit stuk Frankrijk. En wat zijn we blij dat hoogbouw al vroeg is tegengehouden daar.

Op de stranden vind je de meest gruwelijk decadente rituelen, met megaflessen Champagne voor tienduizenden euro’s, opgediend op een baar, gedragen door vier “slaven.”

Bentleys en Ferraris zie je bij elkaar gepropt bij Club 55 (Hier werden wij een keer weggehoond, toen we heel trots in onze gehuurde Volkwagen Eos cabriolet aankwamen..)

Maar er zijn ook perfecte plekken waar je echt kan genieten van service en keuken. Zo is er (náást 55) Cap 21 Les Murenes. Ik heb nog nooit zulke goede en aardige bediening meegemaakt. Top! Je waant jezelf miljonair en eet er geweldig. Verderop bij Les Salins zit je echt “pieds dans l’eau” en wordt heerlijk eten op het strand geserveerd. Ook Le Migon is een fijne plek. Stuk voor stuk echt niet duurder dan een terras in onze hoofdstad, maar dan met lekker eten en goede bediening.

Bekendheden spotten doe je hier genoeg en het leuke ervan is dat het allemaal heel ontspannen toegaat.

Na een uurtje praten met wat glaasjes aan de bar over Côtes de Provence met een aardige Amerikaan, die een wijngaard heeft in de buurt heeft, hoorde ik van iemand dat dat nou Brat Pitt was..

Het wijnpakket kost deze maand, inclusief 5% korting €.48,75

Een dubbel pakket wordt dan, met 10% korting €.93,00

Versturen, helaas het kost geld,..

€.7,50 voor een enkel (zes flessen) en €.13,50 voor een dubbel pakket.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page