top of page

Sint Prix, Passetoutgrain en Cactussen.

Maandpakket maart 2017.

Carnaval in Breda staat in het teken van bier, optochten en veel lol in de kroegen. Veel wijn wordt er niet gedronken, dus wij spoeden ons naar Frankrijk om ouders en enkele wijnboeren te verblijden met onze komst.

Dit is altijd een perfecte periode om op bezoek te gaan bij enkele Domaines. Er wordt wel druk gesnoeid, maar verder ligt de wijn lekker op fut, barrique, foudre of inox te wachten op het moment dat ze op fles mag. Bij de een is dat al in maart, bij de ander pas na een jaar, of twee..

Maar proeven kan al goed, begin maart. Recht uit de cuve, brut de cuve.

De truc is altijd precies zó vroeg te vertrekken uit Breda, dat we op tijd zijn voor de lunch in de buurt van Chablis. Dat lukt alleen als we de weg nemen over Parijs, zoals nu in het weekend. Als het doorrijdt op de Périphérique lukt het soms wel binnen de vijf uur. Door de week, als Parijs op slot zit, nemen we altijd de weg via Reims (Champagne halen), Troyes en dan binnendoor via Chaource (kaas) naar Chablis (slokje in het lelijke café). Die reis duurt aanzienlijk langer.

Heen wil ik dus het liefst snel-snel, terug maken we er een tripje van. Soms via Provins omhoog, soms via de Maasvallei, maakt niet uit, als we maar rond lunchtijd op een leuke plek zijn om te eten en een beetje rond te kijken.

We hebben afgesproken bij Domaine Colinot in Irancy, waar ik de lekkerste Passetoutgrain ter wereld ga ophalen, bij Sébastien Rifault om Sancerre aan te vullen (22 maart in Elsevier door Nicolaas Klei!!) en op dinsdagmorgen, op weg naar huis bij Domaine Bersan voor een volle pallet met gemixte samenstelling. Saint-Bris, Chablis, Aligoté en Cotes d'Auxerre.

Nu had ik in gedachte om de wijnen van Paul Reder onder de aandacht te brengen. Een totaal unieke wijnmaker uit Languedoc die zich alleen toelegt op witte wijn. Maar het is ook leuk om de verse wijnen die we dit weekend meenemen in het pakket te doen.

We doen het zo: twee flessen Bourgogne Passetoutgrain van Colinot, een fles Saint-Bris 2015 en drie verschillende wijnen van Paul Reder.

We beginnen bij de Passetoutgrain. De samenstelling van deze Bourgogne, met een eigen appellatie voor de hele streek, (Appellation Bourgogne Passetoutgrain Protégée) is tweederde gamay en een derde pinot noir. Je hebt ze van keihard en vies, tot super soepel en watertandend lekker. Goed zoeken dus! Deze, van Colinot, werd al in de jaren vijftig door mijn grootvader naar Nederland gehaald. Vervolgens importeerde neef Helmer Otterman de wijn in grote hoeveelheden voor de Amsterdamse grachtengordel en werken wij er nu ook alweer 13 jaar mee. Het is een beetje de wijn van mijn jeugd. Dit klinkt alsof ik met de fles ben grootgebracht, maar ik bedoel dat deze altijd wel in huis was. In Nederland en in Frankrijk. Nog steeds liggen er altijd een paar rijtjes Passetoutgrain in de kelder bij mijn ouders. Het is gewoon altijd lekker, kan bij alles worden gedronken en die van Colinot? Da's de lekkerste.

Momenteel is Stéphanie de baas over het Domaine. Zij, uitverkozen tot beste talent uit Bourgogne een paar jaar terug, kan echt wijn maken! Daarvoor was haar vader Jean-Pierre verantwoordelijk. Deze man is een aparte. Ga eens naar Irancy, een schitterend stadje met een uitmuntend restaurant (Le Soufflot) en loop bij de Colinots binnen. Hij is er altijd, Jean-Pierre. Luidruchtig en onderhoudend. Heeft u een blonde vrouw? Of nog erger, blonde dochters? Blijf alert!

Ooit zou hij Amsterdam bezoeken, maar bij Lille is hij omgedraaid. Boven Parijs wonen enkel barbaren!

Dan hadden we nog opa Colinot. Al lang geleden overleden. Maar van hem heb ik nog een geweldig beeld. Als wij wijn gingen kopen, zat hij wijdbeens over een ton in de kelder te zuipen. Zo gauw als hij de blonde koppies van mijn broer en mij de trap af zag komen begon hij te schreeuwen. Ik verkoop niet aan moffen!

