top of page

Wijnpakket januari 2017

Wijnpakket Januari 2017

Tour de Touraine

Deze maand kun je natuurlijk vol gaan voor dikke donkere winterwijnen, maar waarom eigenlijk? We gaan niet buiten zitten kleumen met een Cahors omdat dat nou zo typisch iets is voor deze tijd van het jaar, toch?

We zitten lekker binnen, kacheltje aan en maken juist wat lichter eten na de overdaad aan calorieën in december. Zelf hou ik wel van bijvoorbeeld salade met gebakken spekjes, champignons, gerookte eendenborst, blauwe kaas en een licht zoete dressing. Beetje zout, beetje vet, beetje zoet...maar ook fris!

Bij een salade als dit, in al zijn variaties denk ik al snel aan wijnen uit Loire. Aan variaties geen gebrek daar! Wist u al dat daar ook behoorlijke stevige jongens worden gemaakt? Net als licht zoete, beetje ziltige en ronduit vette wijnen?

Allez! Op naar Touraine!

Tours,..fijne plek!

"Kastelen kijken in de Loire", dat is een zin die je (vooral als je een wijnwinkel hebt) vaak hoort. Met het groene boekje in de hand langs giganten als Chambord en Amboise, elegante als Chenonceau en botanische als Villandry. Natuurlijk zijn ze mij ook allemaal bijgebleven, maar juist het kasteeltje Clos Lucé van Leonardo da Vinci in Amboise en het kasteel Chaumont zijn de twee waar ik altijd stop als ik in de buurt ben.

Er ligt een fantastisch stuk historisch Europa daar in de Loire vallei. Onder Frans I in Frankrijk en tijdgenoot Hendrik VIII in Engeland bloeide de renaissance. Je moet maar eens lezen over hun samenkomst bij Calais. Het werd het Goudlakenkamp genoemd. Overdaad op overdaad. En dat geldt ook wel een beetje voor het kasteel van Amboise en Chambord. Leonardo was de (betaalde) beste vriend van Frans, hing daar in Amboise ook zijn Mona Lisa op, ontwierp de trap waar men elkaar niet tegenkomt bij op- en afdalen en liet nog wat tekeningen van vliegmachines na. Echt een boeiende tijd om eens wat over op te zoeken.

Natuurlijk hoorde bij al die pret ook veel wijn en die is ruim op voorraad in deze contreien!

In deze maand doen we zes wijnen van één domaine in het pakket, domaine Pierre-Olivier Bonhomme.

Olivier deelde dit domaine tot voor kort met Thierry Puzelat, zeer bekend van Domaine Tue Boeuf. Nu is Olivier helemaal zelfstandig en zijn naam en faam spreiden zich uit over de hele wereld. Ik vind het altijd super gaaf dat wijnen die wij importeren ook in de beste winebars van Sydney tot New York worden geschonken, van Noma Kopenhagen tot de restaurants van Alain Ducasse... het bewijst dat wij het niet hebben uitgevonden, maar wel dat we gelijk hebben. Gelijk met de keuze van wijnboeren en domaines!

In de buurt van Tours zijn nogal wat wijngebieden bij elkaar zeg! Bekende en veel minder bekende appellaties volgen elkaar op en het is een feest om daar eens op wijnreis te gaan. De meeste boeren hebben de kelder open en over het algemeen wordt er geen vieze wijn gemaakt. Wil je iets bijzonders? Lees je dan wat in van te voren en check een en ander op internet. Het is altijd goed om op de site van Les vins Naturels te kijken. Domaines via importeurschappen als Louis Dressner of Kermit Lynch zitten ook altijd wel snor en verder is het altijd goed om in de plaatselijke restaurants de wijnkaarten na te pluizen.

Wat ook kan is gewoon zes van de beste flessen wijn in haar soort te bestellen bij De Loods. Want wat er nu komt, dat zijn stuk voor stuk apart wijnen, een referentie uit de streek tussen Loire en Cher.

2015 was ook in Loire een jaar met extreem goede nazomer. De suikers barstten uit de druiven en er was gewoon helemaal geen aantasting door meeldauw of andere enge schimmels te zien. Extreem gezonde en volle trossen lekkers! We doen drie "2015-ers" in het pakket en drie wat oudere, omdat sommige wijn nou eenmaal niet meteen op dronk is.

De wijnen van Bonhomme worden geteeld bij Cheverny en aan de Cher, bij het dorp Thésée. De ondergrond bestaat hier uit vuursteen en zand, met wat kalklagen. Ideale grond voor druifsoorten als chenin, sauvignon, gamay en oersoorten cot, romorentin, grolleau en pinot d'aunis.

De gaarden bij Thésée waren tot voor kort van Michel Augé die helaas geen opvolging had om het familiedomaine voort te zetten (Domaine des Maisons Brulée).

1. Touraine 2015, sauvignon

In deze wijn proeft u de ongelooflijke rijpheid van het jaar. Wat een volle, bijna zoetige afdronk! Er zit duidelijk wat restsuiker in. Dat zijn suikers die niet zijn vergist in alcohol, omdat de gistcellen zijn afgestorven voordat alles is omgezet. Een wijn voor de zondagmiddag! Als je proeft is het leuk om de verschillende componenten te ontdekken waaruit de wijn is opgebouwd. Ik bedoel dan niet tonen van,..blabla, maar echt het proeven van ondergrond, vuursteen! Kalk!

Lekker bij een kalfsragout op die gure zondag.

