top of page

Wijnpakket Mei, over Marcillac, "orange wine" en Bourgogne blanc 2015.

Wijnpakket Mei.

Deze maand twee witte Bourgognes uit het “jaar van de eeuw” 2015. Twee wijnen uit Frans Catalonië en twee schaapherderswijnen uit het afgelegen Marcillac.

Eerst maar eens de Marcillacs:

Marcillac, middle of nowhere…

Het achtervoegsel ac, van Marcillac en veel andere plaatsen in Languedoc duidt op een Gallo-Romeinse nederzetting. Marcillac verwijst dan naar de verblijfsplaats van Marcillus of Marcellus. Bij ons heb je dat ook, maar dan als -aken, Bastenaken bijvoorbeeld.

Marcillac ligt in de Langue d’Oc. De term ‘langue d’oc’ is afgeleid van een uitspraak van Dante Alighieri: ”nam alii oc, alii si, alii vero dicunt oïl” (“sommigen zeggen oc, anderen zeggen si, anderen zeggen oïl). In het zuidelijk deel van Frankrijk zeiden de mensen oc (voor ons “ja”), in het noordelijk deel oïl (oui) en het Italiaans, het Spaans en het Portugees zeggen de menen si.

Marcillac ligt helemaal in het niets en is niet te bereiken via een snelweg. Onze transporteur uit de Bollenstreek belde ook op dat “het ritje” wel 150 euro duurder werd!

Dat hebben wij er graag voor over. Marcillac is zo’n wijn die ik moet hebben. Gemaakt van een druivensoort die uniek is in de wereld en geteeld wordt op een ondergrond van ijzer, kalk en klei. Dat ijzer zie je goed hoor! De aarde is donkerrood.

Wat is dan de soort druif uit Marcillac? Fer servadou! Dat klinkt toch prachtig? Voortaan als je stomtoevallig een Marcillac te proeven krijgt dan maak je naam met de opmerking: “aaah, lekker! Fer servadou!”

Ze weten het niet zeker, het fer van fer servadou kan betrekking hebben op de ijzerhoudende grond (fer=ijzer) of van de kei- (ijzer)harde druifstokken die weer en wind kunnen weerstaan.

Het klimaat is namelijk ook nog eens uniek. De westenwind in de lente brengt regen mee vanaf de Atlantische Oceaan, de zuidenwind zorgt in de zomer voor warmte om te rijpen en de noordenwind in de herfst brengt koude, droge wind vanuit het Centraal Massief.

Ook heel leuk, op het halsetiket staat in het occitaans “Lo Sang del Pais”. Bloed van het land.

De wijn? Verrassend fris-vol-kruidig-rijp….. koel te drinken, toch wel geconcentreerd. Nou ja, niet te vergelijken met een andere wijn! Dit moet iedere wijnliefhebber in huis hebben. Toffe wijn voor zomer en winter. Fantastisch bij lamsvlees en barbecue, prettig bij Hollandse kaas en dorstlessend tijdens het mijmeren in de tuin of op balkon. Een wijn voor schaapherders en bankdirecteuren.

Naast de gewone Marcillac zit er ook een VV, vieilles vignes Marcillac, in het pakket. Vaak is het min of meer een marketing aanduiding (wijnstokken vanaf 25 jaar zijn al oude stokken, vieilles vignes), maar hier hebben we het over 85 tot 115 jaar oude planten en een wijn die een jaar later is gebotteld, een jaar langer op grote tonnen, barriques, heeft gelegen.

Deze VV is dus echt anders en zelfs moeilijk te vergelijken met de normale Marcillac.

Van een gerespecteerde klant kreeg ik de vraag waarom ik geen uitleg geef over het gebruik van glazen. Ikzelf gebruik voor alle wijn hetzelfde glas, het officiële proefglas van de AOC organisaties in Frankrijk. Dit is groot genoeg voor wat zuurstof en gesloten genoeg om goed te kunnen ruiken. Het belangrijkste is: voor jonge wijn grote glazen (geen vissenkommen, dan wordt de wijn te warm), voor oude wijn kleine glazen. Oude wijn kan niet tegen zuurstof, omdat de kans op oxidatie dan toeneemt.

Dat laatste omdat tannine en sulfiet in de loop der tijd afgebroken worden in de wijn en er dus nauwelijks bescherming is.

Van Domaine Mamaruta hebben wij de nieuwe oogst binnen. De Trafalgar 2015 is een “orange wine”, een witte wijn gemaakt op de manier van rode wijn. Dat wil dus zeggen dat de schillen zijn mee vergist en daardoor tannine en kleur van de schil in de wijn zit. Omdat tannine een onschuldig maar werkzaam conserveringsmiddel is, is sulfietgebruik voor een groot deel overbodig en krijg je dus deze oranje natuurwijn. In de neus een groot boeket veldbloemen, in de dronk een heerlijk zacht droge wijn met duizend smaakjes. Combineer dit maar eens met sardientjes uit blik en een stukje stokbrood…

Schenk deze Trafalgar uit Fitou lekker in een groot glas. Eindeloos ruiken aan de wijn, heel bijzonder!

De rosé van Domaine Mamaruta heeft op het etiket al staan dat het een beetje dwaasheid is. Wat een gevaar! 100% syrah en geen toegevoegd sulfiet. Ongefilterd en vol rijpe druiven. Dit is echt de perfecte wijn om iets te vroeg open te trekken op een mooie weekenddag. De zon barst uit het glas! Wat een onvergelijkbare wijn is dit. Marc Castan, de wijnmaker, is een genie!

Weer terug op aarde hebben we nog twee witte Bourgognes van grote klasse. De ene, Bourgogne Vézelay van Montanet-Thoden, wordt over heel de wereld (inclusief Tasmanië) geïmporteerd om het unieke karakter en de terug te proeven toewijding in wijngaard en kelder.

De andere, de Mouton-Blanc van Sébastien Boisseau, wordt in dusdanig kleine hoeveelheden gemaakt dat her en der een plukje opduikt. Wij natuurlijk onwijs trots de importeur voor Nederland te zijn.

Delphine et Sébastien

2015 was in alle klimatologische opzichten een topper in Bourgogne. Alles klopte en het fruit van de chardonnay plant schitterde, blonk en glom. De druiven hadden voldoende suikers en sap om een geweldige wijn te maken. Als je dan ook nog een goede wijnboer hebt met mooie wijngaarden,…dan krijg je ongeveer wat in dit pakket zit. Een Bourgogne uit Vézelay (ongeveer ter hoogte van Dijon) en één uit het uiterste zuiden van de streek, uit het minidorpje Bray (AOC Macon-Bray).

De wijnen zijn groots als een witte Bourgogne kan zijn en in subtiliteit en smaak een voorbeeld voor iedere chardonnay.

Proost!

Een enkel pakket kost deze maand €.79,50 inclusief korting.

Een dubbel pakket komt op €.152,00

Verzenden doen wij graag, helaas kost dit €.7,99 voor een enkel en €.13,00 voor een dubbel pakket.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page