Saint-Bris 2015, domaine Bersan.

Nog een wijn die nooit ontbreekt bij ons thuis, Saint-Bris. Wij noemen het altijd de mooiste uitzondering van Bourgogne. Hier sauvignon in plaats van chardonnay!

Van de goede wijnboer is Saint-Bris fantastisch, sommige proberen een soort Nieuwe Wereld sauvignon te maken met veel nieuw hout ("lekker stuivend"..). Niet bij Bersan natuurlijk. Hier wordt de wijn zonder sulfiet opgevoed en later met een heel klein beetje gebotteld. Puur natuur en biologisch. Precies tussen de stadjes Sancerre (ook sauvignon) en Saint-Bris ligt de scheiding Atlantisch- en landklimaat. Saint-Bris is hierdoor vaak wat voller van smaak, meer richting Bourgogne. Wel zorgt de kalkbodem in Saint-Bris voor de frisse zuren en mineraliteit.

Beste Saint-Bris die er bestaat? Ja, samen met die van Goisot. De laatste vind ik niet zo heel lekker, maar wel heel goed. Klinkt raar, maar dat is nu eenmaal zo.

Saint-Bris, tenslotte, komt van Saint Prix, beschermeling van koning Guntrau van Bourgogne. Na wat schandalen en valse beschuldigingen was deze Prix naar Jersey verbannen, maar Guntrau haalde hem terug naar Bourgogne. Als bisschop van Rouen is hij vermoord voor het altaar van zijn kerk.

Paul Reder, Domaine Hautes Terres de Comberousse:

Toen Paul nog in pak en das bij de Franse oliemaatschappij Elf werkte, ontmoette hij een meisje uit Texas. Zij werkte op haar beurt bij Exxon. Op een dag belde zijn vader dat hij ging stoppen met wijn maken. Paul nam diezelfde dag (in Den Haag) ontslag en vroeg haar mee.

Sinds die dag wonen zij in een aantal omgebouwde zeecontainers op een kale berg en leven van het land en de wijn.

Nou ja, van het land..met veel pijn en moeite hebben ze een groentetuin aangelegd tussen de rotsen en cactussen. Niet voor niets dat zij zich thuis voelt hier. Net Texas!

De eerste keer dat wij het "Domaine" bezochten dachten we steeds dat we helemaal verkeerd zaten. Alleen een kiezelweg omhoog, later een zandpad en nog verder een granieten plateau met uitzicht over een leeg, leeg land.

Bij nieuwe aanplant moet hier eerst met een drilboor een gat worden gemaakt!

Paul maakt enkel witte wijnen op het domaine Hautes Terres Comberousse. Dat is uniek in de Languedoc, waar slechts 7% van de wijnen wit is.

Paul Reder heeft voornamelijk oude wijnstokken staan van rousanne, rolle en grenache blanc. De rendementen zijn zeer laag, gemiddeld 30 hectoliter per hectare. Daarbij maakt Paul ook niet zomaar wijn. Het zijn weergaloze, onnavolgbare en unieke witte wijnen. Stuk voor stuk.

Bij het proeven van deze wijn moet je echt even een knop omzetten. Hier moet je voor gaan zitten en alle smaakjes op je in laten werken.

We hebben drie verschillende in het pakket:

Cupidone, gemaakt van chassan (kende u die druif??). Dit is de meest frisse wijn van de drie.

Een beetje kruidig en niet te zwaar.

Sauvagine, gemaakt van rolle en grenache blanc, is een rokerige (echt waar) wijn, met allerlei smaakjes uit het zuiden.

Roucaillat, de topcuvée van Reder is van roussanne met rolle en grenache blanc. Een culinaire bom voor bij kaas of gekruid gevogelte.

Als wijnliefhebber moet je echt een keer deze wijnen hebben gedronken. Iedere keer als ik één van de drie laat proeven vallen mensen stil. Dit is zó anders! En zó goed!

Let wel op, het zijn geen eenvoudige wijnen, een lichte oxidatie, wat troebelheid, onverwachte smaken... doen!

Deze maand kost het pakket inclusief korting precies €.70,00

Een dubbel pakket, twaalf flessen met 10% korting, kost €.133,50

Verzending 1 pakket €.7,99

Een dubbel pakket verzenden kost €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page