De wijnmakers, Pierre-Olivier Bonhomme en Thierry Puzelat

2. Touraine Thésée 2015, sauvignon

Sauvignon blanc voelt zich al eeuwen thuis in het Atlantische klimaat van Loire. Je komt 'm overal tegen en in duizend verschillende smaakjes. Gelukkig nooit zo overdadig als de aanplant in de Nieuwe Wereld, die enge stuivende wijnen ruik je al aan de overkant van de tafel als iemand een glas bestelt. Ik vind dat ronduit vies. Een sauvignon als deze Thésée heeft zoveel meer dan een bak vol bloemen. Dit is grootse wijn van een perfect onderhouden wijngaard uit de sub-appellatie Thésée. Neem de tijd om even te wennen aan wellicht een andere geur en smaak dan u verwacht en geef de wijn ook de tijd om te ontwikkelen in een groot glas of karaf. Een duizelingwekkende combinatie smaak- en geurstoffen komen je tegemoet. Maar wel met de ingetogenheid van een goede Europese wijn. Wat we hierbij eten? Snoekbaars, forel, een stukje foie gras,...

3. Cour-Cheverny 2014, romorantin

Alleen hier, alleen op deze 60 hectares wijngaarden groeit de druif romorantin. Nergens anders ter wereld. Zo wilde Frans de 1e het in begin zestiende eeuw, zo is het nog steeds. 80.000 stekjes romorantin werden toen uit bourgogne gehaald om de favoriete wijn van deze François dicht bij huis te maken, aan het hof van Cheverny,..Cour-Cheverny.

Vanuit het kasteel van Kapitein Haddock (Hergé tekende dit kasteel na en noemde het Molensloot) keek de koning uit over zijn eigen wijngaarden. Prompt werd de druif in Bourgogne verboden en uiteindelijk bleef daar vrijwel alleen chardonnay over. De romorantin heeft er wel wat van weg hoor, maar de subtiele verschillen maken de wijn extra bijzonder. Hij is nu lekker, maar ook over een jaar of tien. Je kunt 'm bewaren voor bij de asperges, of nu drinken bij wat gebakken coquilles St. Jaques. Ook lekker bij goede sardines uit een blikje trouwens!

4. L'Ormeau des Deux Croix, Touraine 2013, chenin blanc

Op dronk! Eindelijk!

Ikzelf ben gek op wijn met een behoorlijke zuurgraad en beendroge afdronk. Dat gold ook bij deze chenin, toen ie net op de fles zat. Maar nu, allemachtig wat een geur en smaak komt van die wijn! Chenin is echt geweldig, mits van een goede wijnboer natuurlijk. De wijn kan heel goed ouderen, tot wel 20 jaar en is in smaak niet te vergelijken met enig andere wijn. Deze is ongefilterd, met veel bezinksel. Dat hoort en is niet erg, integendeel. Zet 'm even rechtop en schenk rustig in. Ook als er wat deeltjes in het glas komen, is dat geen enkel probleem en heeft het geen invloed op de smaak. Dit is een belevenis hoor!

Pak er een paar mooie plakken gerookte vis bij (makreel met majo!) en neem de tijd.

Chenin blanc is een oerdruif uit Anjou aan de Loire. Je ziet chenin nergens anders in Frankrijk. Wel in Zuid-Afrika, daar heet ie Droe Steen.

5. In Cot we Trust, Touraine 2014, cot

Favoriete wijn van ondergetekende. Dit vind ik toch zo vreselijk lekker in al z'n boersheid, concentratie van rijpe bessen cot (malbec) en frisse zuren. Echt de ultieme wijn voor een groot stuk rood rundvlees. Het water loopt me in de mond. Cot (met een accent circonflexe op de o, maar die kan ik niet vinden) komt van cost, kust. Achter alle letters met een "dakje" stond vroeger een s. Deze wijn zou iedereen eens in het leven geproefd moeten hebben. Er is nul sulfiet toegevoegd, waardoor de wijn alle karakteristieken heeft behouden. Waren er maar meer Horeca ondernemers die dit soort wijnen op de kaart durfden te zetten...

Zoals de wijnboer zegt: "In Cot we Trust".

6. Le Telquel, Touraine 2015, pinot d'aunis, grolleau en gamay.

Vorig jaar hadden we de 2014, nu de 2015. Wat een verschil!

Dit is puur genieten van sappige en ongekunstelde wijn.

Als u deze zes wijnen van Olivier Bonhomme geproefd heeft, zes totaal verschillende wijnen van één wijnboer..dan beseft u wel dat er nog veel meer moet zijn in die Loire streek! Je kan een leven lang Loire drinken, zonder dat het saai wordt.

Van een strenge cabernet-franc uit Bourgeuil tot deze heerlijk doordrinkbare en voor je gevoel zeer gezond aandoende wijn, Le Telquel.

Waar zie je druiven als pinot d'aunis of grolleau? Nergens toch? Alleen in Loire en dat maakt deze streek zo ontzettend leuk. De keuze is enorm en de kwaliteit ligt vaak op een hoog niveau.

Telkens weer lekker, Telquel, keer op keer. Ja, het lijkt fonetisch op teckel, vandaar die hond. En er staat ook een in Frans vertaalt Engels gezegde bij. Hair of the dog...

Begin met het drankje waarmee je geëindigd bent...

Dit pakket vol lekkers uit Touraine kost incl 5% korting €.87,50

Een dubbel pakket, met 10% korting komt op €.167,50

Versturen voor 6 flessen kost helaas €.7,99

Voor 12 flessen €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page